• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
feikot - специалист
Има схема в кашона, мисля (НЕ СЕ ВОДИ ПО МНЕНИЕТО МИ) че след предпазителя са замостени. Не съм сигурен !
bai_shefa - помощник
В кашона освен кабелите и книжката друго нямаше. От книжката единственото, което намерих за свързването на променливото е на стр. 9 от ръководството (https://www.ginverter.com/products/spf-3000-5000-es). На кратко се казва да свържем входните и изходните жила правилно, като започнем от земното. Нищо не дават за мостове.
fbr - майстор
Отпада задължението за регистрация на лицата, които потребяват собствена електрическа енергия, произведена от енергия от възобновяеми източници за свои собствени нужди от централа с обща инсталирана мощност до 1 MW. В срок до 31 януари 2023 г. директорите на териториални дирекции служебно прекратяват издадените удостоверения за регистрация на тези лицата, които потребяват собствена електрическа енергия, произведена от енергия от възобновяеми източници за свои собствени нужди от централа с обща инсталирана мощност до 1 MW включително, записаха депутатите. По този начин се изпълнява изискване по Плана за възстановяване и устойчивост, обясни председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Чобанов (ДПС).

Не виждам да има такова нещо, като безконтролно продаване на мрежата, както им се иска на някои ентусиазирани юзъри.
feikot - специалист
Тоя олигофрен ми преподаваше по финанси, че и брат му. От бсп прелетя в дпс. Радвам се,че го правят за да изпълнят изискването (това е и акцента), а не че ще е по-удобно за хората. Тъпанари.
Детето - специалист
ср дек 14, 2022 11:35 pmbai_shefa написа:
Здравейте!
Интересувам се дали някой има опит с инверторите на GROWATT, модел SPF 5000 ES, версията на документацията в кашона е 4.0. И конкретният въпрос е: имате ли представа, дали мога да свържа входната нула (N) с изходната, без да повредя инвертора в който и да е режим на работа - панели, батерии или мрежа? Като пояснение, защо искам да ги свържа е това, че инсталацията ми е двупроводна. Искам да съм сигурен, че нулата на всички захранени уреди вкъщи е свързана по всяко време с нулата на електроснабдяване и земя.
Връзвал съм ги заедно на точно такъв модел и инвертора е работил.
При хуавея който ползвам, когато се ползва батерия се ползва и бекъпбокс. Бекъпбокса прекъсва връзката с ел. преносната мрежа, но също така връзва нулата и земята заедно, това когато работи на батерия. Предполагам и този инвертор трябва да прави нещо такова, затова наблегни на земното да е читаво. На мен по проект ми го даваха 10ом. Тези от лабораторията където идваха да мерят, не знаеха защо толкова ми е дадено по проект. Явно за ФЕЦ е такова изискването.
ср дек 14, 2022 1:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
В сайта има пълната информация. По навътре сте, в нещата, от мен.
Хибрид, 5.5 киловата.....
Това което ми излиза в нета е, че е офф грид. Ако не смесва няма да ти допадне. Защото ще работи от различен източник, само от батерията и слънцето ще смесва. Не ти ли достига от тези двете те прехвърля директно към ел. мрежата и това от слънцето отива за зареждане на батерията. Но ако батерията иска 500w а пък от слънцето в този момент има 2KW. 1.5KW ги губиш, защото не смесва. Също така комуникацията не знам дали поддържа връзване на втори инвертор в паралел ако искаш да се надграждаш по някакъв начин.
Не знам каква му е цената, но Гроват който се спомена по напред с отстъпката е малко под 1300лв а той поне смесва и работи без батерия.
brum - майстор
чет дек 15, 2022 1:49 pmfbr написа:
Отпада задължението за регистрация на лицата, които потребяват собствена електрическа енергия, произведена от енергия от възобновяеми източници за свои собствени нужди от централа с обща инсталирана мощност до 1 MW. В срок до 31 януари 2023 г. директорите на териториални дирекции служебно прекратяват издадените удостоверения за регистрация на тези лицата, които потребяват собствена електрическа енергия, произведена от енергия от възобновяеми източници за свои собствени нужди от централа с обща инсталирана мощност до 1 MW включително, записаха депутатите.
Я пак, че не разбрах какво са записали. Има ли идея какво точно ще значи това за хората като мен дето планират да си узаконяват мини централата? Да не би да отпада нуждата въобще да уведомявам някой и да искам РС за това дето вече съм направил?
Gadnyara - специалист
Горното е по Законът за акцизите и данъчните складове...
Отпада регистрацията към митниците на системи с мощност до 1MW за собствени нужди на юредически лица.
А домашните и досега не се регистрираха по този закон, ако енергията се ползва за битови нужди (от физически лица).

"Другата" регистрация си стои... И на мен ми предстои.
bai_shefa - помощник
чет дек 15, 2022 8:55 pmДетето написа:

Връзвал съм ги заедно на точно такъв модел и инвертора е работил.
При хуавея който ползвам, когато се ползва батерия се ползва и бекъпбокс. Бекъпбокса прекъсва връзката с ел. преносната мрежа, но също така връзва нулата и земята заедно, това когато работи на батерия. Предполагам и този инвертор трябва да прави нещо такова, затова наблегни на земното да е читаво. На мен по проект ми го даваха 10ом. Тези от лабораторията където идваха да мерят, не знаеха защо толкова ми е дадено по проект. Явно за ФЕЦ е такова изискването.
ср дек 14, 2022 1:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
В сайта има пълната информация. По навътре сте, в нещата, от мен.
Хибрид, 5.5 киловата.....
Това което ми излиза в нета е, че е офф грид. Ако не смесва няма да ти допадне. Защото ще работи от различен източник, само от батерията и слънцето ще смесва. Не ти ли достига от тези двете те прехвърля директно към ел. мрежата и това от слънцето отива за зареждане на батерията. Но ако батерията иска 500w а пък от слънцето в този момент има 2KW. 1.5KW ги губиш, защото не смесва. Също така комуникацията не знам дали поддържа връзване на втори инвертор в паралел ако искаш да се надграждаш по някакъв начин.
Не знам каква му е цената, но Гроват който се спомена по напред с отстъпката е малко под 1300лв а той поне смесва и работи без батерия.
Здравей Детето, благодаря за отговора!
Инверторите ми са 2 и работят в паралел без проблем. Единственото изискване за това е, че трябва да имат батерии (пише си го в документацията). Имат 3 режима на приоритизиране на захранването на товара. Като цяло изпълняват това, което очаквах. Когато има слънце използват панелите да зареждат батериите и захранват товара. Когато няма слънце ползват мрежата, батериите са резерв и се поддържат и от мрежата през това време. Моите са много малки, колкото да работи паралелния режим. Инверторите бяха 1500лв единия когато ги купих. Гледах по стари версии на документацията. Там има нещо подобно на кутията за която споменаваш. Само че тя е само да свързва земята с нула на изх., когато е на батерии. Откъсването от мрежата до колкото разбрах става с вградено реле. По стария модел има и специален параметър който отговаря за сух контакт управлляващ въпросната кутия. Моите обаче нямат, нито такъв контакт нито такъв параметър.
Относно основния ми въпрос с двете нули, когато има всички захранвания между тях измервам напрежение от 180-200mV и съпротивление от няколко Ома. Когато свържа крушка не свети. Вероятно си прав и е безопасно да ги свържа. Но не съм опитал същите неща само на батерии или и с панели без мрежа. Ако и тогава са същите показания може да се престраша да ги обединя.
Относно земята съм съгласен, че е едно от най-важните неща за безопасност и надеждна работа, на каквато и да е електрическа система. Набил съм колчета, хванал съм се и към арматурата на бетонена колона, както и към 2 чисто метални колони и поцинкованите водопроводни тръби. Не е мерено земното от лаборатория, но ми е по-добро от на ел. снабдяване понеже текат 500-600mA от тяхната нула към моята земя. Сложил съм и 2 гръмоотвода, арестори и всички други стандартни защити.
чет дек 15, 2022 8:55 pmДетето написа:
Това е неоценимо съдържание за размисъл.
Сабалям, на трезво, ще преосмислям.
Благодаря ти!
Ясно е, че няма пълно щастие, както няма перфектен телефон, автомобил, жена......
Само любовниците са перфектни.
Научих го от една "Мома", след като се разделихме. До тогава знаех, че съм перфектния.
Яко.
feikot - специалист
За това моделите на EASUN,POWLAND и всичките им производни са перфектният вариант за бюджетна инсталация. Работят с всякакви батерии,смесват,имат вифи... и са на приемлива цена. Гроватския е хубав и як модел, но проблема, че работи само с тяхната батерия не е никак малък.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: