ср дек 21, 2022 5:23 pmbrum написа: Станцията понася препарати какво ще рече? Че производителят е казал "сипвай" или че не виждаш проблеми като ги сипваш?Специално питах за препаратите за почистване (кислол, белина) - отговорът беше, че е допустимо използването им в обичайните количества (какво означава обичайни не знам, но надали някой налива ежедневно с литри). Изрично ми беше казано за Доместос-а - за да не убие полезните гадинки.
Тия дето не са биоразградими отиват в подпочвените води и от там се връщат по чешмите. Или поне на мен такова ми е разбирането. Мисля и за картинката извън двора ми.
И отдушник някъде трябва да имаш. Тоя въздух дето го вкарваш с компресора трябва да излиза някъде. Също и газовете дето се отделят вътре като бактериите си вършат работата. Ако си го извадил над шахтата е вариант. На моята по инструкциите на производителят е на покрива.
Капакът на станцията не е херметичен (от къде излиза парата на тенджерата с капак), не е предвиден никакъв специален отдушник.
По едно време се бях чевръстнал да добавя модул за намаляване на фосфатите в пречистената вода, но се отказах. След направената консултация се оказа, че фосфатите трябва да се редуцират само ако пречистената вода е заустена във водоем, не за друго, а защото там буйно се развиват водораслите и блатните растения. При мен пречистената вода полива дърветата, а на тях фосфорът им е ОК.
В общи линии съм спокоен (съвестта ми е чиста), направил съм поне една стъпка в посока опазване на околната среда - само около мен има 5 къщи, които са на септични (попивни) ями и никой дори и не си помисля да слага каквато и да е (дори и най-паяшката) пречиствателна станция. Влизал съм и в градска пречиствателна станция - нищо различно в процеса на пречистване, само мащабите са по-големи, кой следи коя домакиня какво е изляла в канала?