• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
preslav - майстор
ср дек 21, 2022 5:23 pmbrum написа:
Станцията понася препарати какво ще рече? Че производителят е казал "сипвай" или че не виждаш проблеми като ги сипваш?

Тия дето не са биоразградими отиват в подпочвените води и от там се връщат по чешмите. Или поне на мен такова ми е разбирането. Мисля и за картинката извън двора ми.

И отдушник някъде трябва да имаш. Тоя въздух дето го вкарваш с компресора трябва да излиза някъде. Също и газовете дето се отделят вътре като бактериите си вършат работата. Ако си го извадил над шахтата е вариант. На моята по инструкциите на производителят е на покрива.
Специално питах за препаратите за почистване (кислол, белина) - отговорът беше, че е допустимо използването им в обичайните количества (какво означава обичайни не знам, но надали някой налива ежедневно с литри). Изрично ми беше казано за Доместос-а - за да не убие полезните гадинки.
Капакът на станцията не е херметичен (от къде излиза парата на тенджерата с капак), не е предвиден никакъв специален отдушник.
По едно време се бях чевръстнал да добавя модул за намаляване на фосфатите в пречистената вода, но се отказах. След направената консултация се оказа, че фосфатите трябва да се редуцират само ако пречистената вода е заустена във водоем, не за друго, а защото там буйно се развиват водораслите и блатните растения. При мен пречистената вода полива дърветата, а на тях фосфорът им е ОК.
В общи линии съм спокоен (съвестта ми е чиста), направил съм поне една стъпка в посока опазване на околната среда - само около мен има 5 къщи, които са на септични (попивни) ями и никой дори и не си помисля да слага каквато и да е (дори и най-паяшката) пречиствателна станция. Влизал съм и в градска пречиствателна станция - нищо различно в процеса на пречистване, само мащабите са по-големи, кой следи коя домакиня какво е изляла в канала?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет дек 22, 2022 5:52 ampreslav написа:

Специално питах за препаратите за почистване (кислол, белина) - отговорът беше, че е допустимо използването им в обичайните количества (какво означава обичайни не знам, но надали някой налива ежедневно с литри). Изрично ми беше казано за Доместос-а - за да не убие полезните гадинки.
...
Доместос е марка белина. Човекът зад бюрото е обикновен, тъпичък човек зад бюро, овластен да ти приказва и да ти удари или не, Печата

Общо-взето, в основата си, при "обичайно" ползване :wink: Попивните ями са си ОК. Ако не им сипваш прекалено химикали и убийствени бактерии. Все пак, оттам се разпространяват повечето отрови и болести

"Domestos СЪДЪРЖА: натриев хипохлорит, натриев хидроксид, амини, кокосов алкилдиметил, N-оксиди.
Домакинската белина - Основната й съставка е разтвор от ~3-6% натриев хипохлорит (NaOCl), който се смесва с малки количества натриев хидроксид, водороден пероксид и калциев хипохлорит."
brum - майстор
Интересното е, че производителите си имат по-друго виждане за тези неща. Иначе и на мен са ми ги приказвали тия работи, ама не хора дето блестят с мисълта си.
preslav - майстор
Може и аз да съм в грешка за Доместоса, да е било нещо друго, което не се ползва в къщи и съм го изтрил от паметта си (все пак 9 години са минали).
Virtex - майстор
ср дек 21, 2022 4:52 pmpreslav написа:
че никакви хартии, превръзки и презервативи не трябва да се изхвърлят - в същност може, но някой после трябва да ги отстранява от (кошничката)
По-скоро т.нар. "влажни/мокри" кърпички - те са с пластмаса вътре и са абсолютно неразградими в нашият живот.
Тоалетната хартия се разпада супер лесно и би трябвало да е хранителен аспект за гадините вътре.

При мен казаха, че мога да ползвам всякакви препарати в нормални количества - все пак е към 500 литра вода, 100гр препарат тип доместос веднъж седмично не би трябва да избие цялата станция. Но не съм го пробвал още.

Има разни марки (главно т.нар. пирамиди / multi-level marketing), които рекламират био-продукти за миене, за повечето неща са ОК, но перилен препарат ще ползвам не-био заради ефективността.
preslav - майстор
пет дек 23, 2022 10:36 pmVirtex написа:
ср дек 21, 2022 4:52 pmpreslav написа:
че никакви хартии, превръзки и презервативи не трябва да се изхвърлят - в същност може, но някой после трябва да ги отстранява от (кошничката)
По-скоро т.нар. "влажни/мокри" кърпички - те са с пластмаса вътре и са абсолютно неразградими в нашият живот.
Тоалетната хартия се разпада супер лесно и би трябвало да е хранителен аспект за гадините вътре.

При мен казаха, че мога да ползвам всякакви препарати в нормални количества - все пак е към 500 литра вода, 100гр препарат тип доместос веднъж седмично не би трябва да избие цялата станция. Но не съм го пробвал още.

Има разни марки (главно т.нар. пирамиди / multi-level marketing), които рекламират био-продукти за миене, за повечето неща са ОК, но перилен препарат ще ползвам не-био заради ефективността.
Ако не е тайна, на каква станция се спря, че 500 л. ми се виждат малко или говориш за седмчния разход на вода в домакинството - 100-те грама са ударно върху обема на станцията, а не равномерно разпределени през седмицата?
Сега се сещам, че стана въпрос и за утайките от кафе, ама какво и що???
brum - майстор
пет дек 23, 2022 10:36 pmVirtex написа:
Има био-разградими неща дето действат по-добре от аналозите си, но са по-скъпи. Примерно био белината дето не я знам как работи, но сваля всякакви петна от детските дрехи без да уврежда цветовете. С някакъв активен кислород била, ама не знам нито какво ще му е активното, нито как кислорода ще изчисти петната, та за мен си е загадка как работи.

Същото е и със сапуна за петна. Нямам си идея как тая гад маха така миризми от насрани детски гащи (едното 3 годишно още се прави на интересно).
Virtex - майстор
съб дек 24, 2022 5:15 ampreslav написа:
Ако не е тайна, на каква станция се спря, че 500 л. ми се виждат малко или говориш за седмчния разход на вода в домакинството - 100-те грама са ударно върху обема на станцията, а не равномерно разпределени през седмицата?
Сега се сещам, че стана въпрос и за утайките от кафе, ама какво и що???
Биотех взех, мисля беше най-малката. Обема на самият цилиндър като цяло е голям при всички, но имат по-малък обем вода в тях заради самата конструкция. Може и да се бъркам за 500те литра, преди смятах, сега не се сещам.

За кафе проблеми никога не съм чувал - до колкото знам всичко хранително се използва от бактериите, затова съм обмислял "блендер/пасатор" на кухненската мивка, за да смила леки хранителни отпадъци и да помага на бактериите.

brum - обикновено "био" нещата са по-скъпи, включително и препаратите. Гледах наскоро "bio vs non-bio" капсули за пране, разликата беше в колко се "понася" от кожата - каквото и да значи. Друго не видях, но досега не съм ползвал такива препарати.
radius - майстор
Биотеха ми е малко над кубик и е от най-малките. Вече ще направи 4г. без лайнярка :lol: . Обещавам да я поглезя напролет .
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18

Тема "Пречиствателна станция за отходни води!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: