• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не трябва да слагаш помпа за серпентината, ще се сбият с тази на конвекторите, тъй като няма хидравличен изравнител. Не знам защо си мислиш, че конвекторите са недостатъчни, на мен ми се струва, че едва ли ще успееш да ги захраниш
krasi92 - майстор
По скоро ще охлажда малко над пещите. Да им е готино на работниците.
miraco - напреднал
пет дек 23, 2022 7:30 amLazarGanev написа:
Не трябва да слагаш помпа за серпентината, ще се сбият с тази на конвекторите, тъй като няма хидравличен изравнител. Не знам защо си мислиш, че конвекторите са недостатъчни, на мен ми се струва, че едва ли ще успееш да ги захраниш
Точно за това търся съвет как да подходя...разбирам от тенти и перголи но не много от отопление.
Проблемът е че има топлинна мощност в излишък но си нямам идея как да я хвана ефективно. Започвам да си мисля че навита серпентина върху този комин няма да може ефективно да загрява водата, и пак съм в начална позиция. Така че всеки съвет ще е добре дошъл.
Andri01 - майстор
Писах по горе - правил съм същата игра. Ако искаш- на ЛС. Някъде тука съм пускал и снимки...
krasi92 - майстор
С въздуховоди можеш да използваш топлия въздух без проблем. А за какъв чеп ти е да грееш вода та тя да грее въздуха ти си знаеш
miraco - напреднал
пет дек 23, 2022 9:41 pmkrasi92 написа:
С въздуховоди можеш да използваш топлия въздух без проблем. А за какъв чеп ти е да грееш вода та тя да грее въздуха ти си знаеш

Не става с въздуховод...при топенето на аламунии се отделят различни отровни газове и сажди...няма как да се използва този въздух. Пък и има изградена готова инсталация за вода, а за въздуховод ще трябва наново да се изгражда около 40-50 л.м. въздуховоди.
krasi92 - майстор
50 линеини метра въздуховоди са по евтини от медната тръба която ще ти трябва. От 20 квадрата ламарина си направи топлообменик за отделените гъзове.
Lutchezar - майстор
Въздушен топлообменник с принудително вкарване на външен поток, без да смесваш двата потока. Мисля че ще има най-високо кпд.
В производството на химически продукти има такива, търся някой който разбира от материята.
gogo7777 - майстор
пет дек 23, 2022 9:02 pmmiraco написа:
Проблемът е че има топлинна мощност в излишък но си нямам идея как да я хвана ефективно. Започвам да си мисля че навита серпентина върху този комин няма да може ефективно да загрява водата, и пак съм в начална позиция. Така че всеки съвет ще е добре дошъл.
Щом държиш да е серпентина, сложете я вътре в комина
miraco - напреднал
пон дек 26, 2022 4:29 pmgogo7777 написа:
пет дек 23, 2022 9:02 pmmiraco написа:
Щом държиш да е серпентина, сложете я вътре в комина
Проблема със серпентината вътре в комина е че ако се спука тръба водата ще се изсипе вътре в пеща....а нали знаеш какво е да сипеш вода в пещ с разтопен метал. Виждал съм, пръска на по 10 метра настрани, вода и горещ алуминии.
За това още го обмисляме къде да мине серпентината.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "Направа на серпентина за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: