• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Е чак пък ирония, аз когато иронизирам е по-тънко. Ами направо ми се видят супер масивни на фона на моите солетки, но аз съм в другата крайност (което не е добре за мен).
Ако е за два етажа ми се струва огромно презапасяване, поне в направлението, което се вижда.
kivanov - специалист
чет дек 22, 2022 3:04 pmradius написа:
Е чак пък ирония, аз когато иронизирам е по-тънко. Ами направо ми се видят супер масивни на фона на моите солетки, но аз съм в другата крайност (което не е добре за мен).
Ако е за два етажа ми се струва огромно презапасяване, поне в направлението, което се вижда.
:-D Не ги разбирам аз нещата. Надявам се да e добро съотношението желязо/бетон/сметки/здравина/пари :)
skostadinov - специалист
чет дек 22, 2022 2:06 pmkivanov написа:
чет дек 22, 2022 1:54 amskostadinov написа:
Браво Краси! Успяхте да приключите с беотните по къщата преди края на годината. Хайде и новата година да ти е на ксъмет и всичко да се случва бързо и качествено.
Ами старая се да освободя ресурс на бетоновите възли и арматурните дворове за да има за теб :)
Хахаха :-D . Благодаря за което :)
чет дек 22, 2022 2:06 pmkivanov написа:
чет дек 22, 2022 9:47 amradius написа:
Брутални бетонови шайби, корава къща ще стане.
Тука има някаква ирония :) Кое им е бруталното? Не са ли стандартни работи? :)
При мен примерно ми се стори странно, че нямам нито една шайба (2-етажна къща със сутерен). Или поне аз не виждам да има обозначени такива в чертежите. На проекта виждам само колони, които варират по размер. Основно са си 25x25 и 25x40, но има и някои 25x70, 25x50. Това не знам хубаво ли е, лошо ли е :D. Иначе арматурата и при мен мисля е с презапасяване защото имам сметната разходна норма близо 43кг/м2 (конструктивно РЗП).
Та винаги съм се чудел как така на едни къщи (2 етажни) в същата или сходна земетръсна зона има заложени множество шайби и то големи, а на други няма. Ако може някой от специалистите да разясни за нас неуките по темата, би било супер :)
Последна промяна от skostadinov на чет дек 22, 2022 10:37 pm, променено общо 1 път.
nelina_london - специалист
Харесва ми дори на груб строеж .А,гледката към боровете е един път .

skostadinov , и на мен ми е интересно защо някои къщи минават само с колони .И ние имаме яко шайби .Разрових се из снимките на груб строеж и видях 7 броя на първи етаж .
resistbody - майстор
@skostadinov
И при мен е така, имам 5 шайби (2х3м 2х1.6м 1х2.5м) Приятел строи на 100м от мен на другата улица само 10-12бр двойни колони.... уж проектанта е един и същ...
skostadinov - специалист
чет дек 22, 2022 11:35 pmresistbody написа:
@skostadinov
И при мен е така, имам 5 шайби (2х3м 2х1.6м 1х2.5м) Приятел строи на 100м от мен на другата улица само 10-12бр двойни колони.... уж проектанта е един и същ...
А сега де :? Това е още по озадачаващо. Един и същ проектант през няколко къщи различно изпълнение. То вярно, че заданията и изискванията на клиента няма как да са същите, но.... Трябва да има някакво логическо обяснение. Предполагам, че и по 2-та варианта може да се проектира стига всичко да се сметне правилно. Въпроса е кой е най-оптимален откъм здравина, проектен живот, натоварване и т.н. и цена. Надявам се някой от компетентните да ни просветли, та да не се чудим толкова много.
kivanov - специалист
чет дек 22, 2022 3:53 pmskostadinov написа:
При мен примерно ми се стори странно, че нямам нито една шайба (2-етажна къща със сутерен). Или поне аз не виждам да има обозначени такива в чертежите. На проекта виждам само колони, които варират по размер. Основно са си 25x25 и 25x40, но има и някои 25x70, 25x50. Това не знам хубаво ли е, лошо ли е :D. Иначе арматурата и при мен мисля е с презапасяване защото имам сметната разходна норма близо 43кг/м2 (конструктивно РЗП).
Та винаги съм се чудел как така на едни къщи (2 етажни) в същата или сходна земетръсна зона има заложени множество шайби и то големи, а на други няма. Ако може някой от специалистите да разясни за нас неуките по темата, би било супер :)
чет дек 22, 2022 10:25 pmnelina_london написа:
Харесва ми дори на груб строеж .А,гледката към боровете е един път .

skostadinov , и на мен ми е интересно защо някои къщи минават само с колони .И ние имаме яко шайби .Разрових се из снимките на груб строеж и видях 7 броя на първи етаж .
чет дек 22, 2022 11:35 pmresistbody написа:
@skostadinov
чет дек 22, 2022 11:40 pmskostadinov написа:
А сега де :? Това е още по озадачаващо. Един и същ проектант през няколко къщи различно изпълнение. То вярно, че заданията и изискванията на клиента няма как да са същите, но.... Трябва да има някакво логическо обяснение. Предполагам, че и по 2-та варианта може да се проектира стига всичко да се сметне правилно. Въпроса е кой е най-оптимален откъм здравина, проектен живот, натоварване и т.н. и цена. Надявам се някой от компетентните да ни просветли, та да не се чудим толкова много.
Аз като пълен аматьор в строителството (всички виждаме, че моят опит се свежда до това да съм инвеститор :-D) попитах архитекта преди време какво са шайбите(защо се казват така, какво правят и защо са необходими). Та ИТ специалист обяснява(без чертеж :?) какво уж е шайба. Имаме една плоча, която лежи на 4 колони в ъглите и в случай на земетресение тя може да се движи наляво и надясно, защото колоните се "огъват", но ако свържем две съседни колони с бетонна стена то тогава ще имаме движение само в едната посока, а ако към тях добавим връзка с друга колона (перпендикулярно) тогава вече няма да имаме никакво движение. Та тези свързващи бетонни стени са шайби. Всъщност може да няма нужда от шайби, ако колоните са така разпределени, че блокират движенията. :)
Сега ми се иска някой специалист да го обясни правилно :D

Промяна: Направих чертеж :D
Изображение
radius - майстор
Тук се пита по-друго нещо, базата е ясна. Защо за една къща се приема да е достатъчно да е с колони 25х50, 25х40, 25х100 (моята) , а за друга се прави с 25х300 и то много.
kivanov - специалист
пет дек 23, 2022 3:05 pmradius написа:
Тук се пита по-друго нещо, базата е ясна. Защо за една къща се приема да е достатъчно да е с колони 25х50, 25х40, 25х100 (моята) , а за друга се прави с 25х300 и то много.
Колони/Шайби и т.н. се оразмеряват според натоварванията, положението и т.н. и общо взето може размерът на колоните да не говори нищо. При мен имам еркер на ъгъл със стъклен прозорец. Тоест плочата горе стърчи по 1.55 във всяка посока, но колоната на първия етаж не е на ъгъла. Съответно тази колона не продължава нагоре към покрива и натоварванията стават големи и затова е 300х25 гредостената. Имам и колони, които са 25х25.

И все пак чакаме експерт да каже ;)
nelina_london - специалист
И аз съм с еркери навсякъде .От двете страни са големи + стъклен ъгъл и точно там са шайбите .
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: