iliya_i написа: Колеги, отплеснахте се от темата с тези криви на бушоните!
Ама те нямат нищо общо с питането му.
Като си сложи крива B в апартамента бушона пак ще изключва, щото консумацията е надхвърля.
Е вярно, няма да излиза гол от банята на стълбите да си пуска тока, ама ще излиза по-често, щото крива В търпи по-малко претоварване.
Остана сега да предложите, направо да си тури главния бушон крива В в банята, та да си го включва докато се къпе.![]()
Пак казвам - консумацията трябва да се съобрази с партидата.
Като надхвърля партидата и крива А да сложи, само ще си увеличи страданията.
чет яну 05, 2023 1:10 pmdimitrovs написа: Здравейте,Дали няма връзка с питането
ИЗвинявайте, че няма да се изразявам професионално, но не съм специалист в областта на електричеството, макар и да имам минимални познания, но в никакъв случай тези познания не са достатъчни!
Въпросът ми е следният - в апартамента, който е на около 30 години, инсталацията е двужична, и сравнително ОК за времето когато е строен блока.
Преди доста години си купих проточен бойлер, монофазен Stiebel Eltron DHF 12kw.
През годините не съм имал този проблем но напоследък се появи - може би и защото не съм натоварвал толкова инсталацията. Сега имам бойлера, климатик и радиатор. Като включа тези уреди и гръмва централния бушон - явно инсталацията не може да издържи. Проблемът е че бушона, който е на бойлера, вътре в апартамент, заедно с дефектно -токовата защита си остават ОК, т.е. не се изключват а гърми централния бушон, който е 63А на таблото на стълбите.
Може ли да помогнете защо се получава така - не се изключват автомотичните бушони в къщи, а гърми големият бушон на апартамента на стълбите?
Благодаря ви!

Сега обаче, след като разбрахме че в таблото на стълбите бушона е витлов и стопяем и предполагаме, че в апартаментното табло има некомбинирано ДТЗ и АП, може би е най-целесъобразно автора да покаже някоя отчетлива снимка на апаратурата в ап.табло.
И сетне някой с опит да предлага какъв предпазител ще изпреварва витловия бушон преди да се стопи.
Но понеже съм писател да пощракам некой клавиш:
От където и да започна - сменяй витловия. Може би има нагар в основата и връзките. При протичане на тока от бойлера се получава нагревател към бушона. И понеже принципа на стопяемите бушони е да задържат и разсейват топлинна енергия, то когато бушона е нагрят от външен източник той ще прекъсне веригата с по-малка енергия, която е необходима да стопи проводника в него, спрямо същия такъв бушон ненагрят. Това при условие на качествени пълнители (патрони). Защото то в патрона има проводник контактуваш в шапките на патрона и ако там контакта е влошен, това верно е "пуканка" а не бушон

И аз като автора задавам подобен въпрос.
Защо при мен падаше АП 63А кр.В, а АП 32А кр. - не помръднал.
Ако вервам на производителите на предпазители значи все пак ток 63 А е протичал за некво време и този АП с крива В е сработил правилно. Но защо този АП с крива С, който е надписан за 2 пъти по малък ток не се предава при двойно по-голям

Неколко пъти ми обясняват и във форума е писано какво означават кодировките по предпазителите, защото "совите не са това което са" (фраза от филм за върхови близнаци