• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
вт яну 17, 2023 3:25 pmVelinPetrov написа:
Дебита е притеснително колко ще е без буфер. Ако дебита е Ок не виждам смисъл от буфер. Ако греша поправете ме.
Дебита на съществуващата инсталация от колко (при най-ниско натоварване) до колко (при всичко отворено) е в момента? Да почнем от там.

После колко е нужен? Жокер - зависи от термопомпата и режимите в които работи. За читавите машини има едни таблички в инструкциите за инсталатори. Пише при Х външна и при входяща/изходяща на топлоносителят колко ще е дебита през машината, колко ще е КОП-а и т.н. Реално машината си контролира дебита според разни фактори. Ако имаше проект това най-вероятно щеше да е взето в предвид.

После сядаш и сравняваш двете цифри. Обмисляш колко ще спънеш термопомпата. Накрая решаваш дали си заслужава инвестицията в буфер. До конкретни цифри за спъването на термопомпата няма да стигнеш. Но пък можеш да споделиш какво си събрал по първите два параграфа и хората с опит да споделя колко е зле положението според разбиранията им.

Или действаш алтернативно - пускаш без буфер, псуваш една зима и после добавяш буфер. Като е добре да се вземе в предвид, че и след това може да псуваш.

Иначе на база от къде духа вятъра - като останат 1-2-3 стаи за топлене дебита няма да е достатъчен и машината ще влезе в on/off режими. КОП-а ще е нисък и инвестицията няма да се избие. В редките случай когато имаш достатъчно дебит през системата нещата ще работят добре.
radius - майстор
Brum, акцентираш на дебита, но има вариант просто да си цикли машината, защото не може да падне под определен минимум. Това е моя случай, дебита ми е в нормите, но вън като е 10С, няма как освен да спирам машината, иначе цикли през 10-12мин. Тия дни я пускам на таймер нощем на +7 +9С над нормалната ѝ температура и така ползвам пода за буфер. Зора не е голям, КОП-а е незначително по-малък, така че в глобален мащаб си мисля, че правя добро на машината.
Някой ден ще сложа буфер, обещавам...
Винаги има такъв момент, на циклене. Няма машина, която да тръгне в началото на сезона и да спре точно в края. Стремежа е да се подбере така, че противното циклене да е най малко.
При ок.14-15 градуса и двата ми климатика започват цветомузиката. При трайни такива температури, процедирам аналогично на Радиуса.
VelinPetrov - специалист
вт яну 17, 2023 3:52 pmbrum написа:
вт яну 17, 2023 3:25 pmVelinPetrov написа:
Дебита е притеснително колко ще е без буфер. Ако дебита е Ок не виждам смисъл от буфер. Ако греша поправете ме.
Дебита на съществуващата инсталация от колко (при най-ниско натоварване) до колко (при всичко отворено) е в момента? Да почнем от там.

После колко е нужен? Жокер - зависи от термопомпата и режимите в които работи. За читавите машини има едни таблички в инструкциите за инсталатори. Пише при Х външна и при входяща/изходяща на топлоносителят колко ще е дебита през машината, колко ще е КОП-а и т.н. Реално машината си контролира дебита според разни фактори. Ако имаше проект това най-вероятно щеше да е взето в предвид.

После сядаш и сравняваш двете цифри. Обмисляш колко ще спънеш термопомпата. Накрая решаваш дали си заслужава инвестицията в буфер. До конкретни цифри за спъването на термопомпата няма да стигнеш. Но пък можеш да споделиш какво си събрал по първите два параграфа и хората с опит да споделя колко е зле положението според разбиранията им.

Или действаш алтернативно - пускаш без буфер, псуваш една зима и после добавяш буфер. Като е добре да се вземе в предвид, че и след това може да псуваш.

Иначе на база от къде духа вятъра - като останат 1-2-3 стаи за топлене дебита няма да е достатъчен и машината ще влезе в on/off режими. КОП-а ще е нисък и инвестицията няма да се избие. В редките случай когато имаш достатъчно дебит през системата нещата ще работят добре.
Че си прав, прав си. Разбирам как е най-лесна една сметка, когато всичко в уравнението е известно. Но все пак това е форум направи сам. Не живеем в идеален свят в който всеки има възможностите (основно финансови) да си извика фирма и тя да свърши всичко от проекта до монтажа.
Аз поне не съм от тези хора, опитвам се да подобрявам каквото мога според възможностите и знанията ми. Затова машината е моноблок а не сплит и тн.
Ще бъда благодарен за всякакви градивни мнения относно системата и нейното изпълнение.
Поздрави.
Относно питането за дебита, което според мен е грешен подход, при определяне параметрите на отоплителна система, ще опитам да представя своето виждане, конкретно и както виждам нещата при Велин.
Преоразмерена машина, дебит настроен на минимум- машината дава много, но понеже не се отнема енергия, тя цикли.
В другата крайност- яка машина, огромен дебит, но няма кой да го поеме. Отново циклене.

Петров, кое при теб не беше известно? Тръгваш от известното- обектът, който ще се отоплява.
После, на база сметките за необходимата енергия, спрямо положението в климатичната зона, смяташ отоплителите и генератора.

Кое от горните си последвал?

Стореното сторено. Сега следва да кърпиш положението, да псуваш и дано се получи.
Ще се получи, по който и да е начин, но защо 'се от после?

Мнението ми на лаик, относно ТП, но с достатъчно разбиране по отношение на отоплението, отново лаишко практишко е, че нямаш нужда от буфер.
Поне според данните, които си споделил.
VelinPetrov - специалист
Започвам с известното:
Изчислените загуби са 12 kW (без лирите в двете бани и бойлерите)
Радиаторите (панелни тип 22) също са заварено положение и се справят (тествано) до - 10 градуса на 55 градуса на топло носителя да поддържат 23.5 градуса в стаите.
Системата е под налягане от ППР ф32 до всеки етаж, след което разбивки от 32 на ф20 (по 3 радиатора) на всеки клон.
Мисля си за хубав филтър преди термопомпа та с цел никакви метални и други боклучета да не попаднат в ТО й
И аз смятам че може да се размина и без буфер, но ако знаех всичко което ме интересува нямаше да питам :)
brum - майстор
Има ли термоглави по тия радиатори или постоянно са отворени? По какъв начин се контролира температурата в стаите?
VelinPetrov - специалист
вт яну 17, 2023 8:32 pmbrum написа:
Има ли термоглави по тия радиатори или постоянно са отворени? По какъв начин се контролира температурата в стаите?
Извинявай, пропуснал съм, с термоглави са.
Има и безжичен стаен който ползвам за пелетарника, който не виждам къде ще се приложи ама да го спомена.
brum - майстор
Трябва да докараш минимална консумация колкото е минималната на термопомпата. Включително и минималната при "развъртане". И защото със сметки ти е сложно можеш да пробваш опитно. Избираш си няколко радиатора и махаш термоглавите. Следиш термопомпата и нагласяш броя на постоянно отворените радиаторите за да разредиш on/off циклите.

Остава да измислиш как ще я пускаш и спираш. Някакъв термостат има ли към нея? Какъв? Или поне интерфейс за термостат има ли?

А за колегите с 10то градуса - не говоря за тази ситуация. При пускане имат пик на отдаваната мощността. Чувал съм това да го наричат "развъртане". Ако в този момент няма определена консумация термопомпата няма да стигне до средните/ниските режими на работа, а ще цикли в on/off режими на голяма мощност.

Буфер ще намали нуждата от минимален товар при пускането, но ще остави нужда от минимален товар над минималната мощност на работа на термопомпата. Т.е. без буфер ще ти трябват (съвсем примерно) поне 4 работещи радиатора, а с буфер поне 2.
VelinPetrov - специалист
вт яну 17, 2023 9:42 pmbrum написа:
Трябва да докараш минимална консумация колкото е минималната на термопомпата. Включително и минималната при "развъртане". И защото със сметки ти е сложно можеш да пробваш опитно. Избираш си няколко радиатора и махаш термоглавите. Следиш термопомпата и нагласяш броя на постоянно отворените радиаторите за да разредиш on/off циклите.

Остава да измислиш как ще я пускаш и спираш. Някакъв термостат има ли към нея? Какъв? Или поне интерфейс за термостат има ли?

А за колегите с 10то градуса - не говоря за тази ситуация. При пускане имат пик на отдаваната мощността. Чувал съм това да го наричат "развъртане". Ако в този момент няма определена консумация термопомпата няма да стигне до средните/ниските режими на работа, а ще цикли в on/off режими на голяма мощност.

Буфер ще намали нуждата от минимален товар при пускането, но ще остави нужда от минимален товар над минималната мощност на работа на термопомпата. Т.е. без буфер ще ти трябват (съвсем примерно) поне 4 работещи радиатора, а с буфер поне 2.
Термопомпата има интерфейс със собствен стаен термостат който може да управлява помпата като взима в предвид стайната и външната температура и как реагира жилището.
Освен това може сама да си определя Т на топлоносителя според нуждите на база на горните неща.
Все още не съм изчел цялото ръководство на контролера защото е 117 страници.
Иначе за он/оф разполагам с безжичен стаен т-т Салус. Но управлението на помпата ми изглежда доста по-добър вариант от стайния он/оф.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Нужда от буфер на инверторна термопомпа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: