• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivan93 - напреднал
Най-накрая един смислен отговор, точен, ясен и конкретен.
Ами немците казват, че е много по-ефективно.
Също споменават, че разходите по производството били ниски и самият продукт не бил скъп.
Това със влагата и мухъла го има споменато и си има някакви изисквания(сега да не копирам и тях).При тях няма свободни съчинения и всичко е измислено и сметнато.
Сега, ако някой го боли че е изсипал една камара пари за кофички от кисело мляко и тръби...сори.
Имам приятели които са си направили подовото без кофички, мрежа, тръба и то не Рехау, евтино е и работи.
Но това с капилярното охлаждане/отопление е или поне го дават много по-добро.
Да не говорим, че охлаждане(пасивно и от сондата)няма как по друг начин освен с това.
brum - майстор
Чак "много по-добро" не виждам как ще стане. Ама това ще е голям ферман за писане.

На усет бих очаквал 5-10 процента по-ниски сметки за ток при отопление. При охлаждане трябва да се пробва и да се види.

Ако е евтино и близко до цените на нормалното добре направено подово не бих го мислил.
ivan93 - напреднал
От 15 до 18 евро на квадрат са капилярите(без ДДС), дават им 80-90w на квадрат за охлаждане с ∆T10K(разликата между исканата температура в помещението и средната на водата)положени в Knauf MP75.
Само за протокола да попитам подовото на Rehau колко го дават и какъв прешър дроп има, каква е температурата в началото и края на кръга и еднаква ли е на цялата повърхност в стаята ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Това ако е цена заедно с панела е изгодно (макар че транспорта ще оскъпи доста). Но ако е само за тръбите, хич не е малко. Аз виждам няколко съществени недостатъка това нещо да се ползва за отопление и може би затова не е разпространено.
1. Тези малки диаметри много лесно се запушват с утайки, не може да се контролира дебита в тази мрежа, може цели зони да останат без дебит. Ако това нещо се вкара в замазка, смятай какъв проблем ще е. Ако е на тавана под гипсокартон, сухо изпълнение, по-може да се направи нещо, макар да е пак голяма галимация и мен не ме кефи.
2. Ако случайно някой пробие тръба без да иска - събаряй картона и сменяй панели. А ако е в пода?
3. Използваните тръби 5-слойни Pert-Al-Pert изобщо не са най-подходящото решение
4. Не виждам с кои точно показатели това нещо превъзхожда едно класическо водно подово отопление, където има 5*С разлика на водата вход/изход, но за сметка на начина на подреждане (двоен меандър), тази разлика изобщо не се усеща. Може би нямаш престава, но тези ∆T10K са много нещо, те са нереални за натурално охлаждане, което означава, че няма да получиш 80-90Вт/м2, а максимум 40-50.
ivan93 - напреднал
съб яну 28, 2023 11:16 amLazarGanev написа:
Това ако е цена заедно с панела е изгодно (макар че транспорта ще оскъпи доста). Но ако е само за тръбите, хич не е малко. Аз виждам няколко съществени недостатъка това нещо да се ползва за отопление и може би затова не е разпространено.
1. Тези малки диаметри много лесно се запушват с утайки, не може да се контролира дебита в тази мрежа, може цели зони да останат без дебит. Ако това нещо се вкара в замазка, смятай какъв проблем ще е. Ако е на тавана под гипсокартон, сухо изпълнение, по-може да се направи нещо, макар да е пак голяма галимация и мен не ме кефи.
2. Ако случайно някой пробие тръба без да иска - събаряй картона и сменяй панели. А ако е в пода?
3. Използваните тръби 5-слойни Pert-Al-Pert изобщо не са най-подходящото решение
4. Не виждам с кои точно показатели това нещо превъзхожда едно класическо водно подово отопление, където има 5*С разлика на водата вход/изход, но за сметка на начина на подреждане (двоен меандър), тази разлика изобщо не се усеща. Може би нямаш престава, но тези ∆T10K са много нещо, те са нереални за натурално охлаждане, което означава, че няма да получиш 80-90Вт/м2, а максимум 40-50.
1.Limestone does not occur in water capillary mats; limestone forms at +60°C – the water in the water capillary mat system is at max. +32°C for heating and at max. +18°C for cooling.
Mud does not occur in water capillary mats; mud results from corrosion – the water capillary mat system uses only corrosion-protected components made from PPR, stainless steel, brass or bronze.

2.Ако някой случайно пробие тръба на обикновеното подово ?
Не се сменя цял панел, писали са и за това.

Аз съм се насочил към моделите които се замазват в тавана, не искам вграждане с панел.
съб яну 28, 2023 11:23 amivan93 написа:
.......
Аз съм се насочил към моделите които се замазват в тавана, не искам вграждане с панел.
Е хайде де!
За утайки може да си говорим след 5-6-10 години. Самото присъствие на ППР елементи, които нямат кислородна бариера предопределя развъждането на колонии от бактерии като легионела и всякакви други, които се въдят в такава благоприятна среда - топла вода под 50*С и кислород :cool:
Ей сега падна търсене и образоване!
ivan93 - напреднал
съб яну 28, 2023 1:14 pmLazarGanev написа:
За утайки може да си говорим след 5-6-10 години. Самото присъствие на ППР елементи, които нямат кислородна бариера предопределя развъждането на колонии от бактерии като легионела и всякакви други, които се въдят в такава благоприятна среда - топла вода под 50*С и кислород :cool:
Не знаех, че кислородната бариера на тръбите е против легионела :weedman:
А за какво си мислеше че е?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Капилярно подово отопление и таванно охлаждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: