Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
romanpm - майстор
sunay_r Питам за конкретния случай за какво е поставен вентила след като е и по-ниско и няма как да изтече водата , а това за какво служи го знаем сигурно не само двамата с теб :-D
sunay_r - помощник
romanpm
сложил съм го защото го ползвам без смесителната батерия под мивката и в този случай се явява ,че работи под налягане равно на налягането на водата от водопровода т.е най-много 0,6 MPa както е по изискване на нашите наредби, но не съм измерил колко е в действителност, защото се губи налягане по водопровода и съм на по-горните етажи.Да приемем ,че налягането на водопроводната мрежа е 0,5 МРа , което създава едно постоянно налягане в бойлера , като се затопли водата може да се увеличи това налягане и да достигне повече от 0,6 МРа,след което трябва да заработи този предпазен вентил , който е регулиран на 0,6 МРа.Мисля ,че повечето бойлери са проектирани да издържат повече от приетата нормативно 0,6 МРа т.е. максималното налягане във водопровводната мрежа.
mirk - майстор
Аз си взех преди 5 години такъв 15л. за под мивка, под налягане и го свързах към батерия като твоята и бойлера стана "без налягане" :lol:
На този под мивката (с горните изводи) всичките му части са отгоре на фланеца, топлата тръба е къса, а студената дълга и стига до дъното.

Цялата хватка е в батерията. Топлата вода идваща от бойлера отива на входа на батерията който е постоянно отворен и не минава през кран, при мен това е над студения кран. Така бойлера е с постоянно отворена топла тръба и съм забелязал че капе когато се загрява до максимална температура. Работи като чайник. Топлия кран пуска студена вода в бойлера и през топлата му тръба излиза гореща която отива към отворения щуцер. Студения кран на батерията пуска директно студена вода без да минава през бойлера.
Но това е по-добрия вариант - на бойлер под налягане го пускам без налягане и като се има впредвид че е нераждавейка, става много по надежден.

При теб е обратната ситуация, този предназначен за свързване към отворената батерия, го правиш под налягане. Ами ако са си спестили някои материали все някога ще даде фира, тогава и гаранцията няма да ти признаят.

Ако си го сложил към обикновенна батерия и си обърнал бойлера надолу тогава дългата тръба е до дъното (топлата) през нея се подава студената вода, а късата се пада от горе и от нея ще взимаш топла.
sunay_r - помощник
mirk
Те ако смениш вентил също не признават гаранция. Иначе и аз се чудя дали не са спестили материл, но имайки впредвид че в цените им няма съществена разлика то разликата би трябва да е само в разположението.Ти когато постави твоя бойлер над мивката обърна ли наопаки бойлера с изходите надолу?Аз моя съм го поставил под мивката с изходите надолу затова мисля , че това за късата и дългата тръба в моя случай не ме касае. Това за пестения материал се опитвах да разбера като сравнявах брутното им тегло, но не знам доколко може да се вярва на това.Раликата в теглото беше 200гр. в полза на този спод налягане , но понеже е повече с 500 w мислех си ,че от там да е тази ралика.
romanpm - майстор
sunay_r , Ако ти си купил този бойлер със свободно изтичане наистина и си го монтирал с обикновенна батерия , си го затворил и си направил малка бомба , сложи оригиналната батерия ! Защото с това свързване няма свободно изтичане на водата при разширението и при нагряване , а бойлерът съвсем не е разчетен за тия налягания 0,6 !!! Дори налягането от водопровода е възможно да го пръсне /по скоро спука / , особенно нощем при липса на консумация се качва налягането , и ще стане "мокро" докато спите ! Това е експеримент за мен без капка мисъл , но и аз се обърках от самото начало , съжелявам ... :?
lyki - специалист
Престанете с глупостите ,първият линк е на проточен бойлер който се монтира над мивката ето и схемата му на свързване
Изображение
Проточния си върви със специфична батерия и е недопустимо да се свъзрзва под налягане.
На втория линк е бойлер под налягане за скрит монтаж(под мивката)може да се използва за стояща на мивката или за стандартна на стената обикновена батерия,при монтажа му задължително се използва възвратен и парен клапан:
ето ви и неговата схема на свързване:
Изображение
Master_Kenobi - V.I.P.
sunay_r написа:
master
Виж и двата модела са 10 литрови не са проточни,обемни са и имат емайлирани водосъдържатели.Ако беше проточен за какво са направили 10 л казанче можеше и по -малки да са.И не мисля ,че има проточни на 1,5 KW.
Ами нали и аз това казах... още в първия си пост. Но това "самотек"... Нещо се обърках с него, когато пак го повтори. Какво разбираш под "самотек"?
lyki - специалист
И една молба нямаща нищо общо с темата ,нека дежурните отговарящи не се считат за длъжни да вземат отношение по всяка тема ,пък даже и да си нямат понятие от материята.

Имам усещането ,че с разрастването на форума се превръща в говорилня.
mirk - майстор
sunay_r написа:
mirk
Те ако смениш вентил също не признават гаранция. Иначе и аз се чудя дали не са спестили материл, но имайки впредвид че в цените им няма съществена разлика то разликата би трябва да е само в разположението.Ти когато постави твоя бойлер над мивката обърна ли наопаки бойлера с изходите надолу?Аз моя съм го поставил под мивката с изходите надолу затова мисля , че това за късата и дългата тръба в моя случай не ме касае. Това за пестения материал се опитвах да разбера като сравнявах брутното им тегло, но не знам доколко може да се вярва на това.Раликата в теглото беше 200гр. в полза на този спод налягане , но понеже е повече с 500 w мислех си ,че от там да е тази ралика.
Не съм обръщал бойлера. Аз затова си взех за под мивка понеже шкавчетата над мивката пречат да сложа като твоя. Затова взех от тия обратните с тръбите нагоре сложих го на плота с изходите нагоре и с тръби PEX/AL/PEX го свързах към отворената батерия от тип юнга. Така че бойлера работи в облекчен режим, като чайник.

Питах в гаранционния сервиз за тази ситуация. Човека малко трудно схвана какво искам да направя, но като зацепи даже каза че няма нужда от предпазния вентил понеже бойлера не е под налягане и няма да има проблем с гаранцията.
Недостатък на тия бойлерчета който съм установил е че изолацията им е много тънка и зимно време държат топла вода за два три часа. Освен това нямам други оплаквания, вече 5 години работи нормално.
sunay_r - помощник
Под "самотек" разбирам свободно изтичане. И не мога да разбера някои хора защо настояват , че бойлерите , които съм ги посочил са проточни. Вижте в сайта , че са под категория малолитражни обемни бойлери ,а не под проточни.Искам също да кажа, че вече 10-ти ден да чукна на дърво работи нон стоп.Мисля,че 72 часовите проби които се изискват минаха успешно.Знам само,че гаранцията няма да ми важи.

Тема "Бойлер на самотек" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: