• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Lutchezar - майстор
Аз да попитам, по повод "умните джаджи", особено контакти и ключове, предвидена ли е постоянна нула в кутийте на ключовете на осветление и има ли изкарана земя за осветителните тела?
Май го имаше някъде вече в темата за контакти горе за щори и гирлянди?
Дълбоките кутии са на почит в цивилизацията, много връзки и джаджи можеш да набуташ вътре.
Паралелно би трябвало да започне полагането на мрежови кабели и комуникационен шкаф за суичове, и подобни мрежови устройства. Не дай си боже умният дом ако е по жичен стандарт те чакат още кабели...

Иначе висящи кутии на тухла без гипс досега не съм виждал, но може да съм пропуснал някоя нова техника на монтаж.
Последна промяна от Lutchezar на нед апр 30, 2023 11:58 am, променено общо 1 път.
skostadinov - специалист
нед апр 30, 2023 11:59 amLutchezar написа:
Ще оцапаш много темата. Препоръчвам да го махнеш. Има няколко големи теми по въпроса в Ел раздела. Деси би трябвало да ги е чела.
Изтривам по препоръка:)
Последна промяна от skostadinov на нед апр 30, 2023 12:01 pm, променено общо 2 пъти.
Lutchezar - майстор
Сега чакаме Деси да сложи още снимки с обяснения и да я атакуваме с въпроси :-D.
BLUEPUPIL - майстор
нед апр 30, 2023 11:57 amLutchezar написа:
Дълбоките кутии са на почит в цивилизацията, много връзки и джаджи можеш да набуташ вътре.
Не мога да разбера тоя цирк, да
набуташ сума ти мостоваци в кутия
дребосък. А пък изобщо защо трябва да
са вкопани при предстенни обшивки.

Дойде време за поредния строителен
съвет тип Blue:
Думкайте големи кутии за ел.
инсталацията, (1) за да няма чупки
по-малки от 90 градуса и радиусът
на огънане да е достатъчно голям
и (2) за да се събере и остане поне още
5см кабел. След 20 години да може
да изрежете връзката и да направите
нова.
:shock:

Аз харесвам ей такива кутии
(30х25х12см)
https://www.amazon.com/LeMotech-Dustpro ... RydWU&th=1
Lutchezar - майстор
Нищо не разбираш ти! :-D
Тук сме по минимализма! И всичко трябва да е скрито. Вкопани, дълбоко закопано, старателно забравено. Да му мислят идните поколения като дойде време за ремонт!

BLUE, Опитай се ако не български линкове, поне милиметрови неща да даваш. Понякога като те чета си мисля че си чужденец който дава примери от неговия си свят в нашия форум, дай малко превод ако може, това без лоши чувства :partyman:

Естествено първо цъкнах линка, после видях че си сложил и сантиметри. Виновен.

Аз ако може всички кутии ще направя с незавинтващи се капаци и с лесен достъп, все някак ще се впишат в дизайна. Идеята на кутията е да имаш лесен достъп и да има място за манипулация.
Dessie - специалист
@shuldiner - качвам една от офертите:
Прикачен файл:
IMG_2759.png

@radius - наистина не разбирам какво толкова ще мърда по тия кутии. Днес пробвах да поместя една - ми трябва особено много да искаш, та да се подмества. Обясни ми защо е толкова фаталистично, че чак за десети и стотни от мм да говорим. Все пак не е неврохирургия :-)
П.П. Нито знам Сузанита, нито Бурзум

@BLUE - не си ме разбрал явно, тия разпределителни кутии остават в мазилката, как ще им слагам лустер клеми постфактум, пък и защо? Какви микропукнатини и какво ще се усуква? Подобен на публикувания размер няма къде да дяна - на “паянтите” ще излязат директно от другата страна :-) Предстенни обшивки нямам в интериора, изключение правят “куфарите” на вц-тата в баните и тези на тръбите за климатизация.

@Lutchezar - ще се сложи допълнителна нула към ключове и контакти, не е готово :-) Земя също има - нали е трижилен кабела - фаза, нула и земя. Пък може и да не съм разбрала правилно въпроса :-)
Паралелно се изгражда и ютп окабеляването, просто не си обърнал внимание, че гофрата от гаража върви по пода към рак шкафа, по стените не сме пускали още, че любимия искаше да присъства, пък миналата седмица имаше много задачи и нямаше как :-)
И пак казвам - кутиите не висят никъде - в тухлата са си. Бяха изрязали с бор корона по-малки дупки, а аз купих по-широки и дълбоки кутии, което наложи пооочукване на отворите :-)
Не разбирам и шегата с минимализма - за последните 15 години съм направила 4 основни ремонта на стари апартаменти и само на два ми се наложи да търся разпределителна кутия, за да се изкара нов клон за още едно осветително тяло на тавана в помещението. На единия са видими, въпреки натрупаните шпакловки, на другия беше под мазилката - отне 2 мин почукване с пръсти по стената от ключа за лампата нагоре. Чисто визуално не ме кефи да са видими, а не виждам и практическо приложение. В крайна сметка дори при видими кутии, ако кабел е компроментиран, то неминуемо се налага прокопаването на канали за нов, та чак завети да оставям за бъдещите поколения …..
Не съм чела темите в раздел Електро, та Стоил може да си върне мнението, току виж науча нещо интересно и полезно
radius - майстор
Деси, ако не разбираш, се вслушай в разбиращите ( не се причислявам към тях). Но да спориш с 5 човека с довода, че не разбираш, ама еди какво си...еми не е сериозно.
П.С. И Бурзум, и Сузанита са известни личности, та ако искаш може да разбереш кои са.
Dessie - специалист
Направих справка за Бурзум и Сузанита :-) едните са детметъл банда, другото е някаква чалга издънка… честно казано нищо съществено в живота си не бях изпуснала, незнаейки за съществуването им :-)

Не споря с никого, опитвам се да разбера от какво толкова ще се местят тия кабели в тия кутии, че мърдането им с десети от мм ще е фаталистично?!?
radko87 - помощник
Деси, аз не съм ел. инжинер, но това в разклонителните кутии ми се вижда лека притеснително. В 21-ви век сме, аз бих ги преправил всички с клеми и повече аванс на кабелите. Потенциално компрометирана връзка ще доведе до загряване и накрая късо.
nelina_london - специалист
Леле ,сега разбирам колко допълнителен стрес съм си спестила ,освен основния ,разбира се , като не съм се вглеждала в детайли в изпълнението на ел.инсталацията ни .Не вярвам да е била по -различна от тази на Деси ,с изключение на това ,че всички конзоли за ключове и контакти бяха монтирани и запенени преди мазилката. Но с тези спайкита ме разбихте .Спомням си ,че на на някои връзки слагаха тънки гумени лентички ,които нагряваха ,след което те се свиваха и притискаха връзката .Да не се окаже ,че това е още по-лош вариант :) ? При нас също всички разпределителни кутии са под мазилката .Само жените ли държим да не виждаме тези красоти ...?
Обяснете откъде идва този проблем с милиметри, защото и моята логика е като на Деси .
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: