• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
ср май 17, 2023 9:46 pmgogo7777 написа:
Аз моята соларна "централка " ще я градя на тягови акумулатори.
О.К. Стига да не мислиш че "онези"(за които пак използвам да благодаря) са тягови. :)
Виж, някоя батерия от електрокар би свършила работа...
:partyman:
gogo7777 - майстор
ср май 17, 2023 11:44 pmhidrazin написа:
О.К. Стига да не мислиш че "онези"(за които пак използвам да благодаря) са тягови. :)
Виж, някоя батерия от електрокар би свършила работа...
Да, "трафопоста" ще е именно с такива бетерии. Ще го мисля, когато му дойде времето.
Детето - специалист
ср май 17, 2023 10:52 pmbrum написа:
Твърди се, че излиза по-скъпо от LiFePo4-то във времето. Отделно, че ефективността при заряд и разряд е доста по-ниска. И трето, че е добре да ползваш половината от капацитета на оловните акумулатори, че да не ги умориш много бързо.
Това с капацитетеа важи за всички батерии.

Батерия от електрокар струва много пари, там също се разделят на няколко вида и всичко зависи колко олово има в една клетка и дали има автоматична система за пълнене. Макар при мен за няколкото месеца в които ползвах тягови акумулатори не съм долял и капчица вода.
Относно батерията която е купешка и хоуммейд, по нета има доста клипове как зрелищно горят електробуси, електромобили и т.н та там Бай Ганьо не е сглобявал батерията, но когато има да стане се случват нещата.
По същият начин горят и панелите когато се запалят кабелите под тях. Затова при мен всичко е на земята, батерията и единя инвертор са в мазето обградени от бетон, но това не означава, че не може да стане белята.
Просто си иска профилактика на дадено време, притягане на всички връзки и проверка ако трябва с термокамера за хлабави връзки.
MamaMy - майстор
Покрай вашата тема се разрових из моите наличности на литиево-йонни батерии. Имам над 30 свалени от лаптопски батерии. Имам и 7-8 не разглобени все още батерии. Имам и няколко батерии с пъпки от разни прожектори и челници. Налични са ми и меки батерии от лаптопи и телефони, но няма с какво да ги сравня защото са единични бройки. Освен по напрежение ги сортирах и по тегло. Изненадата дойде от батериите на прожекторите. Тежат едва 1/3 от лаптопските, а написаните параметри са уж много по-високи. Голяма измама. Лаптопска батерия сложена в челника изкарва поне 1 час непрекъснато светене, а китайската едва 15 минути. Между отделните лаптопски батерии разликата в теглото е минимална. Явно различните марки са със сходни параметри. При нужда от по-мощна батерия до сега само увеличаваха броя на клетките. Сега вече слагат не сменяеми от меките батерии. Те са с почти двоен капацитет, но значително по-тънки. Пестят място.
brum - майстор
MamaMy написа:
Сега вече слагат не сменяеми от меките батерии. Те са с почти двоен капацитет, но значително по-тънки. Пестят място.
Pouch cell ги водят, джобчета. Най-висока плътност на енергия, но и най-рисковият вариант. Освен, че можеш да го окъсиш, можеш и да ги пробиеш ако си "играеш" с тях. А като изстрадат почват да се раздуват и на един служебен лаптоп му отказа тъчпада, че го беше подпряла отдолу. Не ги харесвам, но всичко съвременни и малко е с тях.
съб май 20, 2023 6:15 amДетето написа:
Просто си иска профилактика на дадено време, притягане на всички връзки и проверка ако трябва с термокамера за хлабави връзки.
Ако се налага профилактика за проверка на връзките и притягане е по-вероятно да не си си изпълнил добре работата. По колите дето са открити връзките и ги яде лугата (примерно масата на купето) изкарват без драма по над 10 години. Явно има как.
hidrazin - майстор
Балона почна не да се пука, ами направо да се цепи ... наред. :lol:
Цените за утре нулеви от 10.00 сутринта до към 19.00 часа.
И то при спрян един блок от 1000MW на АЕЦ Козлодуй. Ми като го пуснат?
Толкова за зелената "революция" която ще ни докара не евтин, зелен ток а гарантирано увеличение на цената на електроенергията.
И не с проценти а в пъти...

Прикачен файл:
Zero price.jpg

P.S. "Чух" за един дето преди няколко месеца тегли заем от 1 000 000 за да купи 10 централки по 30kWp ... :shock: :shock: :shock:
В момента приходите му са около 4-5000 лева а на банката трябва да връща по 10 000 ... на месец.
Тези 4-5 000 бяха до сега и прогресивно ще намаляват.
Честито на поредния "бизнесмен" дето си е наврял гагата дето не трябва.
Е, поне едно да запомните от мен - ВЕИ-тата за продажба на енергия НЕ СА ИНВЕСТИЦИЯ а "БИЗНЕС".
Бизнеса не е застрахован от загуби и печалбата не му е гарантирана (поне в повечето случаи).
Другите, дето са за собствена консумация само влошават нещата и допълват картинката. А тя не е розова... :-D
Зелено, зелено ... ама по-скоро - кафяво, кафяво ... и рядко.

brum - майстор
Хидразине, кажи ми кое нещо е поевтиняло последните 20 години? Промоции винаги има, ама туй не е сирене да сложиш 5 кила в хладилника.

Търсене и предлагане му викат - едно нещо струва толкова колкото някой би платил за него. Ама утре няма търсене, щото малко народ работи неделя. Пък като работят цените на 0 по цял ден не съм ги виждал. А тия с кредитите - ще се оправят някак си.
шоп - майстор
Следващото голям дърво ще е програмата за безвъзмездно финансиране на физически лица за фотоволтаични системи.
Далаверата не е за всеки и ще се облажат тарикатите. Вече масово се търсят повредени и бракувани панели за по 20-30 лв брой.
Познайте защо! :-D

Няма да се учудя при това търсене умишлено да започне внос на цели контейнери.

Няма да се изненадам ако панели и инвертори почнат да се " движат " из БГ когато трябва да мине "приемателната" комисия:-)
Фирми и монтажници в момента с в тупик и всичко е възможно само и само пари да текът.
LazarGanev - "Велик майстор"
Приказки от хиляда и една нощ :cool:
Детето - специалист
съб май 20, 2023 12:36 pmbrum написа:

Ако се налага профилактика за проверка на връзките и притягане е по-вероятно да не си си изпълнил добре работата. По колите дето са открити връзките и ги яде лугата (примерно масата на купето) изкарват без драма по над 10 години. Явно има как.
Натягане може да не се налага, но профилактиката е задължителна. Всеки си има глава на раменете и сам решава какво да прави.
Защото и при теб няма логика да цъкне предпазителя, но цънка а си изпълнил всичко както трябва.
съб май 20, 2023 10:23 pmhidrazin написа:
Балона почна не да се пука, ами направо да се цепи ... наред. :lol:
И какво ме интересува мен каква е цената ден напред. И какво общо има това с темата.Тези цени ме интересуват в работата, където харчим по 3MW на час.
Мен ме интересува, че за дата 20 съм изхарчил 8Kw от мрежата и 30 от ФЕЦ.
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: