• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Pansim1 - специалист
нед юни 25, 2023 10:11 ammiroki написа:
На бензинова помпа ми излиза един кубик 10 Ст. Трябва да сметна с тази система колко ще е. Но като гледам доста повече.
Гледай комфорта. Цената в някои случаи не е толкова определяща. помисли какво би ти дала една соларна система и с какво би те натоварила но не само финансово. Това ще ти даде отговор дали да правиш въобще нещо или да си бръмчиш с бензина :partyman:
Pansim1 - специалист
пет юни 23, 2023 5:51 pmБаръма написа:
Точно на днешна дата преди 3 месеца пуснах моята ФЕЦ-ка. За 3,270 kWp без конструкция и крепежи излезе 4000 лв. Вързана към мрежата без батерии. Дотук съм "изкярил" 565 kWh или около 145 лв по сегашни цени на тока.
Колкото толкоз. :partyman:
Изключително ниска използваемост имаш. За една година това което си успял да потребиш от слънцето е нищо. Правилно си се насочил към оптимизация с този модул за дистанционно управление.

От 01.06.2022г до 01.06.2023г имам от слънцето 4426квтч. Панелите са 4.7kWp
miroki - майстор
Колегата писа за 3 месеца. И само разликата от използваното.
miroki - майстор
нед юни 25, 2023 10:51 amPansim1 написа:
нед юни 25, 2023 10:11 ammiroki написа:
На бензинова помпа ми излиза един кубик 10 Ст. Трябва да сметна с тази система колко ще е. Но като гледам доста повече.
Гледай комфорта. Цената в някои случаи не е толкова определяща. помисли какво би ти дала една соларна система и с какво би те натоварила но не само финансово. Това ще ти даде отговор дали да правиш въобще нещо или да си бръмчиш с бензина :partyman:
Така е, но моята ел. помпа е 250 вата. Около 4 кубика/ч. Може би подходяща за соларна, но модулът е за 2,2 кв. Трябва да закача доста неща за да има смисъл.
Докато при производството на ток е обосновано, при вода не е. За малки дворни градини. Поради ниската консумация. Замислете се колко пъти поливате. Средно по един кубик на ден. Но и това е много. И е 3 месеца годишно. После почивка.
Все още явно няма такава система. Цял ден да пълни един резервоар примерно 1 кубик дневно. Вечерта да си полееш.
Гледах и китайските имат едни малки помпи, но след инвентара нещата загрубяват.
А най-лошото е, че вероятно няма да ги намеря някой ден.
Детето - специалист
съб юни 24, 2023 1:46 pmБаръма написа:
Не мисля да го правя, поне засега.
Бърза сметка показва, че ще се избие за под 7 години, ако не се скапе нещо. Този срок ме устройва, а и не се занимавам с батерии.
Все пак си поръчах нещо от алийчовците:
https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... 1802ptHAhE
и имам намерение да пускам/спирам един от бойлерите с него, според добив, слънце, разход и прочие.
Пък по-нататък ще видим. :partyman:
Може ли една схема, как мислиш да го вържеш това и да ти ограничава консумацията когато няма слънце.
Аз при мен съм го измислил, но нямам време да го реализирам. Едно токово реле ще следи какво се подава от ЕХ. Задавам му 100W и в момента в който ги надхвърля значи нямам добив или надхвърлям мощността на инверторите.
Другото което съм захванал да правя, но и за него нямам време е да си увелича количеството на БГВ. Като идеята е да се загрее докато има добив и след това до следващият ден да не се загрява.
Към момента харча едни 100-150Kw само за загряване на БГВ нощно време.
За този месец от началото до днес имам 216Kw от ЕХ и 507Kw от ФЕЦ. Като още не съм пускал климатиците.
Иначе от както работи всичко от ЕХ 10760Kw и 7283Kw от ФЕЦ
Баръма - напреднал
Браво, добър добив, но доколкото си спомням ти имаш батерия.
Аз без батерия досега имам около 203 kWh.
Имам 2 бойлера, единият е с 2 нагревателя по 1200 W, а на другият му смених нагревателя също с 1200 ватов.
Двата бойлера играят батерии, доволно много топла вода и съответен комфорт.
Тази джаджа ще е "полуавтоматична" :lol: , ще наблюдавам през приложенията и съответно ще пускам/спирам през тях.
Но не смятам много да се вживявам. Както писах в моята тема, всичко започна като навес, панелите са вместо покрив. :partyman:
brum - майстор
Баръме, автоматизацията е основното тук. Без нея ще е полуавтоматизация с естествен интелект :) .
Детето - специалист
чет юни 29, 2023 1:12 pmbrum написа:
Баръме, автоматизацията е основното тук. Без нея ще е полуавтоматизация с естествен интелект :) .
Точно така, трябва автоматизация. Без нея има повече пропуснати ползи.
Така с бабата не мога да изляза на глава, умре да пусне пералнята в 6:30 сутринта :-D Не може да изчака още два часа.
Баръма - напреднал
чет юни 29, 2023 2:05 pmДетето написа:
.... Не може да изчака още два часа.
Е, да де, и аз съм така. Затова и не смятам да се вживявам. :-D
А сте включили автоматизация "анти баба", а ви се е таковала автоматизацията!
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: