Ел. инструментите. Консумативи.
пишман_майстор - майстор
nikolson написа:
Не съм човек, който може да дава съвети за тоците, но спрейове има:
http://steinberger.bg/product/1809/spre ... 00-ml.html
Лакът излезе чудесна алтернатива в малка разфасовка . Достатъчен е за поне 5 ротора на големи ъглошлайфи обилно пръскане . Или на мен поне за толкова ми стигна флакона.
В тази връзка пък как е било едно време , как е сега. Пресен случай : днес ми донесоха два шлайфа за профилактика , стари машини, един голям стар бош 2квт и една шлифовалка малка до около 1квт , не се четат надписи спец на малкия , карам по окомер , но мисля , че е на Suhner марката.
Та тракнах две три снимки и сравнение с ротори на по-нови "актуални" машини , като големия е пак бош на профи шлайф 2.2квт . Сравнението с малкия пък е с ротор на бош 900 ватов модел.
Това с размерите им как да е, старите флексове определено са доста по-масивни роторите им. Новите едни изцедени такива... По-важното е, че ако се вижда добре на снимките роторите им са яко обмазани допълнително. Това няма как да се надере току така, или пък да избие ей така , щото днес е решил :)
След профилактиката , ключ, добавен ел.мек старт на големия , смяна на смазка , поправка на ел част на малкия след некадърен преден ремонт + нови четки , тръгнаха и двата перфектно .
Сравнение ъглошлайф Бош стар тип 2.0квт с нов тип Бош 2.2квт
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (74.17 KиБ) Видяна 1910 пъти
Сравнение ъглошлайф марка неизвестна ( suhner предполагам ) до 1квт ( пак предполагам ) с бош 900 ватов нов тип.
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (78.8 KиБ) Видяна 1910 пъти
Още една снимка на малкия , да се види как е обмазан обилно и защитен подобаващо. Вечна работа !
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (81.64 KиБ) Видяна 1910 пъти
zz_stefanov - майстор
:supz:
Има ли на снимките минато с лака?
пишман_майстор - майстор
zz_stefanov написа:
:supz:
Има ли на снимките минато с лака?
Не, няма. Сниманите ротори са си така оригинал, не съм мазал нищо по тях , то няма и нужда де. А другите от по-"новите" са избили , само заради редукторите ги държа.
пишман_майстор - майстор
Колеги имам едно питане: сервиз/представител/магазин предлагащ части за Fein? Потърсих в нета, скромни резултати за България ....
То всъщност мен най-вече ме интересува кой при нас предлага частите им, сервиз- не, там се оправям еднолично. В момента примерно ми трябва екцентриковото колелце на лостовата система за затягане на диска на fein wsb 25-180/230. Колелцето е идентично, едно и също в големите им актуални серии модели с лостова система на редукторната глава . Номер част 32636040002 по Файн . Намирам го в немско, консуматив си е и е под 10лв , дори мернах цени около 7лв , но доставка и т.н. става... сложна
nikolson - майстор
Файн мисля предлагат Евромаркет, но не съм сигурен.
пишман_майстор - майстор
Да, има и други. Не знам кои са официалните в Бг, но това не е толкова от значение , стига да имат предлагане на части, а това което аз търся е по-точно чист консуматив , а не част и би трябвало всеки уважаван сервиз/поддръжка на Файн да го има в наличност . Ще пиша мейл да видим дали ще ми "обърнат" внимание за такава дреболия.
Усещам, че отивам пак на поръчка отвън , само да събера малко и други чарколя за да си струва разноса .
wanderer - специалист
Ще правя сбирщайн магнитна бормашина и за целта купих от продавалниците една вехта българска бормашина БЗ 16. Пръснал съм я за профилактика и имам въпрос. Шийката на оста на патронника е -0,03 и се надява на предния лагер твърде айлак. Вярно, че е осигурен със зегерка, но се получава малко неприятен аксиален ход и би било добре ако може да се избегне. Това някаква технологична необходимост ли е, или шийката е изпусната по рождение? п.с. лагера не е превъртал.
Прикачен файл:
viber_изображение_2023-08-25_20-53-35-439.jpg
gogo7777 - майстор
пон авг 14, 2023 10:26 pmпишман_майстор написа:
Да, има и други. Не знам кои са официалните в Бг, но това не е толкова от значение , стига да имат предлагане на части, а това което аз търся е по-точно чист консуматив , а не част и би трябвало всеки уважаван сервиз/поддръжка на Файн да го има в наличност . Ще пиша мейл да видим дали ще ми "обърнат" внимание за такава дреболия.
Усещам, че отивам пак на поръчка отвън , само да събера малко и други чарколя за да си струва разноса .
ФЕЙН се потдържат единствено в Германия и САЩ. В България Евромастер имаха права за продажби и сервиз.
Железни машини, може би най-добрите.....заслужават си обслужването и ремонта..... :drinkers:
kozl - майстор
Перфоратор Елтос (Спарки) - загуби се плавното регулиране на оборотите от спусъка.
При натискане до край върти на макс. Вероятно повреден потенциометър или тиристор.
Усях да откача превключвателя на посоката на въртене.
Да но това в което са напъхани тиристора и потенциометъра как се разглобява :?

Прикачен файл:
Ключ перфоратор Елтос.jpg

За съжаление преди години сменях ключа заради повреден превключвател на посоките и сега не мога да открия другата част, която беше изправна :sad:

И още един въпрос.
На ъглошлайф Бош, на който модела не се чете, четките са със сечение 5,6/7,8 мм. Може ли да се ползват четки за ъглошлайф Бош със сечение 5/8 мм?
пишман_майстор - майстор
Погледни тук , нещо може да пасне https://vikiwat.com/power-tools.html
За четките- дай снимка на шлайфера . Принципно никак не е добре и двата размера да са "охлабени". Допуска се е единствено ( то и там резерви, но...понякога... ) аксиално преместване на четка . Радиално обаче не бива, силно непрепоръчително е.
Ако не се намери по размер, вероятно ще е добре да се вземат по-горен размер , но близък до желания и да се притрият в шкурка опъната на равна повърхност, до търсения размер.

Тема "Машината ви е повредена- попитайте ТУК." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: