чет юли 20, 2023 9:08 amТрифон П.Трифонов написа: Нямам това търпение и този академичен стил, което не ми пречи да спомена хилядите стоманени котли, работили по 15-20г, дори без инхибитори.Точно така, много висока степен на форумна образованост
Както и "ръждавия" ми буфер, оня прословут бойлер...
Според няколко пищещи вишисти, досега трябваше да са върнати за стара ръжда.
Да не би проблема да е във високата степен образованост на българският народ?

Старата ми камина изкара 15г с вода и отворена система, после я продадох защото минах на пелети и още я ползват хората. От ръждата много бързо ми се запуши цедката на помпата и я изхвърлих на втория месец. Ни помпата умря, ни камината се проби. Е ся може да ги правят от вестник и затова бързо да умират. Не знам.
Не съм привърженик на затворените системи под налягане. Но едно си Лазар знае, едно си и бае.
Моята дрейн бег система също е затворена, но налягане няма освен от височината на тръбите - 0,6 бара. Сложил съм един пресостат на един бар от едно Ивеко и ако вдигне над един бар значи нещо има проблем, гаси всичко и светва лампата на алармата. Това в случай, че се пробие серпентината на бойлера. Цялата система в работно положение е тествана на 5 бара, колкото е максималното на буфера и теч няма.