• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Grozdev - специалист
Така е BLUEPUPIL всеки материал. Който има коеф на топло=преминаване над 1,,
Е термична маса. Дебелината също е от Значение.
Старата ПЕЩ НА СЕЛО за печене
Предимно за "(агънца)
Е от кирпич (15=16см) с измазвнето към 25см . След опазване 4=6 часа може и слон да изпечеш... :-D
И тухлата и камъка и бетона
И метала са Тер.Маса.Нормалната варо циментова мазилка, глинена и
Подобни също.
Има 1 подробност.
Ако има 1 охладен материал
Примерно ( метал или бетон)
При рязкото затопляне ще кондензира влагата в въздуха.
До като не се изравнят температурите.
А студена варова или глинена
Маса Няма..
Те ще си я "Поемат" и когато стане прекалено сух въздуха
Ще си я Отдадат Обратно.
Така климата се регулира сам
В помещението. Без резки
Изменения, като топло/студено
И влажно/ сухо.
В това време на изобилие на материали, ако се замисли някой по тези критерии, преди даНаслага каквото търговеца от магазина му е продал,(щото е модерно и лесно..!) ще си спести доста главоболия в последствие.,, както питащия в темата.
По този повод,
Не случайно рекламите за системи за охлаждане и овлажняване на въздуха вървят постоянно по екраните.
В последно време на доста
Нови и Скъпарски сгради сме
Изпълнявали варови и глинени даже Мазилки. Вече Има и готови на пазара. (ВНОСНИ И БГ)

:yawinkle:
brum - майстор
пон юли 17, 2023 8:21 pmhidrazin написа:
От това готварското. Ще ти глътне няколко ролки и тиксо.
Да се внимава с тиксото! Имам още тиксо по една северна врата, дето докато строих я бях опаковал с мрежа против комари прикрепена с хартиено тиксо. Хем е северна, хем седя там само 1 година, хем няма махане. Нито кореселин, нито ацетон, нито пароструйка, нито мазнини, нито препаратите за махане на етикети. Механично до някъде пада, ама отиде дограмата ако напъна повече...
Grozdev - специалист
вт юли 18, 2023 12:30 pmbrum написа:
пон юли 17, 2023 8:21 pmhidrazin написа:
От това готварското. Ще ти глътне няколко ролки и тиксо.
Да се внимава с тиксото! Имам още тиксо по една северна врата, дето докато строих я бях опаковал с мрежа против комари прикрепена с хартиено тиксо....
ТЕРПЕНТИН ЧИСТ ИЛИ БОРОВ!
навлажняваш, изчакваш 1 цигара време
И после се разлепя.
Къде не ще.... Втори път.
За хартиено говоря.
На дограмата нищо не и става.
И ако се стърже на шпаклата парцал двоен кат напоена пак.
:yawinkle:
addicted - специалист
Понеже няколко човека предлагат да залепя вестници или алуминиево фолио отвътре на прозорците. Да разбирам ли че и вътрешни щори ще подобрят положението? Аз си представям че слънцето ще нагрява щорите и те пак ще отдават вътре в помещението, така ли е?
ivanovbg - майстор
Пуснеш ли слънцето в стаята все ще топли. Засенчвай с нещо външно.
brum - майстор
Щори от вътре имат в пъти по-слаб ефект от щори отвън. Плътните пердета също имат ефект, но и той е като на щорите от вътре.

Аз за проби съм решил с XPS да затворя няколко прозорци за да видя ефекта. С това ще преценя до колко ефекта на външни щори ще позволи на охлаждането през подовото да докара нормални температури в стаята.
Плътни завеси, вътре, вършат невероятна работа още от детството ми, та до днес.
Мога да демонстрирам с логове от дигитални термометри, но не искам даси го причинявам.
Естествено, външните щори биха били по ефективни, съгласявам се.
Дори обикновени вестници, на първо време, ще свършат много работа.
Харченето на пари за фолио е просто излишен харч.
Само подръчни налични материали, докато се прецени и осъществи крайното решение.
Grozdev - специалист
Засенчването на прозорците
Ще има ефект, но ще е минимален. Това при положение че помещенията са като на питащия.
До колкото знам за подовото, да се ползва за охлаждане е нож с 2 остриета. Зависи от температурата на входа.
Може да Кондензира в замазката и в последствие
Да по намирисва на мухъл.
Но сподели след пробата. :yawinkle:
brum - майстор
Факт е, вършат, ама с плътните пердета у нас прескача 34 градуса без охлаждане :) . Видно се оформя зона с горещ въздух от зад и с конвекция прекарва топъл въздух над пердетата, а долната част на пердетата я дръпва към прозореца.

Та за това искам да тествам с подръчни материали (ХПС-а) и да видя какво ще стане ако затапя 3те западни прозореца от вън.

А за подовото и охлаждането - има си правила и да не се стига до конденз е едно от тях. Писано е в друга тема и там споделям резултатите. В замазките пише, че не може да кондензира, но може да кондензира над подовете и да се стигне до травми. Все пак имаш паромембрана над него и водните пари трудно ходят до него. Предлагам за туй да си говорим в другата тема - viewtopic.php?f=10&t=68364.
addicted - специалист
В едната спалня няма плътни пердета и удри 32 градуса, другата е с плътни пердета и там също удри 32 градуса. Ако вътрешните щори са същите, хич няма да ги гледам като вариант.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Охлаждане." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: