• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 73
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
BLUEPUPIL - майстор
пет авг 18, 2023 10:47 pmhidrazin написа:
1-во - Айде първо бегай да си изясниш какво означава защита от индиректен контакт.
Direct contact:
Contact with an active conductor, i.e. which is live with respect to the earth in normal circumstances.

Прикачен файл:
1.jpg

Indirect contact:
Contact with a conductive part of an apparatus which is normally dead and earthed, but which has become live due to an internal insulation failure.
>Touching the part with hand would cause a current to pass through the hand and both feet of the exposed person.
>The value of the current passing through the human body depends on:
>The level of the touch voltage generated by the fault current injected in the earth electrode
>The resistance of the human body
>The value of additional resistances like shoes.

Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg

:idea: Инженерите на SE казват, че може, hidrazin категорично отрича!
ГолЕм цирк!
:cry:
Явно преводача, дето ползваш не струва.
:shock:
Трябва ти добър технически речник!
:wink:
:arrow: БЕгай да чИтеш, темата няма да избяга. После пак ще се включиш.
:lol:
hidrazin - майстор
съб авг 19, 2023 1:39 pmBLUEPUPIL написа:
Инженерите на SE казват, че може, hidrazin категорично отрича!
ГолЕм цирк!
Ай ся да ни обясниш как ще защитиш хората от точков удар (и всичките му последствия) с великия бАшон с крива В ...
Използвай ако искаш инженерите на ШмаЙзер електрик.
Хубаво си пльоснал тук картинки от ръководството на ШмаЙзер електрик ама точно те не казват такива неща.
ЖОКЕР - препоръчвам ти да прочетеш част F от въпросното ръководство.
Едва ли ще я разбереш но все мое нещо да ти влезе...
Ай ся бегай при ръждивите дЖилеза.
:partyman:
P.S.
High fault current levels allow to use overcurrent protection but can give rise to touch voltages exceeding 50% of the phase to neutral voltage at the fault position during the short disconnection time.
Демек - ще те пере тока.
За защита на хората не се осланяйте на предпазители па биле те и крива В ... :-D
Използвайте си ДТЗ
gogo7777 - майстор
вт авг 15, 2023 10:19 pmhidrazin написа:
....
P.S. Знам че си "неглиже" относно безопасност в сферата на ЕЛ. И то от доста години, че и май винаги...
Пожелавам ти да видиш на живо само 1-2 случая които аз съм виждал...
Обещавам - ВЕДНАГА ще обърнеш резбата. И не, не ми е смешно, нито ми е до смях.
:-D :-D :-D
Ама аз само се намесих от камбанарията на "железарите"....виждал съм жици, е наредбите не съм ги чел ама не ми и трябват. Ела да окабелиш обект около 3 декара с 30 заварчика и 50 монтажници. Трябва ток за всички да има.......Виждал съм горящи "времянки" без да падат бушони и ДТЗ-та в тях......
:drinkers: :drinkers: :drinkers:

ПП.....доста често се карам с електротехниците защото ми забраняват да се включа в таблото с преход самоделка от 400 на 230 волта. :wink:
valentino76bs - майстор
При директен и при индиректен допир предпазителя ще ти помогне колкото букета за умрелия.
BLUEPUPIL - майстор
Целта на темата беше да се покаже, как с не много разходи да се направи безопасна домашна ел. инсталация. След объркващата намеса на „професорите“ се налага да изяснявам нещата.

1..Бюджетен вариант:
Само с автоматични предпазители (Miniature Circuit Breaker) MCB.
Проектирани са за защита на ел. инсталацията.
Следващото твърдение е сложно изказано, за да даде точната и реалистична картина:
МСВ не са проектирани за защита на хора. Ако не можете да си позволите допълнителна защита за хората, Blue-to Ви препоръчва следното решение, което е с няколко десетки процента (20-30%) по-добро по отношение на опазването на хора в сравнение с конвенционално прилаганото, особено, ако ползвате качествени МСВ.
1А..МСВ са с крива В;
1В..МСВ са с ампераж, покриващ планираното ел. потребление, но по-нисък от този, допускан от сечението на проводниците.
Пример:
Преди няколко седмици LED крушка 15W изгоря и успя да свали МСВ 63А Merlin Gerin крива С.

2..Скъп вариант:
След МСВ е „вързан“ Residual Current Circuit Breaker (RCCB).

Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (107.04 KиБ) Видяна 739 пъти

3..Перфектен вариант:
Използвате 2 в 1. MCB и RCCB, комбинирани в
Residual Current Breaker with Over-Current (RCBO).
valentino76bs - майстор
Ти в ролята на какъв се явяваш.....?
Дървен философ със свързани 2 предпазителя пррз живота си....и най безопасната инсталация да направиш има ситуации при които пак можеш да ядеш дървото....
mika - специалист
нед авг 20, 2023 3:14 pmvalentino76bs написа:
Ти в ролята на какъв се явяваш.....?
Това състояние е известно като "Ефект на Дънинг – Крюгер".
valentino76bs - майстор
Майната му на това и ние бая грешки сме правили.....
Понеже беше зачекнато горе крива Б, крива C..... вече на няколко пъти ми се отдава възможност да тествам кое ще изключи при късо. Убедих се с очите си ,че няма никаква гаранция ,че ще изключи само АП с крива Б колкото и правилно да е каскадирането.
hidrazin - майстор
пон авг 21, 2023 9:55 amvalentino76bs написа:
Убедих се с очите си ,че няма никаква гаранция ,че ще изключи само АП с крива Б колкото и правилно да е каскадирането.
+1111 :-D
:partyman:
B0bi - специалист
Дали някой все пак не се изгуби в превода ... ДТЗ е сравнително нов продукт на широкия пазар. Преди появяването му се разчиташе на предпазното зануляване/заземяване на корпуса. Когато инсталацията е окей, това е напълно достатъчна мярка. Е това няма как да е така винаги, навсякъде ... ДТЗ-то за съжаление не е панацея. Да, по-добре е да го има. Често обаче се приема да го няма. На първо място - в осветлението. Сега, хора с практика ако кажете, че от осветлението няма как да те ликвидира токът, ... ще ви нахраня. Бойлерът и готварската речка също принципно са без ДТЗ. Разчита се на твърдата връзка ... като "в едно време".
Бързодействието на предпазителя за спасяването на човешки живот е "леко" несериозно. Виж на ДТЗ - да. Навсякъде се казва, че трябва да има "превантивно" заземяване, т.е. да не се допуска въпросните 30мА да протекат през човек. Ами бързодействието им е достатъчно добро, че и по-голям ток да протече, човек да не го усети. Това не го проверявайте! Доверете се, че си заслужава.
Ако искате да си говорим за "предателства" на ДТЗ - някой да отвори тема. Странно, че не попадам на такава. Не вярвам профитата да нямате допирни точки с такива примери?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 73

Тема "Как да си направя ел. инсталацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: