Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет сеп 01, 2023 9:18 pmfbr написа:
По траекторията по която се движи налягането на системата в зависимост от нейната температура, винаги може да отчиташ налягането на въздуха в съда и разполагаемия капацитет за поемане на течност. Ако достигне бързо до налягане на отваряне на предпазния клапан, това е сигурен признак, че съда е с недостатъчен обем.
По-правилно е да се избере съд с достатъчен обем, изчислен по съответната методика и наляганията да се изберат така, че и при студена система в него да има някакво малко количество вода, не е добре да е празен. Той трябва да може да компенсира налягането в двете посоки, налягането в системата трябва да е почти постоянно
fbr - майстор
пет сеп 01, 2023 9:59 pmLazarGanev написа:
че и при студена система в него да има някакво малко количество вода, не е добре да е празен.
Това пък що. Не съм забелязал нещо да им става, докато седят празни с години по магазини и складове.
1115 - специалист
Да разкажа за системата.
Не я знам в детайли но описвам какво виждам.
Три етажна къща, която е била с котел на дърва и въглища. Той е запазен и може да се ползва като бекъп предполагам. Отоплителната система е вързана на него. той е в нещо като мазе. Там се намира и разширителен съд 24 литра. На последния етаж има няколко автоматични обезвъздушителя на топлата и студената тръби. Има и автоматична пълначка с манометър в мазето при котел и РС, който когато е затворена (пълначката), а системата е отворена (не е под налягане - на последния 3 етаж е свален един радиатор) показва - 0,4...0,5 бара. Предполагам това е статичното налягане на водата от трите етажа. Към това нещо е свързан буферен съд около 100л вероятно с топлообменник в него и 17...20 киловата термопомпа.
Част от отоплителите са панелни радиатори в доволни количества, част са вентилаторни конвектори.
Сега последно при отворена система колко да напомпам РС?
И колко трябва да покаже манометъра на пълначката преди да отворя.
Тефлонов конец ще помогне ли? Много уважавам и Лазар, но се притеснявам да ползвам кълчища. Течността е агресивна и като покапе по пода се забърсва с боята.
Странното е, че ползвам помпа на ротенбергер и манометъра и не отлепя, а долу показва 3 бара. Може би не е толкова чувствителен,
На колко бара да тествам системата?
Никъде не виждам предпазен клапан.

Прилагам една аматьорска схема

Прикачен файл

скица.png
скица.png (29.05 KиБ) Видяна 884 пъти
ivanovbg - майстор
Като е отворена как да покаже повече? Все едно да помпаш срязана гума. Затвори я и тогава помпай.
Иначе настройката е ясна. Монтираш защитен клапан на 3бара. Напомпваш съда на бар и половина докато е отворена. Затваряш я и я обезвъздушаваш. Палиш камината и следиш налягането да не се вдига над 3 при напълно загряла система. Спазвай последователността!

Предполагам, че течността е обикновен антифриз. Боята която разтваря е обикновен латекс, а не блажна боя. Уплътнява се само с тефлон. При мен е така, кълчища не държат щот антифриза е мазен(пробвано лично). Можеш да лизнеш мокрия пръст и ако е сладко е 100% антифриз.
пет сеп 01, 2023 10:46 pmfbr написа:
пет сеп 01, 2023 9:59 pmLazarGanev написа:
че и при студена система в него да има някакво малко количество вода, не е добре да е празен.
Това пък що. Не съм забелязал нещо да им става, докато седят празни с години по магазини и складове.
За да се избегне бързото покачване, за което говориш:
пет сеп 01, 2023 9:18 pmfbr написа:
В режим на покой съда ще бъде празен, налягане на въздуха в него 2.0, на системата 1.5 При повишаване на температурата, налягането в системата бързо се качва от 1.5 до 2.0(налягането на въздуха в съда) т.к съда не поема течност, и след това продължава бааавно да качва, понеже съда започва да поема течност, до стойности в зависимост от обема на системата и обема на съда.
Системата работи по-меко, когато има поне малко налягане в съда на студено. Газовите котли например идват с вграден РС, напомпан на 0,7-0,9 бара (в зависимост от марката), а под 0,5 бара не работят - как тогава ще поддържаш по-ниско налягане в системата от това в съда :) ?
@1115, аз говоря за съвсем малко калчища в задния край на резбата, върху които така или иначе има дебел слой тефлонова лента и няма как до тях да достигне гликол. По този начин правим и всички соларни системи, а там концентрацията на гликола е много по-сериозна, а проблеми не е имало. Но всеки си изработва свой стил на работа. Тефлоновият конец е нож с две остриета, иска опит за работа с него и много често резултатите за по-зле, отколкото с лента, но дет се вика - секи сам си преценя :-D .
1115 - специалист
съб сеп 02, 2023 8:56 amivanovbg написа:
Като е отворена как да покаже повече? Все едно да помпаш срязана гума. Затвори я и тогава помпай.
Иначе настройката е ясна..........
Предполагам, че течността е обикновен антифриз. Боята която разтваря е обикновен латекс, а не блажна боя. Уплътнява се само с тефлон. При мен е така, кълчища не държат щот антифриза е мазен(пробвано лично). Можеш да лизнеш мокрия пръст и ако е сладко е 100% антифриз.
Колега - аз обяснявам явно лошо.
Естествено, че помпам при затворена система.
Котела е бекъп и не се ползва вероятно.
Боята, която разтваря е блажна - май никой не си боядисва пода с латекс.

съб сеп 02, 2023 9:19 amLazarGanev написа:
....
@1115, аз говоря за съвсем малко калчища в задния край на резбата, върху които така или иначе има дебел слой тефлонова лента и няма как до тях да достигне гликол. По този начин правим и всички соларни системи, а там концентрацията на гликола е много по-сериозна, а проблеми не е имало. Но всеки си изработва свой стил на работа. Тефлоновият конец е нож с две остриета, иска опит за работа с него и много често резултатите за по-зле, отколкото с лента, но дет се вика - секи сам си преценя :-D .
Ако правилно разбирам - на последните навивки слагам малко калчища и мотая отгоре и отпред с тефлонова лента,
fbr - майстор
съб сеп 02, 2023 9:19 amLazarGanev написа:
Газовите котли например идват с вграден РС, напомпан на 0,7-0,9 бара (в зависимост от марката), а под 0,5 бара не работят - как тогава ще поддържаш по-ниско налягане в системата от това в съда
Ти сега от частния случай на газовия котел правиш генерални заключения. А и няма проблем налягането на РС и системата да са равни, при което нямаш вода в РС, и почне ли нагряване, веднага съда влиза в действие. А ти как ще разбереш, каква част от обема на съда се е запълнил, като вдигнеш налягането на системата над налягането на РС, че да си правиш сметка за остатъчния обем на съда.
fbr, аз ти споделям добрите практики, а тя системата всякак може да работи :). Освен разширениета, РС трябва да може да компенсира и свивания на обема от обезвъздушаване, леки течове и др.
Аз, примерно, знам колко литра въздух имам в бутилката на дихателния си апарат.
Лесно мога да сметна колко течност е влязла в РС, при дадено предналягане и последващо повишаване на налягането в системата, г-н ФБР.
Както обясни Лазар, за да работи меко системата, трябва да има известно количество течност в РС.
Филма ги обясняваше тия работи, но малко са били в час. Помня, че при негови системи налягането почти не се променя от студен старт, до максимална температура.
За това играе роля и обемът Му, спрямо инсталацията.
Който не може да смята, да си сглоби система с прозрачен РС!
fbr - майстор
И златен съд може да се монтира, с обем колкото на системата. А и достатъчно място трябва около него. Мноого меко ще работи.

Тема "Неволи с отоплителна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: