• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 66
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
BLUEPUPIL - майстор
пон сеп 25, 2023 6:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон сеп 25, 2023 3:53 pmBLUEPUPIL написа:
... поне докато завърша темата.
Това ще ти го припомня, както и някои неща, които няма как да разбереш сега, батюфту.

Темата стана терапевтична. Няма лошо.
Важното е негативната експлозивност
да се канализира по соц. приемливи
трасета.
:wink:
hidrazin - майстор
ср сеп 27, 2023 12:40 pmBLUEPUPIL написа:
Темата стана терапевтична.
Грешка. Темата стана шизоидно маниакална - от твоя страна.
Колко да обяснявам? Ти НИКОГА няма да си проектант по част ЕЛ.
Елементарно - нищо не разбираш от материята.
Таааа…гле’й си тъпите железа….
:partyman:
BLUEPUPIL - майстор
ср сеп 27, 2023 9:41 pmhidrazin написа:
Колко да обяснявам? Ти НИКОГА няма да си проектант по част ЕЛ.
Елементарно - нищо не разбираш от материята.
Казах ти да си избиеш от главата тези малоценностни комплекси. Не си &арцал и нямаш нужда от отричане и агресия, за да се почувстваш поносимо. Не мога да разбера, защо плюете по моя опит да списвам ел. наръчник (при липса на такъв във форума) за домашна ел. инсталация, при положение, че (твърдите, че) знаете много повече от мен по въпроса. Ами напишете го де!
Ама, няма, защото сте несигурни. Отделно Ви е страх, някой да не Ви вземе хляба. Малки са Ви душиците.
:cry: :lol:
Явно твоята е малка, щом до тук не си разбрал, че никой на никого не може да вземе хляба.
Моя (хляба) си го вадя на съвсем различно поприще.
Не претендирам да зная повече от теб- би било глупаво. Домашната инсталация я направих някъде 95-97ма. Пих от извора, а теб още те нямаше наникъде.
Нещо си си повярвал, а това е леко смешно.
Само малко и леко де, да не изпаднеш сега в глупави словоблудства, по повод собственото си величие.
Допускам, че има много които ще оценят трудът ти, а даваш ли си сметка, че на домашният майстор, такава информация трябва да се представи на съвсем друго ниво?!
Естествено, това няма как да се случи, понеже от него би пострадал мнимият и само за теб важен собствен имидж.


Пък може да бъркам, но пък то си е само моето мнение.
Дерзай колкото и както можеш!
hidrazin - майстор
ср окт 04, 2023 12:38 pmBLUEPUPIL написа:
Казах ти ...
ЦЪК
:partyman:
BLUEPUPIL - майстор
Защо ви е тази злоба и омраза?
Преди няколко месеца имах „несигурност“, свързана с капацитивното проектиране по конкретен проект. Пускам тема с питане, любезни и заредени с положителна енергия отговори.
Защо създавате тази противна и отвратителна атмосфера? Защо искате да деградирате всичко до ваше подобие- жалко и омърсено? Проумейте го, нямате нужда да съсипвате нещо, за да се почувствате поносимо. Вредите на себе си и на всички останали.
Andri01 - майстор
Сега ли го забеляза? Въпрос на акъл, култура, образование и завист!
П.С. : Сега и двамата ще гракнат и срещу мене! Така е,след като админа се чуди "защо се докладва мнение за обида"!! :? :lol: :lol:
Lutchezar - майстор
Това с електро инсталациите иска някаква диплома, след това може и трябва да се гледа още, и как е по света, да се учат новите неща. Във форумите е само чесане на езици и експерименти, инсталация без да е получила съответните подписи на практика е незаконна. Директното прилагане на нещо чуждо защото ти харесва как е направено, не означава е че позволено, одобрено и узаконено като практика.


Тук чета без да взимам на сериозно, предполагам че и BLUE няма такава тапия. Като имате време за губене моля.
sts - специалист
Lutchezar дипломата дава възможност на човека да има правоспособност
по определена професия.
Това не означава автоматично,че е готов за работа.
По изискванията на Наредбите трябва да има практика по професията и
тогава да може да изпълнява задачи.
При аварии съдебните експертизи започват с качеството на проекта.
След това кой е изпълнителят на проекта и как е изпълнен проекта.
Ако има "свободни съчинения" на изпълнителя,той ще носи цялата
административна и материална отговорност за грешките си.
Това го пиша на база многогодишен опит включително и като
човек писал съдебни експертизи към съда.
BLUEPUPIL - майстор
Прикачен файл:
30.jpg



Ел. инжинер/(а)ката, трябва да анализира вашето предстоящо ел. потребление и да направи нужните изчисления на базата на следните предпоставки:

1..Demand factor
Цялата инсталирана ел. мощност, разделена на максималното възможно (едновременно) потребление.
Например верига с 10kW теоретично, максимално ел. потребление на всички налични консуматори, при която реалистичния сценарий от едновременно включване на консуматорите се равнява на 6kW.
10/6=1.66- 60%

2..Diversity factor
Касае индивидуалните консуматори. Например готварска печка 6kW, при която се ползва едновременно само фурната, плюс един котлон от 4-те, общо 3кW или 50%.

3..Utilization factor
Времето, през което даден консуматор е включен в ел. верига и потребява ел. енергия. Например, проточен бойлер, работи общо един, два, три или повече часа в рамките на 24 часа.

4..Maximum demand
Максималното сумарно количество необходима ел. енергия. Това е сумата от всички, теоретично налични консуматори, включени едновременно. Забележете, че говорим не за брой контакти, а за максимален брой консуматори, на максимална мощност, включени към тях.

По отношение на осветлението, можем да споменем числото 66%, което означава, че веригата за осветление, трябва да бъде изчислена за едновременно включване на 2/3 от осветителните тела във веригата. На практика се достига и надхвърля 100%, тъй като обикновено се работи с 1.5мм2 проводник, който съвсем безопасно позволява 1.8кW. Ако всяка една крушка е от 100W, то се получават 18 броя крушки (х100W), което е над това, което се наблюдава на практика в осветителните кръгове на една къща.

Последните години в световен мащаб и у нас се случва увеличаване на броя на контактите в жилищните сгради. Това не значи, че се е увеличило значително ел. потреблението. По скоро иде реч за удобство.

За да илюстрира ел. мрежата в къща, Blue Ви е подготвил една примерна схема на едноетажна къща 160м2 (10х16м), плюс два гаража или работилница с гараж 48м2 (6х8м).
Някой от колегите във форума са свръх критични, за да им угодим съм предвидил няколко нива на изпълнение на ел. инсталацията, по отношение сечението на проводниците и кореспондиращите киловати(ампери). Като най-високото ниво го има реализирано на практика (и то частично) само в жил. сгради от най-висок клас. Което значи, че има осигурен ел. капацитет за захранване едновременно на около 80% от всички ел. контакти (и пр.) на максимален товар от 100%.
Тук трябва да кажа, че съм работил по специфични промишлени сгради, при които в някои работни зони е имало изискване за 100%.

Един „академик“ заяви, че контактите се захранват с по 2.5мм2, всеки, 16А предпазител и не разреши да сложа за „фиксиран“ 2кW консуматор, 10А предпазител. Нищо, че за част от контактите на пазара, 16А са твърде много, започват да „нагарят“ и „миришат спечифично“. По тази логика един 16 амперов контакт, би трябвало да се справи съвсем спокойно с 3.5кW и не би следвало да се слагат 20А контакти за мощни готварски печки и 25А за заваръчни апарати работещи на по-високи амперажи в работилницата. На практика обаче този 16А контакт, често пъти „не се справя“ задоволително за по-дълги периоди от време при над 2.5 или 3кW в зависимост от модела и производителя.

На ел. схемата направена от Blue има главно табло (ГЕРТ), захранено по въздушен или подземен път с трифазен ток от 5х(10/16/25мм2), (40+/60+/100+кW). От главното табло излизат две трифазни линии (400V). Едната захранва работилницата 9kW(5х2.5мм2). Другата захранва зарядното за EV, 11kW(5x4мм2) или 22kW(5х6мм2). От главното табло се захранват трите подтабла. Всяко с различна фаза с кабел 3х(10/16/2х10/25/2х16мм2), (12.5/20/25/30/40кW). Към всяко подтабло са свързани 12 броя 16А контакти. Линии от подтаблата захранват разклонителни кутии. От тях се „достига“ до: 4бр. 16А контакти, 3бр. 20А контакти за кухнята или 1бр. 16А+ 2бр. 25А (монофазни) за работилницата. За избягване на ел. неприятности и пожари всеки контакт от 16А е ограничен до 3кW.
12бр. х 3кW= 36кW.

36кW
10мм2(12.5кW)- 35%
16мм2(20кW)- 55%
2х10мм2(25кW)- 69%
25мм2(30кW)- 83%
2х16мм2(40кW)- 111%

Всеки от 12-те броя контакти е захранен с кабели 3х2.5мм2, идващи от разклонителна кутия (или директно от подтаблото), която от своя страна е захранена с
3х(4/6/2х4/10мм2), (5/7.5/10/12.5кW)
4бр. х 3кW= 12кW

12кW
4мм2(5кW)- 42%
6мм2(7.5кW)- 62%
2х4мм2(10кW)- 83%
10мм2(12.5кW)- 104%

Следва „Полагане на ел. проводници“!
:partyman:

Мирише на изгорял бакелит!
Blue-то е виновен!
:axe:
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 66

Тема "Как да си направя ел. инсталацията?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: