• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
skostadinov - специалист
пет юли 14, 2023 4:16 pmD.Kalchev написа:
вт юли 11, 2023 11:53 amskostadinov написа:
вт юли 11, 2023 11:49 amadventure1 написа:
Супер е палата, но ползвал ли си бентонитена водонабъбваща лента между плочите и основите за спиране на капилярната влага или някакъв друг продукт с подобни свойства?
Сложихме водонабъбваща лента на сика само на връзката м/у фундаментите и сутеренните стени.
Каква по-точно е тази лента и какъв е замисълът при нейното поставяне?
https://www.youtube.com/results?search_ ... ikaswell+a
PIP - майстор
чет юли 13, 2023 7:39 pmskostadinov написа:
чет юли 13, 2023 6:46 pmPIP написа:
чет юли 13, 2023 1:59 pmskostadinov написа:

Приемам иронията, но с нищо не ми помагаш :) Предложи нещо моля. Аз за това питам. Ако знаех какво да търся, нямаше да питам :)
За мен на еднофамилна къща най и отива дървена врата, не става дума за интериорна врата пригодена за входна. Няма да излезе по-скъпо от тия ламаринени врати, има много по-добра шумо и топло изолация, ако е дъбова е и здрава, макар че при къща вратата не е единственото място за взлом. Има характер и подлежи на ремонт. Единствения недостатък е, че иска подръжка от време на време.
Абе да ти кажа и аз съм се замислял за дървена врата при все, че съм от Велинград и тук дърводобива и дървообработването са били и все още са фактор :)
При тези цени на дъба обаче както и да го смятам една хубава масивна врата обработена добре и с добър обков ще излезне по-скъпичко от металните :)
По-горе си споменал цена от 3500лв за средна хубост метална, според мен дъбова ще излеза около тая цена, за нормален размер и без изгъзици.
skostadinov - специалист
пет юли 14, 2023 6:48 pmPIP написа:

По-горе си споменал цена от 3500лв за средна хубост метална, според мен дъбова ще излеза около тая цена, за нормален размер и без изгъзици.
Ами мисля да разпитам тук там. Ще опитам да събера за някакви модели, които да изглеждат що годе по-модерно :D и да пасне на останалата част от фасадата и интериора вътре.

Няккакви други идеи? Общо взето това ли са вариантите:

Дограмаджийски:
PVC - не не не
Алуминиеви - до тук една цена са ми дали и прекалено висока

Метални - Блиндирани:
Китайски/Туркси/Полски (наводнен е пазара) - някой някакви впечатления за нещо сносно?
Италиански - до тук съм гледал Dierre хубави но скъпички

Дървени

пропускам ли нещо
BLUEPUPIL - майстор
пет юли 14, 2023 7:01 pmskostadinov написа:
Пропускам ли нещо?
Да, най-доброто!
Метални + Дървени

Прикачен файл:
23.jpg
skostadinov - специалист
нед юли 16, 2023 12:48 amBLUEPUPIL написа:
Пропускам ли нещо?
Да, най-доброто!
Метални + Дървени

23.jpg
Добре изглежда. Някакъв вносител/производител за ориентир?
MamaMy - майстор
Костадинов, ЧРД! Желая ти да си здрав да завършиш обекта и да имаш времето да му се насладиш! Всичко най-добро и да почерпиш! :partyman:
:laola: :party: :birthday:
skostadinov - специалист
ср сеп 06, 2023 1:37 amMamaMy написа:
Костадинов, ЧРД! Желая ти да си здрав да завършиш обекта и да имаш времето да му се насладиш! Всичко най-добро и да почерпиш! :partyman:
:laola: :party: :birthday:
Благодаря много! Щом сме го започнали ще го довършим :)
skostadinov - специалист
Здравейте група!

Лесното е на приключване и сега се подготвям психически за мъките :D
До сега основно работихме с препоръчани фирми и ние 2мата с баща ми и всичко беше що годе песен без излишни нерви, забавяния и проблеми. Сега се започват бригади за мазилки, картони, замазки и прочие.

От последния път когато писах, до момента напреднахме доста добре.
  • В средата на Август монтираха дограмите - спряхме се на Alumil S77 и Alumil S700 за плъзгане. Троен пакет, топли дистанции и там всичките му екстри за сравнително читав монтаж по RAL. Като цяло останах доста доволен от фирмата.
  • Направихме сградното ВиК с баща ми. - Използвахме PPR на Wavin Fiber Basalt Plus. Оказаха се доста качествени продукти. Имам добър приятел, който работи с тях от години и ми даде уникални цени. Напусках си навсякъде рециркулация за топлата вода. И без това вградения бойлер на ТП която си купих има вход за рециркулация. За канала използвахме оранжевите тръби на Pestan с изключение на един от участъците, който минава през хола ми. Там положихме безшумната версия на Pestan S line. Мисля, че нещата се получха доста прилично. Наложи се обаче да накупя всички смесиели, душове, структури за тоалетни и бидета, сифони и т.н. Повечето са вградени и нямаше как да изградим ВиК-то без да ги имаме налични, за да ги напаснем идеално и да ги положим в стените.
  • Инсталирахме Пречиствателната станиция - Спрях се на модел One2Clean на Graf. Подвързахме я със сградния канал и събирателната шахта. От шахтата направихме и трасето за изпомпване на чистата вода към уличната канализация
  • ЕЛ - тук след дълги размисли и страсти и няколко отказали се електротехници реших, че ще си я правя сам с помощта на баща ми. В голямо приключение се вкарах, но нещата се получиха доста добре. Вече е готово на 98% В Неделя и Понеделник имам да пусна още няколко трасета за камери и да положа окабеляването за СОТ-а.
    Първоначално идеята ми беше да полагаме ПВ-А2 в гофрета по пода. Наложи се обаче да се откажа от тази идея тъй като след вече поставените дограми (има едно голямо плъзгане) и подовите сифони, установих, че височината на слоевете до кота готов под няма да ми позволи да ползвам гофре по-голямо от ф16 външно. Та така решихме да дърпаме всичко над окачените тавани и после вертикално по стените до определените точки.
    Реших, че не искам да имам видими разклонителни кутии или пък кутии скрити над тавани и под мазилки и затова реших да тегля всичко директно от ключ/контакт до една голяма кутия монтирана над таблата в която ще правя връзките и от нея вече ще вкарам готовите токови кръгове в таблото с електроапаратурата. Всъщност такава щеше да е и системата ако бяхме положили гофретата по пода.
    За електроматериалите по препоръка на моите интериорни дизайнери се свързах с една доста прилична фирма в София (ако някой иска име и контакти мога да споделя). Внасят качествени италиански кабели и предлагат електроапаратура на Легранд и Шнайдер. Важно ми беше, че предлагат и всички продукти на Bticino (на тях се бях спрял за ключове и контакти). Дадоха ми прилични цени и от там напазарих всичко. За основните трасета зползвахме кабел FRO-HP който е аллтернатива на нашето ШВПС, но с по-добри показатели и изолация и за връзките между външното табло и сградното ГЕРТ и м/у етажните табла - FG16R16, който е аналог на NYY, NYY FR, СВТ, СВТТ, СВВн/А
    За мрежовите се српях на Cat7 S-FTP на DRAKA.
    Ще пуснем 5x16mm2 от уличното до сградното ГЕРТ и 5x10 от ГЕРТ до етажните табла. За котлоните 3x6mm2, за фурната и някои силови контакти си положих 3x4mm2. Тоест са по-силовите трасета вдигнахме сечението с по 1 нагоре спрямо проектните заложени. Но това донякъде идва от факта, че аз мисля да заява увеличаване на партидата. Дори като правиха трасето от трафопоста до уличния стълб си доплатих на инсталаторите да положат 4x25mm2 вместо стандартните 4x16mm2, които залагат за партидите до 15kw. Всичко останало си е стандартно 3x2.5mm2 за контакти и 3x1.5mm2 и 4x1.5mm2 за осветление. На всякъде до ключовете теглихме и нула и земя с цел да е е по-лесно за бъдеща автоматизация с разни контролери и т.н.

Общо взето до тук заедно с коаксиала, S-FTP-то, осветление, силови и сотаджийските горе долу сме близо до 3500м кабели :D

Ако някой се интересува мога да споделя повече детайли.
  • След дълго мислене и обикаляне по магазини/изложбени зали и т.н. най-сетне поръчахме и 2-те входни врати. - Спряхме се на Secdoor Premium P90 за основна и някаква по-бюджетна за сутеренната. Очаквам към края на Октомври или началото на Ноември да ги монтират
  • Изградиха фреоновите и кондензните трасета за духалките на Термопомпата - За 2 дни минаха хората на които съм се спрял и положиха всичко, за да са готови стените за запечатване. Уговорката е след като минат мазачите и картонаджиите за таваните да се върнат вече за полагане на подовото, колектори и т.н.
  • Намерихме и уж се уговорихме с майстори за мазилките - Уж са препоръчани та да видим какво ще свършат. Спряхме за на бяла варова мазилка на Baumit. - Трябваше на 1-2 Октомври да започнат, но разбира се започнаха с размотаването. Сега уж са обещали до 10 дни макс да започнат. Материала е поръчан и е на място вече. Идваха хора от Baumit на място и по тяхна препоръчка баща ми сега грундра бетоновите части с Baumit Pro Contact. После пак по тяхна процедура ще грундираме и тухлите с Baumit Grund)
  • Уж бях намерил група за фасадата, но ми дадоха едни цени от които не само на мен, но и на хората от Baumit им се зави свят. От Baumit ми дадоха контакти на група с която работят от години. Видяхме се на обекта и чакам потвърждение дали ще могат да започнат сега до средата на Октомври, за да не изпуснем подходящото време. За фасадата се спряхме на EPS 20см Baumit ProContact. Лепило/шпакловка и всичко останало пак от тях най-височкия им клас. Ще ползваме лепилни анкери (тоест дюбели, които се полагат преди самите ТИ плочи). За мазилки се спряхме на Baumit StarTop като в момента има промоция - поръчваш по-нисък клас мазилка и ти дават безплатно по-високия клас.

Получих информация, че от Петък влиза нова ценова листа на EPS-a и от Понеделник цените ще са с около 10% нагоре, та реши да поръчам EPS-a днес
  • Преди няколко дни шунтирахме 3-те вертикални щранга и надухме водопровода до 8 бара. За сега всичко изглежда наред. Няколко пъти обхождам всички трасета и не виждам никъде капки или пък влажни стени. Има някакви леки загуби в налягането, но виждам, че има някаква капка от бързите връзки м/у PPR и PE, които използвахме за шунтиране, за да не си лепим и режем излишно PPR-a
  • По препоръка на строителя, който ми изгради стоманобетона се свързах и с негови хора, които правят гипсокартон. Та уж сме се уговорили за таваните и предстенните обшивки, където има по проект. Да видим дали ще се изметнат. Те реално чакат да минат първо мазачите.
  • Продупчихме отворите за вентилацията. - Имам приятел който има специализирана машина на Hilti за пробиване с боркорони. В крайна сметка преследван от ужасната мисъл какви неща се натрупват в дългите въздуховоди на централаната вентилация се спрях на децентрализирана с-ма. Вече поръчах 7 модула и 2 стенни контролни панела (по 1 за всеки етаж) от Ambientika https://www.ambientika.eu/en/c/products-accessories/
И общо взето в момента сме до тук. В момента в който влезнат мазачите ние с баща ми се изнасяме на двора да прокопаем траншеите за кабелите, водостоците и разни други комуникации и след това подхващаме да подготвяме леглата за оградите и подпорните стенички, които се получиха при финалното моделиране на терена.

По-късно ще пусна някакви снимки.
skostadinov - специалист
Омръзна ми да се занимавам с лимитите на форума за качване на снимки. Така, че пускам линк към папка в google drive и който иска да гледа :D

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 50

Тема "Мисия Нов Дом - от А до Я" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: