• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
ср окт 04, 2023 12:12 pmskostadinov написа:
Реших, че не искам да имам видими разклонителни кутии или пък кутии скрити над тавани и под мазилки и затова реших да тегля всичко директно от ключ/контакт до една голяма кутия монтирана над таблата в която ще правя връзките и от нея вече ще вкарам готовите токови кръгове в таблото с електроапаратурата.
Това в момента е хитово.
.... и след това подхващаме да подготвяме леглата за оградите и подпорните стенички, които се получиха при финалното моделиране на терена.
ср яну 11, 2023 3:37 pmBLUEPUPIL написа:
И най-важното, подпорната стена на 1.5м от основите се прави само
на „мократа/мокрите“ страни- тази/тези откъм склона, които са максимум 2бр. или 20 л.м. х Н= 2м(вкл. основата) х 0.25= 10м3 х 150лв= 1.500лв
10м3 х 100кг армировка 1.000кг х 1.7лв= 1700лв, с кофража и труда 5.000лв+.
:wink:
milchomi - специалист
ср окт 04, 2023 12:47 pmskostadinov написа:
Омръзна ми да се занимавам с лимитите на форума за качване на снимки. Така, че пускам линк към папка в google drive и който иска да гледа :D

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Папката ОВК e празна, когато я дръпна. При мен ли е проблема, защото другите пристигнаха без грешки?
skostadinov - специалист
ср окт 04, 2023 3:22 pmmilchomi написа:
ср окт 04, 2023 12:47 pmskostadinov написа:
Омръзна ми да се занимавам с лимитите на форума за качване на снимки. Така, че пускам линк към папка в google drive и който иска да гледа :D

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Папката ОВК e празна, когато я дръпна. При мен ли е проблема, защото другите пристигнаха без грешки?
Не, няма проблем при теб. Празна си е :) Скоро не съм снимал, а пък и някои неща не са готови още и просто съм направил папки да са ми готови :)
шоп - майстор
В крайна сметка преследван от ужасната мисъл какви неща се натрупват в дългите въздуховоди на централаната вентилация се спрях на децентрализирана с-ма. Вече поръчах 7 модула и 2 стенни контролни панела (по 1 за всеки етаж) от Ambientika https://www.ambientika.eu/en/c/products-accessories/[/list]
Аз лично този тип "рекуператор" в кавички не го харесвам. Реверсивни, с керамичен блок. Далеч са от 100% ефективност и хигиена.
Веднъж по едни канали изхвърляш замърсен въздух и пак по тези канали вкарваш чистия.
skostadinov - специалист
ср окт 04, 2023 4:19 pmшоп написа:
В крайна сметка преследван от ужасната мисъл какви неща се натрупват в дългите въздуховоди на централаната вентилация се спрях на децентрализирана с-ма. Вече поръчах 7 модула и 2 стенни контролни панела (по 1 за всеки етаж) от Ambientika https://www.ambientika.eu/en/c/products-accessories/[/list]
Аз лично този тип "рекуператор" в кавички не го харесвам. Реверсивни, с керамичен блок. Далеч са от 100% ефективност и хигиена.
Веднъж по едни канали изхвърляш замърсен въздух и пак по тези канали вкарваш чистия.
Съгласен съм. И мен това леко ме притеснява. Но претеглено между 100-ци метри недостъпни въздуховоди, винаги бих предпочел този модул. Мога по всяко време за 5 мин да го сваля изчистя и монтирам отново. Не се налага да вигам и разчитам на специализирана фирма, която ще иска сума X всеки път.
Доколкото до ефикасността. То 100% ефективност никой няма да докара. Но мен и 80% са ми достатъчни. По-добре ще е от нищо. Дет се вика дори и 30% ефективност да има за топлообменника, пак е по-добре отколкото да проветрявам с прозорците по няколко пъти на ден.
Но това разбира се е лично виждане и не искам да ангажирам никого с това.
шоп - майстор
ср окт 04, 2023 4:52 pmskostadinov написа:
Съгласен съм. И мен това леко ме притеснява. Но претеглено между 100-ци метри недостъпни въздуховоди, винаги бих предпочел този модул. Мога по всяко време за 5 мин да го сваля изчистя и монтирам отново. Не се налага да вигам и разчитам на специализирана фирма, която ще иска сума X всеки път.
Така е. И аз съм съгласен, че скритите въздуховоди са инкубатори на бацили..
Обаче нали форума е направи си сам?
Аз подобен тип "рекуператор" си го правя с 1 или 2 вентилатори за баня х 30 лв/бр, едно парче канализационна тръба ф110 с L колкото е дебелината на стената и медна тръбичка ф 5 да кажем. Всичко знаем каква е топлопроводимостта на медтта. Керамиката е в дъното. Ползват я, защото е без пари. Та за десетки пъти по-малко пари можем да си направим няколко пъти по-ефективен "рекуператор. Още повече, че се убедих, че ти и баща ти сте много добри майстори!!!
Похвала!
skostadinov - специалист
ср окт 04, 2023 5:32 pmшоп написа:

Така е. И аз съм съгласен, че скритите въздуховоди са инкубатори на бацили..
Обаче нали форума е направи си сам?
Аз подобен тип "рекуператор" си го правя с 1 или 2 вентилатори за баня х 30 лв/бр, едно парче канализационна тръба ф110 с L колкото е дебелината на стената и медна тръбичка ф 5 да кажем. Всичко знаем каква е топлопроводимостта на медтта. Керамиката е в дъното. Ползват я, защото е без пари. Та за десетки пъти по-малко пари можем да си направим няколко пъти по-ефективен "рекуператор. Още повече, че се убедих, че ти и баща ти сте много добри майстори!!!
Похвала!
Еее, благодаря за хубавите думи, но колкото и да ми се иска не навсякъде имам познания и експертиза. Топлотехниката е едно от тези неща:D Но нищо де, поне ще си ги инсталирам и настроя сам. Пак е нещо в стила направи сам :D
Не са никак евтини тези устройства, но ще видим какво ще излезне в крайна сметка. Не, че ще мога да им измеря ефективността без помощта на някой като теб например. Но поне ще видим като заживеем, дали въздуха е пресен и чист или не вършат никаква работа :D
Ако не вършат, пълня дупките с вата, замазвам ги и ще проветрявам по добре познатия начин :D
resistbody - майстор
  • Инсталирахме Пречиствателната станиция - Спрях се на модел One2Clean на Graf. Подвързахме я със сградния канал и събирателната шахта. От шахтата направихме и трасето за изпомпване на чистата вода към уличната канализация
Защо ти е пречиствателна като има улична канализация ?? Не ви дават да се включвате в нея ли ?
skostadinov - специалист
ср окт 04, 2023 10:46 pmresistbody написа:
  • Инсталирахме Пречиствателната станиция - Спрях се на модел One2Clean на Graf. Подвързахме я със сградния канал и събирателната шахта. От шахтата направихме и трасето за изпомпване на чистата вода към уличната канализация
Защо ти е пречиствателна като има улична канализация ?? Не ви дават да се включвате в нея ли ?
Уличната е за бяла/дъждовна вода. Не е мръсен канал. Съответно на документи не знам дали изобщо съществува и реално няма как да те включат. Тя върви и доста плитко. Така че по проект трябва да съм с яма, но на мен не ми харесва идеята да дам 5-6К за pvc яма и после да съм абонат на фекалки и да ми мирише всеки път като изпомпват. Та за това реших да е ПС
resistbody - майстор
ср окт 04, 2023 10:50 pmskostadinov написа:
ср окт 04, 2023 10:46 pmresistbody написа:
Уличната е за бяла/дъждовна вода. Не е мръсен канал. Съответно на документи не знам дали изобщо съществува и реално няма как да те включат. Тя върви и доста плитко. Така че по проект трябва да съм с яма, но на мен не ми харесва идеята да дам 5-6К за pvc яма и после да съм абонат на фекалки и да ми мирише всеки път като изпомпват. Та за това реших да е ПС
То аз ПС нямам, но в сметката на ВиК 30% е такса пречистване... та след няколко години ще си платя колкото за една ПС.. не че ако сложа ще ми отпадне таксата..
Не знаех че има такива дъждовни канали затова ми беше въпроса.
Ще ми е интересно да видя ЕЛ-то с кабеляка прекаран... много странни кутии си използвал... стандартните ключове/контакти стават ли или специални се взимат за тях ?
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 50

Тема "Мисия Нов Дом - от А до Я" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: