Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
ср окт 11, 2023 8:48 pmZdrav4i написа:
Мисля, че проблемът ми може би е в програматора....току що се пребирам в къщи, и виждам, че помпата върти....съответно качва топла течност в соларните панели :| , отидох да проверя соларите като се допрях до връзката с обезвъздушителя, защото само там не е изолирана тръбата и откривам че е топла :| . Рестартирах програматора и за момента помпата спря да работи...това е предпоставка за охлаждането ....сега остава да разбера защо помпата продължава да върти при положение, че колекторите са студени...
Но защо не провери какво показва контролера за Т в панела и в бойлера :?
Zdrav4i - напреднал
чет окт 12, 2023 7:20 amZdrav4i написа:
ср окт 11, 2023 8:54 pmТрифон П.Трифонов написа:
Задай по голяма делта!
При малка стойност на делтата и известна неточност на сензорите, системата се "самоподдържа".

Друга възможност е да е активирана функцията за охлаждане на бойлера през колектора.
Настройките са заводаки, има ли възможност за спиране на функция охлаждане ?
Принципно когато четох за програматора има такава функция, но достигане на 65⁰ t в бойлера. Снощи тя беше 50⁰
Тази сутрин намерих помпата работеща, снощи водата беше 60⁰ в бойлера а сега е 30⁰. Цяла вечер помпата не е работила, ходиха да я проверявам регулярно. Някъде има проблем
Zdrav4i - напреднал
чет окт 12, 2023 7:39 amТрифон П.Трифонов написа:
чет окт 12, 2023 7:20 amZdrav4i написа:
Какъв е контролера?
Трябва да се прегледат настройките му.
Ако няма функция за калибриране на сензорите, ако функцията за охлаждане не е включена, повтарям- да се зададе по голяма делта- Δt!
Това е разликата от показанието на сензора в панела и този в бойлера, при която разлика контролерът включва помпата.
При малка делта и погрешно отчитане на температурите, контролерът си мисли че в колекторът има енергия и включва помпата. Реално, топлата вода от бойлера го поддържа топъл, докато се достигне зададеният праг под който е забранена работата на помпата.
Контролера е Диференциален Термостат ДТ2 .
Вчера бях настроил делта на 10 градуса разлика. Според мен няма как да е близка температурата в бойлера и в колелтора вечер през Октомври.
В Колектора температурата снощи беше 19⁰ градуса в 23ч. а в бойлера 60⁰
Ако не вечер, то явно сутрин е.
Довечера затвори крана на помпената група! Възможно е така да откриеш проблема.
kalin72 - майстор
Моята дрейнбек система прави същото. В момента помпата работи, при температура долу в бойлера 18 градуса, горе в колектора 25 градуса. Рано сутринта парното ми се включило, направило 70 градуса вода в бойлера (датчика е по средата). Сутринта си има консумация на топла вода, водата в бойлера изстудява отдолу нагоре, слънцето напича колектора, там става повече градуси, отколкото е долу в бойлера, и помпата се включва. Да, сега върти студена вода, което значи, че изстудява бойлера. Та от тия 70 градуса, след консумацията - не голяма, но достатъчна да вкара 12-15 градусова вода от водопровода и да задейства помпата с разликата, сега имам 42 градуса мерени в средата.
Но не му се кося толкова :)
Неправилна позиция на соларния сензор в бойлера.
Премести го малко по високо!
Соларна серпентина е в долната част на бойлера и НЕ изстудява същият, при правилна настройка на контролера и разположение на сензорите.
Важното е, че не му се кОсиш.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет окт 13, 2023 9:57 am, променено общо 2 пъти.
Andri01 - майстор
Датчика на бойлера долу ли е?
kalin72 - майстор
Соларния датчик е долу на бойлера. Защо да го местя по-нависоко, след като там му е мястото?
Andri01 - майстор
Аз също съм с DB. на бойлерите ми-2бр. има по 2 муфи за датчика. Сложил съм ги на горната - тя е почти по средата и съм нямал такъв проблем. През зимата бойлерите са топлят от камината,когато работи. Но и долу върши работа датчика.
пет окт 13, 2023 10:02 amkalin72 написа:
Соларния датчик е долу на бойлера. Защо да го местя по-нависоко, след като там му е мястото?
Ако бойлерът ти е с гилзи, значи остава да са разположени на правилните места, а ти само да си мислиш, че бойлера ти се охлажда. Все пак имаш консумация, долу веднага влиза студена вода.
Ако ти си мислил местата на сензорите и соларния си го разположил наравно с изхода на серпентината, то помпата ще работи по често и ненужно.

Тема "Соларен панел охлажда бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: