Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
PolariS - специалист
Здравейте,
става въпрос за вентилация в баня. Положението и изпълнението е видно от снимките по-долу. Дупката в плочките е забележителна. :x Поради тъпото положение на вътрешната тръба и дупката монтирах само решетка, декоративно, без да е свързана. След доста време без проблеми наскоро по Коледа цялата баня и коридора се напълниха с миризма на цигари и ядене. Голяма смрад. Взе да се случва през ден. Когато идва миризмата пламъка от запалка показва че въздуха влиза в банята, чува се шум от вентилатор. Когато няма миризма пламъка е както трябва. Затапих вентилацията с някаква вик тапа. Реших че трябва да се направи някаква свястна вентилация. Имам вентилатор 50 куб.м./час. И сега чуденките и вариантите:
- окачен таван, вентилация и т.н.
- разширявам съшествуващата дупка, свързвам накак вентилатора, може да се понамали и вътрешната тръба, че така както е сложена...
- пробивам дупка от другата страна на куфара, там слагам вентилатора, свързвам с тръбата, а старата дупка пак е с декоративната решетка. Чувал съм че има корони за пробиване на такива дупки в плочки но не съм ползвал...
Кой вариант бихте препоръчали, ако имате и др. варианти казвайте... :?
А има ли начин да се увеличи тягата във вентилацията, може нещо сбъркано да има там, защото и др. в блока се оплакват от такива проблеми? Какви може да са проблемите и какви са вариантите за решаване?
Всякакви коментари са добре дошли.

Прикачен файл

DSC03728_resize.JPG
DSC03728_resize.JPG (54.17 KиБ) Видяна 10223 пъти

Прикачен файл

DSC04353-1_resize.jpg
DSC04353-1_resize.jpg (145.4 KиБ) Видяна 10223 пъти

Прикачен файл

DSC04353_resize.JPG
DSC04353_resize.JPG (157.84 KиБ) Видяна 10223 пъти

Прикачен файл

DSC04354_resize.JPG
DSC04354_resize.JPG (72.41 KиБ) Видяна 10223 пъти
vladtod - специалист
Щом има миризми на цигари и манджи ,повече от ясно е ,че комШуту си е вързал аспиратора за отдушника на банята,варианта е тръба с клапа за еднопосочна посока на въздуха и мощен вентилатор .Но и мръснишки може като им затапиш малко тръбата . :lol:
georgiarg - специалист
Аз същият проблем си го реших с мощен вентилатор с клапа.
svetliopi44 - Чирак...
:)
Последна промяна от svetliopi44 на пет ное 13, 2009 10:21 am, променено общо 1 път.
PolariS - специалист
След търсене на разни решения, боркорони и други неща ми хрумна идеята. Бях си купил вентилатор на ММоторс с клапа. Извадих вентилатора от тялото, залепих го за клапата, сложих го във вентилационната криво сложена тръба. Отвора в плочките е толкова крив, че се наложи да вкарам вентилатора от долу през ревизията и да го вдигна с въженце до горе, иначе не влиза. :lol: Взех ток от плафониерата, кабелните канали не са най-красивото нещо но засега ще върши работа. Отвън е старата декоративна решетка. Ако 50 куб/час не са достатъчни ще го сменя с по-мощен. А в дългосрочен план май ще има окачен таван и тогава вече ще е друго изпълнението.
Въпроса е ако нещата не се оправят с вентилатори има ли начин да се повиши тягата на вентилационната тръба, чувал съм за удължаване на тръбата на покрива и т.н. Има ли специалисти по ОВ? В целия блок има такива проблеми.
Искам да използвам възможноста да "поздравя" строителя на блока и всичките му роднини от женски пол, по няколко пъти, за изпълнението на някой неща. :finga: :censored:

Прикачен файл

DSC04358_resize.JPG
DSC04358_resize.JPG (87.97 KиБ) Видяна 10020 пъти

Прикачен файл

DSC04362-2_resize.jpg
DSC04362-2_resize.jpg (151.78 KиБ) Видяна 10020 пъти
alezhi - помощник
От събота имаме миризма на пушено в банята. Наблюдаваме следното пускаме вентилатора в банята и след 10 секунди примерно лихва на нещо пушено. Притесняваме се сина ни да не е пушил, но евентуално той е пушил в събота, днес е вторник. Дали в възможно? Правих експеримент като запазих хартия уж вентилатора дърпане, после цялата баня се вмириса на изгорена хартия

Тема "Вентилационни неволи в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: