съб окт 07, 2023 1:16 pmBLUEPUPIL написа:Имах тайното очакване, че ще се включиш с коментар доста по-рано, сега е малко "след дъжд качулка".пет окт 06, 2023 6:52 pmТрифон П.Трифонов написа: Сега и пътеките като подпрат къщата, няма шанс да слезете на 1ва линия.Точно обратното, теглото на потенциално
готовата за раздвижване маса се увеличава
и ситуацията се приближава (а не отдалечава)
към точката във времето, когато ще се изпълнят
условията на мат. уравнение за начало на приплъзването.
Тегло+ Наклон+ Вода= Пързалка
![]()
И все пак, ако ти е любопитно, можеш да прегледаш видеата на Трифон, мисля че още на първото се вижда, че къщата няма никакви основи, безформени камъни са наредени директно на терена (общата им височина не е повече от 15-20 см.), после тези камъни са залети с "бетонче", не съм се старал да му гледам височината и ширината. Първоначално и аз си мислех за "пързалка", но сега съм почти на 100 % сигурен, че (някога в миналото) по пътеките (може и пътеки да е нямало) се е стекла повечко вода, минавайки покрай компроментирания ъгъл, водата е подмила калпавата основа и ъгълът е "увиснал". По мазилката на този ъгъл има следи каквито съм виждал по наводнени къщи (петно не повече от 1 квадрат), плочата над него е без пукнатини, явно се е отлепила само зидарията и увисването е приключило.
Времето ще покаже "кой кум и кой сват...".