• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
нед окт 22, 2023 3:01 pmLazarGanev написа:
нед окт 22, 2023 2:45 pmVassilM написа:
Проектите, двата, се искат за собствено финансиране. Няма значение кредит или не. А и за смешната сума от 4500 лв,
Няма нищо подобно горски! Двата проекта са общо 500-800лв и се искат само за програмата, при самофинансиране са собствени нужди процедурата я облекчиха преди няколко месеца, мина се на уведомителен режим, не знам от кога ти е информацията. На морето може да си си правил off grid система, която не е вързана с мрежата, там контролът е никакъв, но щом къщата ти е вързана към мрежата нямаш право на такива "детски игри" - трябва да бъде изпълнена и издадени съответната документация от оторизирани лица/фирми
Няма представа защо се обръщате към мен на ти и епитет. Явно въпрос на първите седем години.
Иначе се искат проекти. Има адвокатски кантори, вече говорих с такава, а на страницата на ЧЕЗ има достатъчно информация. Иначе има само едно оправдание, при условие, че изграждането на термопомпата ми реално е по-сложно технически - това е да се хранят паразитни структури, вкл. частни фирми с лъскави сайтове, проекти и изпълнение, което е просто потресаващо в детайлите.
нед окт 22, 2023 3:18 pmbrum написа:
Тръгнал си леко на обратно. Почва се с проект и виза за тия неща (поне такива са ми спомените от моят проектант, от преди да облекчат режима за тия неща). После трябва да изградиш нещата правилно, а правилно е според проекта и нещата в него. И накрая ти трябва някой дето може да изгражда такива неща и да ти издаде нужните протоколи.

Аз съм така. Имам си проектант който ми направи идеен проект. Имаме уговорка като извадя акт 16 за гаража на който панелите са вече от над година да ми направи и проект за пред общината. Тоя дето ще ми разписва протоколите се занимава с ел. инсталации и има разни сертификати за тая работа. Реално е помагал и консултирал за изграждането на инсталацията. Та нещата са изградени почти коректно.

Некоректното е една самоделна батерия, но нея ще я пиша, че е оловни акумулатори.
Точно от това ми идва проблема. Тези фирми искат и да го направят, освен да издадат документите. Само че не могат. Просто не могат. Дори дървената конструкция не могат, върху която ще лежи алуминиевата конструкция за панели. Идват с пирони от магазина. Не знаят какво е коларски болт. Използват боклуци от магазина. После им давам бохемит 10+ и искам 2 ръце преди монтаж и още една седмица след това. Гледат тъпо. После идва ел техник. Слага тръба към покрива за кабелите. Викам му добре бе човек във вас така ли ще я сложиш с буквите по нея навън, а не към фасадата?? Защо трябва да се виждат?! Седиш на моравата, лягаш на шезлонга, е дразни очевидно е! Нямаш ли естетика, вкус към живота?! Така ли се обличаш!? Така ли избираш букета за жена си?! Завърти я сега. Ама що не каза, трябва да махам кабела? Ама аз ли да ти казвам как се правят нещата в онези дребните детайли, на които ще обърнеш внимание в къщи, а тук не ? Откачам с такива фирми некадърни, а си имам майстори и всичко. Затова и питам как да прескоча тези псевдо майстори от фирми заради едната бумащина.
И само да добавя. Понеже съм се занимавал с програмиране на фърмуер на ниво машинен език, и сега ИТ ми е професия, установих, че хората от фирмите, които инсталират инверторни, просто не разбират как работи софтуера във взаимодействие с платките. Гледат тъпо, като ги вкарам в дълбоко технически въпроси за настройките на такъв инвертор. Тези фирми дори нямат софтуерни специалисти за настройка на инверторни и смарт контролери с необходимия бекграунд и разбиране. Идват, въртят едни отверки, цъкат по едно меню, щото така са видели, че го прави стария колега, дето ехеее колко такива е инсталирал... питам ги, какво има в последната версия на софтуера, гледат тъпо, не са чели release notes, фикснати бъгове. Нито могат желязото и дървото да направят, нито софтуера. Те едно барбекю не могат да направят, камо ли конструкция от много отделни елементи и различни подсистеми...
Някаква трагедия е.
kabakumcho - специалист
Лазар ти е дал отговора:
"Двата проекта са общо 500-800лв и се искат само за програмата, при самофинансиране са собствени нужди процедурата я облекчиха преди няколко месеца, мина се на уведомителен режим, не знам от кога ти е информацията."

Плати си тези 500-1000 лева, от този порядък са двете становища, уведоми твоето ЕРП - безплатно е, после ще подпишеш допълнително споразумение с ЕРП-то, в което са споменати условията, на които да отговаря ФЕЦ-а. И ... това е.
Но ще си законово изряден.

А изграждането пак си го прави с твоят дърводелец и ел. техник.
Инак рискуваш някой ден да имаш проблеми
hidrazin - майстор
ср ное 01, 2023 8:34 pmnikolson написа:
Излишната енергия от ВЕИ за собствени нужди вече се продава на борсата
техен вносител е Радослав Рибарски от ПП-ДБ
Браво на ПП-ДБ ! Ще ми продават зелен ток. Ама ха, да си го ползват само за лични нужди.
Да допринесат и те нещо за бъдеше на зелено... :lol:
:partyman:
шоп - майстор
ср ное 01, 2023 8:34 pmnikolson написа:
Излишната енергия от ВЕИ за собствени нужди вече се продава на борсата

От 13 ти октомври е влязло решението. Всички заинтересовани са уведомени по имейл.
То пък нали много скъпо го изкупуваха излишъка. На моменти и с отрицателни цени. Сега собствениците ще измислят как да оползотворят излишъка като му придадът добавъчна стойности и направят някакво производство. И без това фирми имат.
Един познат почна да прави лед и да го продава на едро.
Да му мислят тия с кредитите:-)
brum - майстор
Тия с кредитите са се наиграли само ако са изпокупили стари къщи и са наредили по покривите фотоволтаици. Т.е. ако са тарикати на дребно :) .

Тия дето са на борсата могат ли да се разберат да изкупуват някак си излишният ток от домакинствата? Или тия дето държат мрежата ще ги порежат?

Отговорих си:
статията_от_вестника написа:
"Идеята е производителите да не чакат на определените от КЕВР цени, а сами да потърсят купувач, който отново може да се окаже същият, който е бил и до момента. В същото време те могат да постигнат и по-добри цени от тези, които са им били определени от регулатора", обясни Рибарски и допълни, че промените са съгласувани с ресорното министерство и работните групи.
Т.е. държавата вдига ръце и казва "оправяйте се, ако успеете ще сте на далавера".
hidrazin - майстор
Чл. 29. (1) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2021 г., нова - ДВ, бр. 86 от 2023 г., в сила от 13.10.2023 г.) В тримесечен срок от получаване на становище за условията и начина за присъединяване по подадени искания по чл. 26, ал. 1 производителят на електрическа енергия от възобновяеми източници предоставя в полза на оператора на съответната електрическа мрежа гаранция под формата на депозит или банкова гаранция в размер на 50 000 лв. за всеки мегават (MW) присъединена мощност на бъдещия енергиен обект. В случай че производителят не предостави дължимата гаранция в посочения срок, становището се счита за невалидно.
.........
(4) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2021 г., нова - ДВ, бр. 86 от 2023 г., в сила от 13.10.2023 г.) Предоставената от производителя гаранция се освобождава при присъединяването на обекта, като съответният оператор може да извърши прихващане с дължимата от производителя цена за присъединяване до размера на по-малкото от двете насрещни задължения.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Узаконяване на фотоволтаична система за собствени нужди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: