• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dedal - специалист
пон юли 03, 2023 5:21 pmivanovbg написа:
Нещо чувам, че е на осмата година почвали да ги сменят и то от хубавите и скъпите. Иначе им давали по 15-16.

При това положение не е много оферта да се премине на термопомпа. Като сложиш и едни 250 лв ток месечно...
Сега то зависи за колко киловата говориш.
При мен 8 киловата без нагревател и 12 с нагревател при зор излезе 7200 с буфера.
Смяната на всички радиатори с конвектори излезе 4000 или общо 11200.
И да за мен си струва. Аз до сега се топлих на антрацит който беше 480 за тон като ми бяха нужни 3 тона.
Същия антрацит в момента е 1200 за тон. Или самата система ще се изплати в рамките на 5 годишната гаранция. Сега ще знам Трифон ще ми обясни как нищо не схващам, възможно е обаче аз тествам.
Термопомпите са направени за подово на ниска температура или голям буфер който държиш на макс и силно преоразмерени конвектори без клапани (това според производителя на помпата и конвекторите)
Как работи. С подово по пата държи 35 и точка.
С конвектори загряваш бувера до 45-50 колкото може помпата и задържат температурата там. Самия конвектор ако му махнеш клапаните е 800 вата до киловат дори и да го изключиш. Което реално при мен държи 15 градуса. Но няма топлоптдаване и буфера почти не изстива.
Идва ред да си лягаме и включвам конвектора като той става от 800 вата 6 киловата. Стаята става баня за точно 10 минути. Точно тук компресора се включва и си гори 2.5-3 киловата.
Да обаче е за 10 минути и после замо държи.
От тук зависи къде ти трябва температура бързо и къде постоянна.
Деди, звучиш добре, засега.
Тепърва предстои да се запозная отблизо, с тая чудесия. До тогава, кот кайш се е вярно.
Само не затваряй форума и не спирай хапчетата!
ivanovbg - майстор
нед ное 05, 2023 4:56 pmdedal написа:
пон юли 03, 2023 5:21 pmivanovbg написа:
Нещо чувам, че е на осмата година почвали да ги сменят и то от хубавите и скъпите. Иначе им давали по 15-16.

При това положение не е много оферта да се премине на термопомпа. Като сложиш и едни 250 лв ток месечно...
При мен 8 киловата без нагревател и 12 с нагревател при зор излезе 7200 с буфера.
Смяната на всички радиатори с конвектори излезе 4000 или общо 11200.
И да за мен си струва. Аз до сега се топлих на антрацит който беше 480 за тон като ми бяха нужни 3 тона.
Същия антрацит в момента е 1200 за тон. Или самата система ще се изплати в рамките на 5 годишната гаранция. Сега ще знам Трифон ще ми обясни как нищо не схващам, възможно е обаче аз тествам.
Термопомпите са направени за подово на ниска температура или голям буфер който държиш на макс и силно преоразмерени конвектори без клапани (това според производителя на помпата и конвекторите)
Как работи. С подово по пата държи 35 и точка.
С конвектори загряваш бувера до 45-50 колкото може помпата и задържат температурата там. Самия конвектор ако му махнеш клапаните е 800 вата до киловат дори и да го изключиш. Което реално при мен държи 15 градуса. Но няма топлоптдаване и буфера почти не изстива.
Идва ред да си лягаме и включвам конвектора като той става от 800 вата 6 киловата. Стаята става баня за точно 10 минути. Точно тук компресора се включва и си гори 2.5-3 киловата.
Да обаче е за 10 минути и после замо държи.
От тук зависи къде ти трябва температура бързо и къде постоянна.
В къщата на сина е само на подово. Конвектори май няма да слагаме засега, но тръбите са изведени. Навсякъде държи 24 градуса постоянно навсякъде, дори и на стълбището, а там подово няма и бойлера на 55. Буфера също е на 55. Гори чувалче на ден като камината е постоянно в модулация и се гаси само за да се почисти, тоест 450кг ще дойде на месец. Вече мина и първото обеззаразяване на подовото с 63 градуса за около 5 минути. Пода е 25 градуса в стаите и коридорите, в баните е 24. Прави ми впечатление, че тези 24 се усещат като много по топло отколкото 24-те у нас като съм на радиатори и на дюшеме. Разхода ни е еднакъв.
нед ное 05, 2023 10:59 pmivanovbg написа:
... Буфера също е на 55. Гори чувалче на ден като камината е постоянно в модулация...
Ей това би ли обяснил, моля!
Каква е функцията на буферен съд и има ли място Той в твоята инсталация с постоянно модулираща "камина"?

На никой нищо няма да обяснявам. Искам вие двамата, Иванов и Деди да обясните!
Или поне Иванов, като собственик и Парнаджия.
Чувствам се длъжен да подчертая къде и кой точно се отклонява от темата. Питам, понеже се споменават някакви инсталации, не съвсем на място.
Въпреки това, чете се от много гости на форума, а това предполага, че се търси информация.
Та, адекватна ли е тя, препоръчителна или погрешна е?!
ivanovbg - майстор
Ще обясня. Буфера го сложих с перспектива за да могат да се ползват всякакви алтернативни източници на топлина, особено в преходните сезони, а и да служи като хидравличен изравнител. В момента към него са включени 4 помпи и такъв изравнител се налага да има. Една на камината, една на слънчевия колектор и две за подовото на етажите. Де факто включването на термопомпа(ако се вземе решение да се монтира след време) е сведено до добавянето на две тръби. Също така имам идея да вкарам един нагревател в него от този род https://www.delta-elis.com/bg/3-3018-%D ... _400mm.htm и с няколко електрически панела бате Райко като е на работа да помага.

Иначе в къщи и моята камина е постоянно в модулация и нямам буферен съд, но там съм с радиатори.
Детето - специалист
При мен 8 киловата без нагревател и 12 с нагревател при зор излезе 7200 с буфера........
Нещо не ги разбирам тези упражнения с бързото загряване на въздуха. Защото след точно 10 минути в стаята отново е 15*С
За мен къщата трябва да се "темперира" Тогава помпата започва да работи в режим на поддържане. При мен в момента я наблюдавам как харчи по "кило" на час. Тръгването и е на 3+ Kw и за около 30 минути достига зададената температура и след това слиза до 1Kw.
Миналата година имах проблеми с постоянни вкл/изкл на ТП но се оказа дефектен филтър който пропуска много малко вода. След смяната помпата работи точно така както трябва да бъде според доста хора.
пон ное 06, 2023 6:22 amДетето написа:
...харчи по "кило" на час. Тръгването и е на 3+ Kw и за около 30 минути достига зададената температура и след това слиза до 1Kw...
Каква е машината и колко топлиш?
Различните производители вкарват различен алгоритъм на работа.
Едното ми климатиче работи подобно твоята машина, а другото пък тръгва плавно, достига максималното, което е сметнал за нужно.
Предпочитам вторият сценарий, но предполагам, че няма особено значение за ефективността.
Гредах им консумацията за миналият сезон- спринтьора се оказа по икономичният, но сравнение между машините не може да има- висок, срещу нисък клас.
Детето - специалист
Митцубиши. Топля 300мм2 но все пак този 1Kw го виждам сега при положителни температури. Когато температурите станат отрицателни ще се доближа до 2kW/час и в определени моменти ги подминавам.
В 4:00 сутринта тръгва до 8часа. Имам график който съм нагласил как да работи, графиката ми е за цялата консумация на къщата, но в 4 часа когато работи само ТП се вижда ясно как работи.
Както и вечерта след 19 часа когато остане тя, до 22:00

Прикачен файл

Screenshot 2023-11-06 062536.png
Screenshot 2023-11-06 062536.png (20.45 KиБ) Видяна 998 пъти
И при мен Митсубишито работи по такъв начин.
До 12 градуса външна работи с по висок минимум.
Под тази температура минимума слиза доста.
Митсубиши Хеви е.
Монтажа започна. Надявам се в сряда да започна с трупането на впечатления.
dedal - специалист
пон ное 06, 2023 6:22 amДетето написа:
При мен 8 киловата без нагревател и 12 с нагревател при зор излезе 7200 с буфера........
Нещо не ги разбирам тези упражнения с бързото загряване на въздуха. Защото след точно 10 минути в стаята отново е 15*С
За мен къщата трябва да се "темперира" Тогава помпата започва да работи в режим на поддържане. При мен в момента я наблюдавам как харчи по "кило" на час. Тръгването и е на 3+ Kw и за около 30 минути достига зададената температура и след това слиза до 1Kw.
Миналата година имах проблеми с постоянни вкл/изкл на ТП но се оказа дефектен филтър който пропуска много малко вода. След смяната помпата работи точно така както трябва да бъде според доста хора.
Мисля зависи от изолацията и имота. При мен е така:
Стени 50 санта, вара 10 санта, гипс картон и нямам външна. При мен е по ОК да топля въздух. Просто спирам стаята, вечер я пускам и конвектора я загрява за точно 15 минути.
Помпата работи на 1.7 киловата за 15 минути, и после започва през час (1.7 10-15 мин. и 45 минути спи като само циркулацията бачка или с две думи 35 вата)
Та при мен е ОК да топля въздъх, а не 50 санта тухлена стена замазана с кал.

Миналата година бях с радиатори обаче трябва да държа помпата на 40-45, тази година сложих конвектори и държа помпата на 35. Но и при двата начина бачка еднакво, само тока пада с 10%.

Съветвам конвекторите и помпата да са една марка, някак се разбират по телепатия.

Говоря за 5-6 външна и 20 в стаите и се топли около 100 квадрата. А филма за 300 квадрата с киловат просто го забрави. Ако някой докаже как топли 300 квадрата с един ще спечели нобелова награда и 100% няма да пише в тоя форум.

Просто казано си подготви 100-200 лева за ток и хилядарка ги скрий в касата ако зафучи много и се наложи и нагреватели да пуснеш.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 15

Тема "Живот на термопомпа въздух вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: