пон юли 03, 2023 5:21 pmivanovbg написа: Нещо чувам, че е на осмата година почвали да ги сменят и то от хубавите и скъпите. Иначе им давали по 15-16.Сега то зависи за колко киловата говориш.
При това положение не е много оферта да се премине на термопомпа. Като сложиш и едни 250 лв ток месечно...
При мен 8 киловата без нагревател и 12 с нагревател при зор излезе 7200 с буфера.
Смяната на всички радиатори с конвектори излезе 4000 или общо 11200.
И да за мен си струва. Аз до сега се топлих на антрацит който беше 480 за тон като ми бяха нужни 3 тона.
Същия антрацит в момента е 1200 за тон. Или самата система ще се изплати в рамките на 5 годишната гаранция. Сега ще знам Трифон ще ми обясни как нищо не схващам, възможно е обаче аз тествам.
Термопомпите са направени за подово на ниска температура или голям буфер който държиш на макс и силно преоразмерени конвектори без клапани (това според производителя на помпата и конвекторите)
Как работи. С подово по пата държи 35 и точка.
С конвектори загряваш бувера до 45-50 колкото може помпата и задържат температурата там. Самия конвектор ако му махнеш клапаните е 800 вата до киловат дори и да го изключиш. Което реално при мен държи 15 градуса. Но няма топлоптдаване и буфера почти не изстива.
Идва ред да си лягаме и включвам конвектора като той става от 800 вата 6 киловата. Стаята става баня за точно 10 минути. Точно тук компресора се включва и си гори 2.5-3 киловата.
Да обаче е за 10 минути и после замо държи.
От тук зависи къде ти трябва температура бързо и къде постоянна.