Съвети за начинаещи готвачи.
sasooooooooo - "специалист"
Готвенето на пара все повече навлиза и у нас. Освен, че ястията запазват всички аромати и полезни вещества, този начин на готвене е и по-бърз от традиционния.
Понеже готвенето се осъществява по малко по-различен начин, нека тук споделим рецептите си.
Като за начало ще ви предложа рецептата:

МУСАКА С КАРТОФИ

Продукти:
500г кайма смес
1,5кг картофи
50мл олио
2 глава лук
2 глави моркови
2 домата /200г от консерва/
червен пипер
чубрица
сол
магданоз

Заливка:
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1с.л брашно
2 щипки сол
магданоз

Начин на приготвяне
Картофите и морковите се режат на кубчета, лука на по-едро.
Каймата също се дроби с нож, до пласт не по-дебел от 0,5см.
Слагат се в уреда за готвене на пара в следната последователност: моркови, лук, картофи, кайма, като помежду им се овкусява с подправките. Вари се 20мин до сваряване на продуктите
След това внимателно се изважда само каймата и с вилица се натрошава до трохи, тъй като при варенето се е спластила.
Намазва се тава с олиото и се прибавят всички продукти.
Размесва се всичко, прибавят се доматите и се опитва на вкус, тъй като при варене, част от солта се отмива.
Приготвя се заливката и се разпределя равномерно.
Запича се на горен реотан в предварително загрята силна фурна.

Добър апетит!
ronik - специалист
Задушаването в тиган с капак, с малко вода, брои ли се за готвене на пара?
ronik написа:
Задушаването в тиган с капак, с малко вода, брои ли се за готвене на пара?
Според мен по-скоро, не. Продуктите трябва да се сваряват единствено от допира си с парата. Можеш да пробваш примерно в тенджера с вода, над нея сложен метален гевгир и в него продуктите, и захлюпен с капак. Горе-долу това е принципа и на уредите за готвене на пара. Рецептата съм я готвил с готов уред.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Задушаването си е задушаване. Готвенето на пара си е на пара, а мусаката си е печена ДОКАТО ОСТАНЕ НА МАСЛО.
Има си рецепти за на пара и ястията определено са вкусни и привлекателни. В никакъв случай нямат вид и вкус на заместител.
Впрочем, идеята "на пара" е готвенето да е при по-ниска температура за да не се разпадат витамините, а минералните вещества да не преминат в соса/ водата.
Това запичане на заливката обезсмисля.
Препоръчвам вместо да залитате по поредния "нов" писък на мода, да се информирате и да осмисляте.
Bon apetit!
Илиян Илиев™ - майстор
Значи като бях малък всяка ваканция ме пращаха на село при старците. Та от тогава още имам опит така да се каже с консумацията на храни приготвени с пара и по-точно хляб.

Като заседи повече време хляба и се спече не го хвърляха, макар че прасетата много му се радваха, дядо ми накършваше дудови(черница) клонки в една тенджера. След това сипваше вода толкова, че да не ги покрива. От горе нарежда филиите стар хляб и слага тенджерата на печката. От парата хляба омеква до такава степен, че е по-мек и от току що изпечения. Направо разкош. Станаха вече 20 години от както не съм ял така приготвен хляб, но още му помня вкуса.

Сега продават едни решетчици с крачета, които стават за тази цел, но от много канене още не съм си купил, а италианския хляб определено има нужда от тази обработка на пара.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Специално за хляба не ти трябва решетката :) . Леко минаваш сухия хляб под струята ня чешмата. Без да го обливаш целия. И в горещата фурна, върху решетката.
Става и в микровълнова. там го сложи върху чаша. Ако е легнал плътно върху нещо ще се подмокри.
илко илиев - специалист
това дето казвате в човен,се сещам баща ми прави едни бузи от главата на прасето и ги слага на дървена скара отдоло не вода ами зелева чорба и стават ама!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! нямам думи....а за такова готвене ние още не сме свикнали българите.
Е, добре де, никой ли освен мен не готви на пара? :?
ronik - специалист
Да. :)
Мислих за задушаването и май зеленчуците, които са над водата баш си се сготвят на пара, защото нямат контакт с водата. Така ли е :?
LazarGanev - "Велик майстор"
sasooooooooo, като дойда да те газифицирам искам мусака на пара :cooler:

Тема "Готвене на пара" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: