Готвенето на пара все повече навлиза и у нас. Освен, че ястията запазват всички аромати и полезни вещества, този начин на готвене е и по-бърз от традиционния.
Понеже готвенето се осъществява по малко по-различен начин, нека тук споделим рецептите си.
Като за начало ще ви предложа рецептата:
МУСАКА С КАРТОФИ
Продукти:
500г кайма смес
1,5кг картофи
50мл олио
2 глава лук
2 глави моркови
2 домата /200г от консерва/
червен пипер
чубрица
сол
магданоз
Заливка:
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1с.л брашно
2 щипки сол
магданоз
Начин на приготвяне
Картофите и морковите се режат на кубчета, лука на по-едро.
Каймата също се дроби с нож, до пласт не по-дебел от 0,5см.
Слагат се в уреда за готвене на пара в следната последователност: моркови, лук, картофи, кайма, като помежду им се овкусява с подправките. Вари се 20мин до сваряване на продуктите
След това внимателно се изважда само каймата и с вилица се натрошава до трохи, тъй като при варенето се е спластила.
Намазва се тава с олиото и се прибавят всички продукти.
Размесва се всичко, прибавят се доматите и се опитва на вкус, тъй като при варене, част от солта се отмива.
Приготвя се заливката и се разпределя равномерно.
Запича се на горен реотан в предварително загрята силна фурна.
Добър апетит!
Понеже готвенето се осъществява по малко по-различен начин, нека тук споделим рецептите си.
Като за начало ще ви предложа рецептата:
МУСАКА С КАРТОФИ
Продукти:
500г кайма смес
1,5кг картофи
50мл олио
2 глава лук
2 глави моркови
2 домата /200г от консерва/
червен пипер
чубрица
сол
магданоз
Заливка:
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1с.л брашно
2 щипки сол
магданоз
Начин на приготвяне
Картофите и морковите се режат на кубчета, лука на по-едро.
Каймата също се дроби с нож, до пласт не по-дебел от 0,5см.
Слагат се в уреда за готвене на пара в следната последователност: моркови, лук, картофи, кайма, като помежду им се овкусява с подправките. Вари се 20мин до сваряване на продуктите
След това внимателно се изважда само каймата и с вилица се натрошава до трохи, тъй като при варенето се е спластила.
Намазва се тава с олиото и се прибавят всички продукти.
Размесва се всичко, прибавят се доматите и се опитва на вкус, тъй като при варене, част от солта се отмива.
Приготвя се заливката и се разпределя равномерно.
Запича се на горен реотан в предварително загрята силна фурна.
Добър апетит!