Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет ное 23, 2023 8:44 pmakd написа:
чет ное 23, 2023 8:41 pmТрифон П.Трифонов написа:
Залиташ в неправилна посока. Отговорът вече ти е даден.
Ф22 ? Ти такава ли си ползвал?
Всъщност, не съвсем правилно се изразих. Вторачваш се само в един аспект от цялата картинка.
Ф18х0.7 за два колектора като твоите и същата помпена група са монтирани на моята инсталация.
При мен трасето е и по късо, което е +.
При твоето дълго трасе, ако ползваш голям диаметър тръба, онези 7.3л от колекторите, ще запълнят част от трасето в посока и помпата ще спре, понеже в колекторите е влязла студената вода от подаващото към тях трасе. Това намекна Шопа.
Поиграх си да посмятам, понеже имах време за губене, а и отдавна не съм го правил. Просто от един момент натам, нещата стават "на око".
При 0.368м3/h, помпата ще ти запълни трасето за малко под минута с ф22 и тъкмо да почне да грее серпентината......колектора е пълен с нови 7.3л течност, но студена. Помпата, естествено спира и чака сутрешните или облачни 100-200 вата да подгреят онези 7л течност. През това време подгрятата, но изчакваща в глух коловоз, изстива, преди да е достигнала заветната серпентина.
Смятай какво би се получило с ф28, а нагоре изобщо не ти трябва да смяташ.
Делта Т трябва да е не повече от 10 градуса, а 5 е супер. С голям диаметър няма как да постигнеш скорост на потока, от там и ниска делта.
С ф18 обаче, предвид дългото трасе, ще имаш големи хидравлични загуби.
Моят отговор е ф22х1.
akd - помощник
[/quote]
През това време подгрятата, но изчакваща в глух коловоз, изстива, преди да е достигнала заветната серпентина.
Смятай какво би се получило с ф28, а нагоре изобщо не ти трябва да смяташ.
Делта Т трябва да е не повече от 10 градуса, а 5 е супер. С голям диаметър няма как да постигнеш скорост на потока, от там и ниска делта.
С ф18 обаче, предвид дългото трасе, ще имаш големи хидравлични загуби.
Моят отговор е ф22х1.
[/quote]

Имам го предвид и този аспект. Не съм фен на Мечо Пух. Търся оптималнния размер, както написах и в началния пост. Благодаря ти за мнението!
чет ное 23, 2023 9:51 pmakd написа:
... Търся оптималнния размер, както написах и в началния пост. Благодаря ти за мнението!
Според всички калкулатори и препоръки, тръбата по твоето питане е ф18х1.
Не смея да я препоръчам, предвид наблюденията над собствената ми инсталация.
В дните на най голяма слънчева радиация делтата която се поддържа е над 10 градуса- 14-15, което никак не е добре за ефективността. Трябва да е 10 градуса и по малко.
ivanovbg - майстор
Аз бих ги разделил два по два и с тръби ф16 с алуминиева вложка. Иначе при температура на бойлера 50+ и последователно свързване четвъртия панел почти няма да работи щот ще му се задейства защитата от прегряване.
пет ное 24, 2023 7:12 amivanovbg написа:
Аз бих ги разделил два по два и с тръби ф16 с алуминиева вложка. Иначе при температура на бойлера 50+ и последователно свързване четвъртия панел почти няма да работи щот ще му се задейства защитата от прегряване.
2ра стр. Чети за монтажа!

https://www.romstal.bg/user_uploads/products/182835.pdf
Постарай се малко в учението де!
LazarGanev - "Велик майстор"
Язък за хубавите панели, ще отидат зян като гледам :cool: :cool:
kozl - майстор
пет ное 24, 2023 8:13 amТрифон П.Трифонов написа:
Висман не предлагат последователно свързване на колекторите си.
Можеш да започнеш да четеш и ти- дадох линк.
Ако това не те накара да помислиш........мое си разтягаме раздумката просто за кеф.
Защитата на панела започва от 75 градуса. Първото лято съм наблюдавал Т в бойлера до 74!!! градуса. За следващото промених настройки и тактика.
Това нещо не прегрява наистина, но Т на стагнация е много над 75.

Според мен Иванов е наринал доста, но ако па я съм у грешка, моди може да ме корЕгира.
Извадка от файла "182835.pdf" от www.romstal.bg:
До 12 слънчеви колектора могат лесно и бързо да се свържат в едно колекторно поле.
Това какво означава като чертеж?
Ми не отрих да пише, че не могат да бъдат свързвани последователно. Ако не могат, то би трябвало да е вписано.
Иначе тука де живея има сътворена простотия със свързани последователно радиатори в различни помещения към един колекторен разпределителен комплект. Вероятно не са имали достатъчно подходящи материали, защото място има за по-големи колекторни кутии. Те така стаат простотии.
И никъде не видях данни за обема на загрятата течност в слънчевия панел.
ivanovbg - майстор
Това, че вайсман не предлагат последователно свързване не означава,че не може да се върже с цел да се ползва по пълноценно есен и пролет.

Иначе при последователно свързване ако температурата в първия колектор е 50 и всеки следващ да загрява с 10, то при четвъртия ще влиза с вода поне 75 и ще му задейства защитата на панела. Това имах в предвид.

Колко киловата мощност може да даде един такъв панел лятото при максимално слънце?
akd - помощник
Не възнамерявам да свързвам панелите последователно. Има си схема на свързване на четири панела в поле.

По моите сметки ако използвам 50 метра тръба ф18х1, мога да постигна общ дебит 8 литра в минута (по 2 литра в минута на панел) или 50 литра на час на кв.м. от панелите. Дали бъркам нещо???

Трифон, обаче, който има 2 такива панела + по-къс тръбен път и е използвал ф18х0,7, препоръчва на база личен опит да използвам ф22.

В момента дилемата ми е между ф18х1 и ф22х1 ???
ivanovbg - майстор
Както казах аз бих ги разделил два по два. По една ф22 се захранват , а по две ф18 се връщат и влизат в съответните бойлери.

Тема "Какъв размер медни тръби да използвам за 4 слънчеви панела на Висман - FM200" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: