• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
пет ное 24, 2023 4:56 pmiliya_i написа:
Да попитам заварчиците, които се упражняват по темата:
Знаете ли каква е разликата между kW и kVA?
И какво означават в случай на електрически генератор и заваръчен трансформатор.

пп. Ако искате да гласуваме: на Славейков как да му викаме?
а) Петко
б) Пенчо
в) площад
Аз съм позабравил за разликата, но веднага откривам плиликата, че и двете са по едно кило :-D
След преглед по Гуги карти
за площада - "Пл.Славейков", "Площад Славейков", "Площад Петко Р. Славейков" :rolleyes:
за булеварда - бул.Пенчо Славейков
Та отказвам да гласувам по предложението щото нема нищо по-точно.
Не мое ли нещо по точно като ЕГН и идентификатор :?
iliya_i - майстор
съб ное 25, 2023 4:12 amkozl написа:
Аз съм позабравил за разликата, но веднага откривам плиликата, че и двете са по едно кило
Едното е като да държиш едно кило в ръка.
Другото е да ти пуснат едно кило от балкона на петия етаж и ти да го хвърлиш обратно до петия етаж. :cool:
Тяло, с маса 1кг, при падане от 5ти етаж, ще има съвсем различно тегло достигайки ок 15м по надолу. Все пак, това зависи и от обема му.
Не е много сигурно дали ще успеем да го задържим плавно и безопасно, но задачата да го върнем обратно също не е лесна, макар да не връщаме огромното тегло, при пристигането му, а само масата от 1кг.
Все пак, примерът наистина онагледява разликата между kW и kVA.
kozl - майстор
съб ное 25, 2023 7:53 amiliya_i написа:
съб ное 25, 2023 4:12 amkozl написа:
Аз съм позабравил за разликата, но веднага откривам плиликата, че и двете са по едно кило
Едното е като да държиш едно кило в ръка.
Другото е да ти пуснат едно кило от балкона на петия етаж и ти да го хвърлиш обратно до петия етаж. :cool:
Всичко зависи от гледната точка.
Гледано от по-горе и едното и другото е в обсега на механиката.
И едното и другото имат общо с въпроса по темата и могат да имат един и същ отговор при определени обстоятелства, примерно свързани с времето.
И разликата за която питаш пак е свързана с гледната точка, примерно с това къде и как се мери.

И колко ток харчи електрожена и къде го мерим :? Щото пак опрехме до битовите елмери, които отчитат киловати.

А BLUEPUPIL въведе в темата нова мерна единица свързана с ват и минута. Са колко му е коректно наименованието па и калкулацията :? Според мен ватовете са си ватове дали на минута или на час, а разликата е, че единицата ватминута е 1000/60 съотношение спрямо киловатчас. То е подобно като кило, мега. Т.е. това отношени на единиците за времето, означени с думи сек - час - ден - седмица и после обърквация щото от месеците вкарват променлива съставка. :rolleyes:

А и тези средни :finga: величини за улеснение, често стават и за заблуждение :wink:

Много мерни единици, но една е универсалната от която всички разбираме :-D
Последна промяна от kozl на съб ное 25, 2023 10:58 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
съб ное 25, 2023 8:58 amТрифон П.Трифонов написа:
Тяло, с маса 1кг, при падане от 5ти етаж, ще има съвсем различно тегло достигайки ок 15м по надолу. Все пак, това зависи и от обема му.
Не е много сигурно дали ще успеем да го задържим плавно и безопасно, но задачата да го върнем обратно също не е лесна, макар да не връщаме огромното тегло, при пристигането му, а само масата от 1кг.
Все пак, примерът наистина онагледява разликата между kW и kVA.
Теглото ще е много, много приблизително същото.
Защото теглото е произведение на масата по земното ускорение. G=m*g
А земното ускорение е свързано с гравитацията, която още е с неразгадан произход. Но пък земното ускорение зависи от разстоянието от тялото вероятно до центъра на това де създава гравитацията на земята, така че теоретично теглото на тялото на 5 етаж ще е по-малко от теглото на тялото 15 метра по-надолу, т.е. по близо до масовия центъррна земята.
gogo7777 - майстор
Като при лицевите опори.......долу kW, горе kVA
:)
BLUEPUPIL - майстор
Бай Илия, виртуозно върти завъртулки с електрода, закачен към тази пернишка саксия от времето на застоя (и неговата младост). Той знае, че ако работи с (минимума), кухи профили 2мм, за 10 секунди времетраене на заваръчния шев (без прекъсване) ще „изхарчи“ около 8.3W, за минута около 50W, за час 3kW.

Изкарвате от сметките времето, през което не се заварява непрекъснат, линеен (без прекъсване на дъгата) заваръчен шев. По възможност „подов“. И си вкарвате в устите близалките, за да не говорите заваръчни тъпотии.
Връщайте се при жалките си, миниатюрни, горими кутийки да „наблъсквате“ в тях къси (не стигат за повторна връзка) мостоваци, яко усукани с клещи (напукана мед- микро пукнатини=увеличено съпротивление).
Нека грее и мирише.
Аууууу, какъв ел. разкош!
съб ное 25, 2023 9:53 amkozl написа:
...така че теоретично теглото на тялото на 5 етаж ще е по-малко от теглото на тялото 15 метра по-надолу, т.е. по близо до масовия центъррна земята.
Да, но ако са в покой.
Едно "изпуснато" тяло, с маса 1 кг и размери на гюлле, 15м по надолу ще е умножило теглото си многократно, предвид земното ускорение.

Приблизително точно може да преценят разхода на ток, от упоменатата саксия, тия къде са се ангажирали с пренасяне, употреба и поливане с бира.
Другите си тренираме клавитопръстието.
kozl - майстор
съб ное 25, 2023 11:34 amТрифон П.Трифонов написа:
съб ное 25, 2023 9:53 amkozl написа:
...така че теоретично теглото на тялото на 5 етаж ще е по-малко от теглото на тялото 15 метра по-надолу, т.е. по близо до масовия центъррна земята.
Да, но ако са в покой.
Едно "изпуснато" тяло, с маса 1 кг и размери на гюлле, 15м по надолу ще е умножило теглото си многократно, предвид земното ускорение.
Бъркаш теглото със силата на ускорението.
Не си е умножило теглото тялото, нито масата, а е придобило и умножило скорост по посока на гравитационната сила.
Силата на ускорението зависи от масата на тялото и от самото ускорение P=m*a. А ускорението е промяната на скоростта.
Е ако тялото пада в кантар, то той ще отчете силата на ускорението като тегло + теглото на тялото. Но като престане действието на силата на ускорение, в случая намаляване на скоростта с поемането на удара в кантара и кантара ако е оцелял ще отчита само теглото.
Ти като пазаруваш как ти отчитат теглото?
Чекат ли да се успокои кантаро или отчитат максимално показание след тръшването на стоката? :weedman:
gogo7777 - майстор
съб ное 25, 2023 11:34 amТрифон П.Трифонов написа:

Айде сега сам да си отнесеш поста в "бисерите" :lol:
:drinkers:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 48

Тема "Колко ток харчи електрожен Кра Кра 160 А , на час и колко вата е" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: