Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
ср ное 29, 2023 7:26 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср ное 29, 2023 7:08 pmivanovbg написа:
...
Трифоне, спри с този инверторен генератор. Всички неинверторни генератори са с истинска синусоида. То затова на тях не пише каква е. Само инверторните могат да са с модифицирана за по евтино
Няма, но обещавам да помисля върху останалото!
........
Мисля, че е глупост. Някой може ли да потвърди написаното от Иванов, за да корЕгирам знанията си?!
Не знам за всички. Аз съм работил с няколко аналогови генератори за ел.ток. Те произвеждат синусоидално променливо напрежение, като честотата се регулираше от центробежен механизъм за регулиране на оборотите на двигателя към управлението на горивото. И захранвахме дренажни центробежни помпи с тях, за нуждите на отводняване на изкопи.
Даже сме ползвали и некъв сделан в СССР агрегат с москвичов двигател (408), на който най интересен ми беше уреда за отчитане на честотата. Нещо като камертон, който в резонанс при 50 херца вибрираше с макс.аплитуда. На другите агрегати, уредите си бяха стрелкови с ел.магнитна система.

Помпите които ползвахме с агрегати имаха вградена топлинна защита. Често се случваше да блокира работно колело от заседнало камъче, минало през решетката на помпата и не съм имал случай на повредена помпа. След отстраняване на блокажа и помпата си работи.
Разбрах- обикновените генератори могат да захранват водни помпи от всякакъв тип, дори с инверторно управление.
kozl - майстор
Sharik не е показал инфо за модела на помпата и на честотното и управление.
За това аз пиша за това с което съм запознат.
Това което е заложено в сондажи е GRUNDFOS - от два модула, които се продват отделно.
Честотно управление CU301 за монофазни помпи и монофазни помпи тип SQE.
За помпите SQE в инструкцията е вписано:
Захранващо напрежение:
1 х 200-240V -10%/+6%, 50/60 Hz, PE
Захранване от генератор: като правило
мощността на генератора трябва да е равна на
мощността на помпата Р1 [kW] +10%

Пусков ток:
Най-високата стойност на пусковия ток е указана на табелата на двигателя.
Помпата има вградени защити от претоварване, работа на сухо, свръхнапрежение, поднапрежение, прегряване.

CU301 е табло за управление на помпата. Това е някакво честотно управление, което контролира оборотите на помпата спрямо зададено за поддържане налягане. Това е удобен начин за захранване с вода на жилище с употреба на мимимален РС.
Вече писах за честотното захранване на помпата какви са данните за захранващо напрежение.
Отделно в таблото има още защити от ниско и високо напрежение, от претоварване по ток и др.
И да мисля, че може да се захрани и таблото през агрегат.
чет ное 30, 2023 11:35 amkozl написа:
Sharik не е показал инфо за модела на помпата и на честотното и управление.
За това аз пиша за това с което съм запознат.
Това което е заложено в сондажи е GRUNDFOS - от два модула, които се продват отделно.
Честотно управление CU301 за монофазни помпи и монофазни помпи тип SQE.
За помпите SQE в инструкцията е вписано:
Захранващо напрежение:
1 х 200-240V -10%/+6%, 50/60 Hz, PE
Захранване от генератор: като правило
мощността на генератора трябва да е равна на
мощността на помпата Р1 [kW] +10%

Пусков ток:
Най-високата стойност на пусковия ток е указана на табелата на двигателя.
Помпата има вградени защити от претоварване, работа на сухо, свръхнапрежение, поднапрежение, прегряване.

CU301 е табло за управление на помпата. Това е някакво честотно управление, което контролира оборотите на помпата спрямо зададено за поддържане налягане. Това е удобен начин за захранване с вода на жилище с употреба на мимимален РС.
Вече писах за честотното захранване на помпата какви са данните за захранващо напрежение.
Отделно в таблото има още защити от ниско и високо напрежение, от претоварване по ток и др.
И да мисля, че може да се захрани и таблото през агрегат.
Е, намерил си правилният папирус, условно казано. Още не знаем моделът на помпата му.
За мен беше достатъчно да прочета, дори в инструкцията на една помпа,че се допуска работа с генератор. В "съседната", примерно, макар да е от същият тип, не е упомената такава възможност.
Положителното за мен е, че научих за "простите" генератори. Досега не бях се задълбавал н тая посока. Свързвах ги, по някаква неизвестна за мен причина, с инверторите с модифизирана синусоида.
kozl - майстор
Все още пазя тестов генератор на импуслси тип направи сам по схема от списание. Ще го изкопам за снимка :-D
Та този генератор генерира импулси със правоъгълна, триъгълна и сунусоидална форма.
Но "синусоидалните" импулси се получават от тригълните, чрез изкривяване на напрежението по правата линия от триъгълните импулси, посредством нелинейните характеристика на проводимостта на диоди включени в електронната схема. Демек има модифицирана синусуида, получена по електронен начин от изправено и филтрирано напрежение, т.е. получена от постоянен ток в схема от резистори, кондензатори и полупроводникови елементи.
Виждам, че темата се е развила. Извинявам се, че пиша чак сега, но ми се наложи да пътувам.
Оказа се, че параметрите на помпата и генератора са малко по различни:

Последния линк е модела на инверторното устройство
При тази мощност на помпата ще ми трябва юпес към 2 kw и то само при положение че помпата се стартира плавно. Номиналния ток ли е максималния който консумира?
Идеята за акумулатори свързани последователно до 150 волта е интересна, но няма ли да трябва пак усройство което да преубразува тока в променлив?
Дойде ми наум и друга идея. Освен сондажа имам и кладенец. Преди сондажа от там се захранваше къщата но лятото водата не беше достатъчна. Има прокарани тръби и кабел. Имам работещ пресостат. Идеята е да сложа в кладенеца една вибрационна помпа ( избрах нея заради малката мощност 400w) ще настроя пресостата на по ниско налягане, така че ще се включва само когато другата помпа спре.
Знам, че тези помпи не са подходящи за хидрофор, но тя ще работи само аварийно.
Въпросът, който ме мъчи е дали вибрационните помпи консумират голям ток при старт както тези с двигатели?
Така с един юпс 1000-1500w и един акумулатор 100 ah помпата ще работи без проблем а даже ще ми остане мощност и за осветление. :finga: Когато акумулатора се изтощи ще пускам агрегата.
Знам, че стана малко сложно, но за момента не отхвърлям нито един варянт.
И последен въпрос, каква е разликата между Юпс и соларен инвертор освен опцията за добавяне на соларни панели, защото при някои мощности цените се доближават а вбъдеще тази опция може да не е излишна.
Благодаря предварително!

PS. Kozl, според теб с този агрегат ще има ли проблем да се захрани директно системата?
https://aqua.store/grundfos-cu301-uprav ... a-sqe.html
Прикачен файл:
IMG_20231201_172241.jpg

Прикачен файл

IMG_20231201_172326.jpg

Прикачен файл

Screenshot_2023-12-01-17-35-37-265_com.miui.videoplayer.jpg
ivanovbg - майстор
На колко етажа ти е къщата? Ако е на два етажа с високо таванско или повече не бих се занимавал с генератори и юпс-и. Бих метнал на тавана едно такова буферче https://www.eldominvest.com/bg/product/242.html. Бих му сложил автоматичен автоматичен обезвъздушителен клапан и бих го свързал към водопровода и помпата да го пълни. Като имам ток ще си имам вода, а спре ли ще си точа от буфера. На самотек ще си имаш достатъчно налягане за топла вода от бойлера, за пералня и миялна. Само ще трябва да преместиш възвратния пароизпускателен клапан от бойлера на първа позиция на картинката. Генератора бих го ползвал за пералня, миялна, осветление... Така карах 5 години защото в Брезник едно време спираха ежедневно водата и я пускаха само вечер. Като я пускаха автоматично се пълнеше и после си я ползвах. Само че моя буфер беше 400литров от неръждавейка. След като направиха новия язовир и проблема отпадна буфера го преправих на слънчев бойлер.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (16.32 KиБ) Видяна 855 пъти
пет дек 01, 2023 8:31 pmivanovbg написа:
На колко етажа ти е къщата? Ако е на два етажа с високо таванско или повече не бих се занимавал с генератори и юпс-и. Бих метнал на тавана едно такова буферче https://www.eldominvest.com/bg/product/242.html. Бих му сложил автоматичен автоматичен обезвъздушителен клапан и бих го свързал към водопровода и помпата да го пълни. Като имам ток ще си имам вода, а спре ли ще си точа от буфера. На самотек ще си имаш достатъчно налягане за топла вода от бойлера, за пералня и миялна. Само ще трябва да преместиш възвратния пароизпускателен клапан от бойлера на първа позиция на картинката. Генератора бих го ползвал за пералня, миялна, осветление... Така карах 5 години защото в Брезник едно време спираха ежедневно водата и я пускаха само вечер. Като я пускаха автоматично се пълнеше и после си я ползвах. Само че моя буфер беше 400литров от неръждавейка. След като направиха новия язовир и проблема отпадна буфера го преправих на слънчев бойлер.
Как ще се изтича водата като няма откъде да засмуче въздух? :? Обмислял съм варянта и за бидон на тавана който да се пълни с поплавък, но трябва да се пуска ръчно а и монтажа ще ми е малко сложен. Другото е, че водата ще е застояла ако не се източва често. Иначе къщата е на 3 етажа и се ползват само първи и втори.
ivanovbg - майстор
Кое от автоматичен обезвъздушител не разбра? Най отгоре се монтира това и му махаш капачката. От нея изпуска въздуха, като се напълни затваря , а като точиш оттам си смуква въздух. https://www.google.com/search?q=%D0%B0% ... cM&vssid=l

Провери си колко е чиста водата в сондажа. Пълниш едно 10 литрово чисто шише с нея и я слагаш на топло и светло. Ако за седмица водата е без промяна значи няма живи замърсители. Можеш да я дадеш и за изследване. От време на време можеш да си я хлорираш за дезинфекция на тръбите или да си монтираш в буфера ув лампа да ги трепе. От бунар не те съветвам да я ползваш. В нея има бактерии. Целта е да не допускаш замърсяване на системата си.

Монтажа е лесен. Това е стоящ емайлиран буфер, сам си стои. Можеш и неръждаем да си сложиш - въпрос на средства.

Аз имам такова монтирано на тръбата от сондата след филтъра https://zizi.bg/product/ips-kalyxx-chervena-seriya-34
Хем не се лепи котления камък, хем действало антимикробно. Преди да го монтирам като варяхме бурканите побеляваха, след монтажа не, така че май действа. За бактерии дали действа не мога да кажа, не съм давал за микробиологично изследване.

Винаги съм гледал да правя всичко в къщата да работи механично. Тогава поддръжката е минимална и възможностите за повреди са много малко. Можеш да ползваш системата и при наличието на ток. Помпата само да я пълни и после да не работи докато се поизпразни с някой датчик на ниво.

Може и нещо такова да ползваш, но не знам колко литра вода можеш да ползваш като няма ток https://aqua.store/grundfos-gt-d-300-pn ... ragma.html Хубавото е че за него не се иска височина.
kozl - майстор
Аз съм срещал подобна система с бидон на покрива на вила.
Бидона се пълни с вода докато във общинския водопровод има вода с налягане. Това лятно време де.
На входа към общинския водопровод една ОК. Отклонение от вътрешния водопровод към бидона. В най-високата част на бидона се монтира механизъм за тоалетно казанче. Докато има вода и налягане в общинския водопровод се пълни бидона. Като спре водата отвън, автоматично почва да тече по вътрешната мрежа от бидона. Просто и лесно за изпълнение.
Обаче налягането от бидона е малко и спада комфорта. Но пък като няма и ток, така и така комфорта си отишъл, та защо не с простата система :?
Може би за зимата да се предвиди дали няма да замръзва в бидона и около него.

Sharik не съм съм пробвал с Грюндфусите агрегат, имаше си ток. Честотното управление има защита от ниско и високо напрежение и по ток, отделно помпата има защити, така че може да пробваш как ще работи с агрегата.
В ръководството на CU301 няма инфо за плавен старт, но аз съм почити убеден, че има старт с ограничение на тока, което ще подпомага работата с агрегат. Пък и агрегата е 2,5kW за монофазен ток, което е според мен е дообре. Според инструкцията само на помпата, мощността на агрегата трябва да е Р1+10%= 1,65 +0,17=1, 82kW, което е по-малко от 2,5 kW на агрегата.
Ползвали сме подобен като на снимките бензинов агрегат, за дренажна монофазна помпа 1,5kW без честотно регулиране и не сме имали проблеми с пусковия ток на помпата.

Тема "Аварийно захранване на сондажна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: