ср ное 29, 2023 7:26 pmТрифон П.Трифонов написа:Не знам за всички. Аз съм работил с няколко аналогови генератори за ел.ток. Те произвеждат синусоидално променливо напрежение, като честотата се регулираше от центробежен механизъм за регулиране на оборотите на двигателя към управлението на горивото. И захранвахме дренажни центробежни помпи с тях, за нуждите на отводняване на изкопи.ср ное 29, 2023 7:08 pmivanovbg написа: ...Няма, но обещавам да помисля върху останалото!
Трифоне, спри с този инверторен генератор. Всички неинверторни генератори са с истинска синусоида. То затова на тях не пише каква е. Само инверторните могат да са с модифицирана за по евтино
........
Мисля, че е глупост. Някой може ли да потвърди написаното от Иванов, за да корЕгирам знанията си?!
Даже сме ползвали и некъв сделан в СССР агрегат с москвичов двигател (408), на който най интересен ми беше уреда за отчитане на честотата. Нещо като камертон, който в резонанс при 50 херца вибрираше с макс.аплитуда. На другите агрегати, уредите си бяха стрелкови с ел.магнитна система.
Помпите които ползвахме с агрегати имаха вградена топлинна защита. Често се случваше да блокира работно колело от заседнало камъче, минало през решетката на помпата и не съм имал случай на повредена помпа. След отстраняване на блокажа и помпата си работи.