Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lutchezar - майстор
нед дек 03, 2023 1:58 pmMamaMy написа:
Остави си един за лампите преди него!
Аз и хладилник бих изкарал отделно :-D.
MamaMy - майстор
Точно за хладилника му трябва :)
Lutchezar - майстор
нед дек 03, 2023 2:06 pmMamaMy написа:
Точно за хладилника му трябва :)
Пералня и съдомиялна прочетох по-горе. Но съм съгласен че след като досега са живи нищо не му трябва. Онова с 2та хладилника и UPS за тях май беше в друга тема.
MamaMy - майстор
При кратките и чести токови удари най-много страдат компресорите на хладилниците, сушилни и климатиците. Иде реч за конвенционалните защото при инверторите електрониката е слабото място. При включването на тока проблема е същия и едно отлагане на старта с 1,5-2 минути решава много проблеми.
.netDeveloper - помощник
нед дек 03, 2023 1:58 pmMamaMy написа:
Остави си един за лампите преди него!
Добра идея, благодаря
preslav - майстор
СОНО-то има два прага на сработване, с различно бързодействие, както за високо, така и за ниско напрежение, освен това би трябвало да осигурява защита от свръх-напрежение както по линията на фазата, така и за нулата. Много добра е и функцията за 2 минутно задържане след като напрежението е възстановило оптималните си стойности. Кратковременното прекъсване на захранването може да доведе до това, че компресорът на хладилника да се опита да стартира под товар т.е. работил е известно време, създал е налягане, спира за кратко, налягането си остава почти същото, а компресорът се "мъчи" да тръгне под налягане.
На практика не съм виждал подобна ситуация с хладилен компресор, но съм я виждал при работата на компресор за сгъстен въздух. Съвсем примерно, пресостатът е настроен да изключи на 10 Бара, компресорът е достигнал 8, но спира тока, за кратко компресорът се върти по инерция, после спира и веднага след това идва отново токът - ефектът е бучащ, но не можещ да стартира мотор, ако има защита (по ток или температура) тя ще изключи, но в общия случай защитите сработват след изгарянето на мотора.
Пресостатите на компресорите за сгъстен въздух имат специални функции за защита на мотора, но те работят само при правилно манипулиране с компресора.
Казвам това за да онагледя какво се случва с компресора (мотора) на хладилника - там няма пресостат, но в замяна на това компресорът се "саморазтоварва" за предвидените 2 мин. задръжка.
Новите климатици, а и доста от старите имат вградена задръжка от 3 мин. още по-старите нямат авторестарт. Аз ползвам СОНО заради двата прага на изключване (някъде в документацията му са описани) - ползвам го на няколко климатика, хладилник, пералня, хлебопекарна и всичко, което има електроника в управлението си. Само готварската печка е без защита, ама моята е без електроника, а те вече и печките са с микропроцесорно управление.
Много дрънкане издрънках, но исках да кажа, че разчитам единствено и само на СОНО - не знам какво би спечелил от 60-70 сек. задръжка.
zz_stefanov - майстор
Всички функции на соното могат да реализират и в апартаментното табло. Въпрос на избор.
В апартаментите както и да е мигало, нищо не ми е изгаряло.
На село ми е проблема с въздушната мрежа при гръмотевици. Прежалил съм хладилника и рутера, останалото е разделено от мрежата когато не сме там. Горяло ми е захранването на рутера, та ще бодна едно соно преди хладилника и рутера.
mironcho - специалист
Предлагам умното реле да управлява контактор(и) в корпус на автоматичен предпазител примерно 25А или 2х25А, така притесненията за максимален товар на "умното" отпадат.
Само... има ли свободно място в таблото :?
preslav - майстор
вт дек 05, 2023 9:11 ammironcho написа:
Предлагам умното реле да управлява контактор(и) в корпус на автоматичен предпазител примерно 25А или 2х25А, така притесненията за максимален товар на "умното" отпадат.
Не става с контактор - варисторите не издържат на ток над 16А, а те са защитата от свръх напрежение.
zz_stefanov - майстор
вт дек 05, 2023 11:55 ampreslav написа:
вт дек 05, 2023 9:11 ammironcho написа:
Не става с контактор - варисторите не издържат на ток над 16А, а те са защитата от свръх напрежение.
Те нали са в паралел на защитавания контур. Какво им се плашиш. Примерно:
https://discom-bg.com/Product/168699-sp ... -eaton/863

Тема "Защита от токов удар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: