• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
B0bi - специалист
чет дек 07, 2023 9:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
Някой да иска да му го пална? Да пална и да меря?
Ако наистина имаш желание да знаеш точно как са нещата и ти се занимава би могъл да направиш следното:
1. При запален агрегат, но невключен "кабела" към къщата, мериш напрежение между някой отвор на контакта му и пластините му. Струва ми се, че ще е наполовина. Не го твърдя. Ще е интересно да ни го кажеш.
2. При запален агрегат и включен към инсталацията на къщата, мериш напрежение по същия начин в някой контакт на къщата. Спрямо единия и спрямо другия отвор към пластините.
Кабелът ти "трепач" трижилен ли е и правиш ли връзка практически между "пластините" на агрегата и тези "на къщата" ( обединеното заземяване/зануляване)?
Логически не би трябвало напрежението на генератора да е наполовина спрямо пластините (корпус) ако ги свързваш с тези на къщата и нямаш проблем. Т.е. или няма галванична връзка комутираното напрежение с корпуса, или не свързваш корпуса с нулата от мрежата.
Ама може и да не е актуална тази логика поради специфична електроника на генератора.
Лично ти благодаря предварително ако ни осветлиш в тези подробности.
пет дек 08, 2023 12:34 amB0bi написа:
Боби, благодаря от името на всички, които не са го правили.
Явно не знаеш какво е ШМИЦ.
Все едно. За него е известно, че не е влизал само в крушка (ел. ламБа), понеже е и рационален, освен всичко друго.

Инверторните генератори, работят ли по сходен начин с инверторен UPS? Могат ли да се синхронизират в мрежа, подобно на генератори със сходни параметри?
Не благодаря предварително.

Очертава се малко свободно време и за мен, през което смятам да изровя трепача и да го включа в още едно видео.
Имам подозрения, че съм го изхвърлил, но ще ползвам правилната инсталация, с АВР.
kozl - майстор
чет дек 07, 2023 7:38 amB0bi написа:
ср дек 06, 2023 9:47 pmhidrazin написа:
Генератора с изолирана неутрала НЯМА фази. Няма дори и една фаза.
"Фаза" е условно понятие.
Замислете се: какво ще се случи ако на един трифазен генератор свържем една от трите "фази" на земя (неутралата не е свързана никъде)?
Земята е един проводник (с леко условна проводимост), който е възприето да се ползва като предпазен, авариен... По"него" не тече работен ток, а само при аварии. Опасността обаче, която се появява, за мен е неоправдано висока.
А какво е фазата като понятие. Дали понятието фаза има повече значения :?
Защо на уредите не пише фаза и нула, а пише L и N :?
Защо на генераторите пише 3Р, а не 3L :?

Да не би фаза да има двойно значение както примерно пара :?

Аз си мисля, че фаза (P) и фаза (L) са недостатък в българския език. А тва си е генератор на заблуждение :roll:
Също заблуждение като фазомер, а то си е лaйномер, пардон лайвомер :-D

Са кво шъ стане в случай на генератор с три намотки на 120 градуса, свързани по схема звезда, ако един от свободните краища от намотките свържем със земя :?
Първото което ми идва наум е, че този генератор, свързан по този начин вече няма да е полезен за това, което е бил предвиден. Как ще захраниш 3Р консуматор с този генератор :? Той вече има 3 изхода L1, L2 и N. И предполагам, че потенциала без товар към генератора м-у L1и N, L2 и N, L1и L2 ще е един и същ и няма да става и за монофазно захранване.

Освен ако....
Примерно този генератор е бил ЗР *127V и при такова свързване м-у L1 и N ще са 220V за стандарта у нас. A това съм го играл :-D
Andri01 - майстор
"Цитат:06 дек 2023 21:47 hidrazin написа:
Генератора с изолирана неутрала НЯМА фази. Няма дори и една фаза."
ИМА "умнико" !! 90% от корабните генератори са с изолиран звезден център. При останалите 10% звездния център е на корпус и при тях 220В за осветление се взема от фаза и корпус. Другите имат трансформатори 400/230Vac
kozl - майстор
пет дек 08, 2023 9:01 amAndri01 написа:
"Цитат:06 дек 2023 21:47 hidrazin написа:
Генератора с изолирана неутрала НЯМА фази. Няма дори и една фаза."
ИМА "умнико" !! 90% от корабните генератори са с изолиран звезден център. При останалите 10% звездния център е на корпус и при тях 220В за осветление се взема от фаза и корпус. Другите имат трансформатори 400/230Vac
А на тези 90% уреда наречен "фазомер" с глим лампа - свети ли към "фаза"?
Andri01 - майстор
Първо-т.н. "уред" фазомер НЕ се използва . Но напрежение между фаза и корпус има,около 220В. Познай защо го има!!
kozl - майстор
пет дек 08, 2023 9:37 amAndri01 написа:
Първо-т.н. "уред" фазомер НЕ се използва . Но напрежение между фаза и корпус има,около 220В. Познай защо го има!!
"Не се ползва" не изяснява ще светне ли или не. :?

Има напрежение ама колко го има :? Мое би според зависи от галваничната връзка на звездния център с корпуса на генератора и от там с корпуса на коритото :roll:
Ще светне ли крушка на 220V с това напрежение :?
Andri01 - майстор
Свети, зависи от мощноста. :) . Има много осветителни тела-луминисцентни,натриеви,халогенни,с нажежаема жичка... Всички те има кондензатори към корпуса,против смущения . От там идва и това напрежеие.
kozl - майстор
пет дек 08, 2023 9:54 amAndri01 написа:
Свети, зависи от мощноста. :) . Има много осветителни тела-луминисцентни,натриеви,халогенни,с нажежаема жичка... Всички те има кондензатори към корпуса,против смущения . От там идва и това напрежеие.
Стана по-сложно с кондензаторната галваничната връзка. Тия ламби нали писа, че са с траф 400/230 V.
Са тоя траф, има ли общи намотки за първично и вторично напрежение :?
Andri01 - майстор
Не. Това са два големи трафа. Някои са маслени,с охладители, зависи от големината и потреблението на кораба. На пасажерите например. Абе,системите са доста сложни,но слава богу там няма всезнайковци да пипат и да дават акъли.Всеки си гледа работата,това което е учил и за което са е цанил. :)
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: