• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
чет дек 14, 2023 1:32 pmgogo7777 написа:
Не бой се. Ето ти схема....

Screenshot_20231214_133019_Gallery.jpg
Т'ва 196км ми излиза някъде в Благоевград - ако е по права линия. :-D
:partyman:
gogo7777 - майстор
Може :lol:
......по "въздушен Шенген" :lol:
Детето - специалист
Ето ви схемите на раздора за повече яснота. Ако нещо съм объркал не е нарочно.

Прикачен файл

Screenshot 2023-12-14 152943.png
Screenshot 2023-12-14 152943.png (24.45 KиБ) Видяна 440 пъти
gogo7777 - майстор
Като нарисуваш занулен контакт, схемите стават еднакви.
А защо от генератора вадиш три извода? Какъв се явява третия?
kisyov - напреднал
ср дек 13, 2023 3:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср дек 13, 2023 1:35 pmДетето написа:
Точно това се опитваше да ви каже и Боби, че в момента на зануляване в контакта на уреда автоматично му пускаш фазата по корпуса ако импровизираното земно го няма.
Импровизирано е в твоята и на Боби хипотезата (фантазия, но да, би могло). За да се появи фаза на корпус, трябва да отпадне и нулата, а това не е автоматично, в зависимост от конкретна инсталация естествено. Освен дясната, на Кисьов, Хидрата предложи.

И тази схема въобще не е препоръчителна (даже е доста опасна) но както винаги се започва с едни дълги обяснения как земното ще е перфектно и т.н
Не, още не е, но Кисьов има намерение да си заземи инсталацията още в таблото на енергото- железният стълб. Другото отново може да го разтягаме като на стари кюлоти ластика

Ето какво е написал производителя на споделената инструкция на генератор Хонда.
ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО КОНСТРУКЦИОННИ ОСОБЕНОСТИ НА
ГЕНЕРАТОРА
• Генераторните намотки не са свързани към земя; системата е обезопасена
конструкционно и намаля рисковете от токов удар. Строго се забранява свързването
на намотките към заземяването, освен в случаите, когато използвате за тази цел 30mA
разделител ключ-прекъсвач на веригата за предпазване на работещите хора.
Инсталацията на такъв прекъсвач трябва да бъде направена от квалифициран
електротехник и задължително трябва да заземите всички консуматори.
Смятам се за квалифициран, но се ограничавам само у дома, освен допуска за работа в службата. Хубаво е да се туря и един линк, щом си позволява някой да ползва цитат.

Не видях никъде някой да дава такива насоки на питащите, ако някой го е направил се извинявам предварително.
Страшен дернек си спретнахме.
И на 2те схеми вляво и вдясно металния стълб/кол/дирек си е лично мои в дворното ми място и там съм сложил малко табло /в което искам да вкл. генератора/, от малкото табло вървят кабелите до къщата и л.кухня под земята в различни разп. табла. А от моя стълб отива кабел до стълба на енергото и електомера. Чета темата и много други неща се изписаха , но нищо по основното питане, само г-н Трифонов каза, че при него е така и работи. Никой не даде конкретен отговор или поне схема за свързване. Моля ви направете една схема. Предполагам, че мн хора четат и им нужна такава схема.

П.С. Пуснах темата защото където се намира къщата ми тока спира често и мои роднини имаха доста проблеми, след като електротехници им вързаха генераторите просто с един кабел към контакт и т.н.
Вече съм сигурен, че детето не е квалифициран елтехник.
Кисьов, достатъчно е само да си заземиш генератора на съответното обозначено място.
Нищо повече.
kisyov - напреднал
чет дек 14, 2023 4:33 pmТрифон П.Трифонов написа:
Кисьов, достатъчно е само да си заземиш генератора на съответното обозначено място.
Нищо повече.
Благодаря
gogo7777 - майстор
.......стига да сме сигурни, че обозначеното място има връзка с едната фаза
:drinkers:
Детето - специалист
чет дек 14, 2023 3:53 pmgogo7777 написа:
Като нарисуваш занулен контакт, схемите стават еднакви.
А защо от генератора вадиш три извода? Какъв се явява третия?
При лявата схема контакта е заземен и има "две фази". На дясната е занулен и има фаза и нула.
От генератора нали излизат двата края на намотката и извод за заземяване. Колко извода да сложа :?
чет дек 14, 2023 4:33 pmТрифон П.Трифонов написа:
Нищо повече.
Понеже ми стана интересно за твоята сигурност и т.н Направи набързо една схема, да видим какво ще направиш.
Условието е същото каквото го постави Хидразин. Не държим да е красиво, важното е да се разбира.
Вероятно знаеш нещо по отношение разделянето на РЕN на РЕ и N в главното табло, както и повторното им обединение?
Неговата е двупроводна, а с това земно какво предлагаш там, при онази нула? Дясната ти схема.
Лявата вече я обсъдихте на дълго и още широко.
пп. Нямам програма на лаптопа, а на листче няма да рисувам, за което се извинявам.
Предполагам разбра от горното?!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет дек 14, 2023 5:42 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: