• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Боби, ти поне си интелигентен- стига с този гугъл! От гугъл знания не се трупат. Гугъл е като съответният Закон за юриста- всеки си го носи и знае къде да потърси, но освен това знае и как да го ползва.
Имах преподавател, който на правилен отговор задаваше въпрос- "Къде го прочете".
Няма как всичко постнато да се "краде" от гугъл. То ако можеше...
Този тъп виртуален спор стана досаден.
Който не е сигурен какво прави у дома, да наеме квалифициран изпълнител!

Дръжте 0та си изправна! Това е основно правило за безопасна инсталация.
Нямаш ли 0ла, спукана ти е работата.
B0bi - специалист
чет дек 14, 2023 8:16 pmMamaMy написа:
B0bi, не те знам какво си завършил, но ако е някаква електротехника направо си запали дипломата.
Нуждата от зануляване корпусите на електроуредите се е породила от дефектите на нагревателите (пробив към корпус) и дефекти по кабелите (мишки прояждат изолацията). Човека докосващ уредите често е стъпил бос на земята и затваря веригата към нея. По тази причина зануляват. Заземяването става за икономия. Преди това по стълбовете са вървели 3 жици. Две фази и най-отгоре земя. Тя пък е служела да предпазва жиците от мълнии.
Кой си ти дето палиш чужди дипломи а не разбираш елементарен въпрос?
Против избиване "фаза" на корпус, я свързваш предварително. Ти мислиш ли над това, което пишеш. Вместо вероятна опасност, ти направо я създаваш. После прилагаш мерки ... Мерки могат да се вземат различни. Защо избиваш "фазата" предварително, умишлено? Само по себе си това не е опасно - да!? Е защо толкова се страшиш, че можело евентуално да се случи. Има начини ако се лучи да бъде подаден сигнал или изключено захранването веднага.
Земната жица най-отгоре против мълнии е нещо съвсем различно. Даже намирам за уместно да си я има и сега.
"Двете фази" ... Защо се омотавате с това понятие? При монофазният генератор напрежението на единият проводник в някакъв момент е във някаква фаза от синусоидата. Другият е в противофаза. Задължително. Виж, при трифазните, напреженията на другите две са на някакви други фази (точки от синусоидата на 120°/240°) във всеки момент. Затова и се е наложила употребата на "фаза".
Още по-странно е как хора претендиращи за професионалисти, казвате, че нямало фаза, когато не свети фазомера. А уж знеате, че светването е от наличието на потенциална разлика между двата му извода. Нали няма да кажете, че ако от вторичната на траф опрем краищата до изводите му няма да светне, щото няма нула/земя?
B0bi - специалист
Трифоне, нямам нищо против ползването на Гугъл. Лошо е, когато основно се разчита на него. Има много неща дето все още ги няма там. А има твърде много невярна информация.
Конкретно за заземяването не съм намерил удовлетворяващ ме отговор там. Най-много съм стигал, че е основно против мълниите. Но ми се е струвало малко, казано с половин уста. Било много опасно и толкова. Добре, склонен съм да го приема, но ми се ще да го чуя от повече уста, с повече доводи и примери.
Да те питам теб (в час си). Пред електрическите шкафове защо има изолационни килимчета, а не да речем медни плочи свързани със земя (нула). Нали заземяването(зануляването) гарантира безопасност. Пък видиш ли взимат се едни мерки за разделянето от земя. А по-лесното би било да не е заземен звездния център на трафото(НН). Повярвай ми виждал съм такива изпълнения по проект у нас. Проблеми не е имало.
iliya_i - майстор
чет дек 14, 2023 10:16 pmB0bi написа:
Защо се омотавате с това понятие? При монофазният генератор напрежението на единият проводник в някакъв момент е във някаква фаза от синусоидата. Другият е в противофаза. Задължително. Виж, при трифазните, напреженията на другите две са на някакви други фази (точки от синусоидата на 120°/240°) във всеки момент. Затова и се е наложила употребата на "фаза".
B0bi, един мъдър човек е казал, че всичко е относително. И го е доказал.
Защо се опитваш да абсолютизираш нещата и от там да си правиш абсолютни изводи?

Потенциалът е относително понятие. Определя се спрямо някаква база. За база се приема потенциала на земята.
Абсолютно понятие е е потенциалната разлика. Нея никой в темата не я отрича.

Та не разбрах какъв апокалипсис вещаеш, ако потенциала на единия край на намотката го изравним с базовия (защото той сам по себе си няма стойност), а другия оставим да има разлика спрямо него.
MamaMy - майстор
Абе образ, заземяването на корпусите на уредите гарантира, че няма как да се офазят и да те убият. За това са безопасни за човека, а не защото "отвеждали напрежението" или други подобни щуротии :lol: . При допиране на оголен кабел в металния корпус той няма да си промени потенциала, а ще даде на късо и ще падне предпазителя. Реално късото ще ти спаси живота. Ако обаче уреда не е заземен, на корпуса потенциала се повишава спрямо земята, а ти си стъпил на земята. Значи ако докачиш така офазения уред, тока ще протече през теб към земята и ти си аут. Ако обаче си изолиран от земята и докоснеш фаза просто се офазяваш, но ток през теб не протича. За това се ползват килимчета, галоши. Ръкавиците те предпазват да пипаш фазата.

ПП правилно е генератора да е заземен за да може да сработи евентуално монтирана ДТЗ. Тя ако не знаете може и се монтира дори и на двупроводни инсталации, а при тях така или иначе контактите са занулени така, че през тях генератора искате или не искате си се заземява. Това означава, че през УМ шалтера не трябва да се прекъсва нула или земя, а само фаза на оригиналната инсталация.
Последна промяна от MamaMy на чет дек 14, 2023 11:04 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
чет дек 14, 2023 9:38 pmB0bi написа:
Този генератор не е за захранване на къща! Колко пъти ти се каза? Ти малоумен ли си?
И я да видим кой генератор е за захранване на къща и каква е разликата с преносимия бе дечко? :shock:
Твоята грешна и опасна мания да захраниш къща на която инсталацията е изцяло изолирана от земята няма да я бъде.
Нито със стационарен, нито с преносим генератор.
Тааа... НЕ МИНА. Сега бегай пак у тъпя фейс откъдето си получил грешните си и непълни знания.
"Електротехника" той на мама - едно чертеже не мое да драсне или да копира от нета.
Така е - СТРАХА му е голям. Ако сложи картинка, няма да има бягане от резила. :lol:
:partyman:
P.S. Бобчо, едно запомни - В света НЯМА система за захранване на жилищни, обществени и индустриални сгради която да НЕ ИЗПОЛЗВА заземяване.
Включително любимата ти система IT за която се оказа че също нищо не знаеш.
Колкото и да му се иска на някой полуграмотен по електротехника, всички системи на електрозахранване имат някъде по "трасето" заземяване.
С тези си знания или по-скоро липса на такива, май-много да го докараш до тук:

Прикачен файл:
124.jpg
124.jpg (51.07 KиБ) Видяна 377 пъти

Ама дано си ти а не някой дето се вързал на тъпните ти.

Ай ся чао, ТИНКИ ... :lol:
чет дек 14, 2023 10:38 pmB0bi написа:
...Пред електрическите шкафове защо има изолационни килимчета, а не да речем медни плочи свързани със земя (нула). Нали заземяването(зануляването) гарантира безопасност. Пък видиш ли взимат се едни мерки за разделянето от земя. А по-лесното би било да не е заземен звездния център на трафото(НН). Повярвай ми виждал съм такива изпълнения по проект у нас. Проблеми не е имало.
Ползват се при напрежения различни от обсъжданото, но да, разбирам въпросът ти.
Пази теб/мен от нежелано заземяване.

Квалификацията ми се изчерпа, а от няколко дни харча необезпечен кредит.
Нерви и нормални отношения са ми по важни.
gogo7777 - майстор
От толкова четене, неможах да разбера обозначеното място за заземяване на генератора какво заземява? Корпуса, шукото на изходния контакт или и двете...... :?
DundyTheCroc - майстор
То заземиш ли едното, заземяваш и двете, понеже са свързани вътре в генератора, поне в моя е така де.
Е, ае стига ве Гога, стига превземки!
Ако е в ползу Тему, убу, да бъде, Амин!
В инверторни затворени, като моите, с пластмасови "ламарини", заземява ония защитни пластини в шукото, дето са си баш за заземление.
При генераторите с метален корпус, вероятно заземява и него. Не съм мерил Райдъра, ама не искам да стресирам повече Козлин.
Айде, за да не съм "хлъзгав"- Заземява и корпуса на ламаринените тенекии по генераторите дет ги имат!

МамаМу, моля да смекчиш ръмженето до ниско честотно боботене, че вече Мамка му!!! От лаене и квичане в темата де и всеобширния ни Форум!
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: