Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Трифон П.Трифонов
- майстор
548 мнения в "Употреба на занулени контакти с генератор"
Трифон П.Трифонов
- майстор
В саксия с домати, чушки примерно, нямаш ли заземен?
Най много да забия един повторен заземител на моето табло.
Тъкмо се пада над колибата на Рошко, да го третира редовно със соли.
Най много да забия един повторен заземител на моето табло.
Тъкмо се пада над колибата на Рошко, да го третира редовно със соли.
ves-ko
- специалист
Да взема и аз да се 'изкажа', че отдавна не бях влизал във форума...
Та, покрай последните дивотии на енергото с няколко дневна липса на електрозахранване и след това идва 110V за час-два после пак половин ден липсва и аз се сдобих с Генератор (с голямо Г)
, макар и с дръпнати очички, ама Hi-Tec (инверторче).
Мноооооого четене - тя тая тема я има 20-тина 30 полезни поста, я няма - то много хапане, скубане, плюене, ... мерене ... както и да е - ИЗЧЕТОХ Я, както и няколко други - мислене
, пречертаване и пак четене, мислене
и за накрая и малко тестове, за по-сигурно, че за пръв път се сблъсквам с подобна техника.
И резултатите са следните:
- на всяка от фазо-нулевите клеми на контакта на ген-ра фазомера с глимка свети слабо, а електронния показва 110 V.
- измерване фаза - корпус/заземяване - 0 V и към двете клеми.
- измерване между двете фазо-нулеви клеми на контакта - 225 V.
- занулен/заземен единия фазо-нулев извод - на другия фазомера с глимка свети нормално, а електронния показва 220 V.
- измерване на верига м/у всички клеми на контакта (в изключено/неработещо състояние) - (условно) безкрайност.
До колкото се опитвам да разбера причината нещата да са такива, каквито са - ами универсалност. Да може генератора да се ползва по различни предназначения и то винаги безопасно. И затова, когато нещо има риск да не е разбрано правилно - пише "да се прави от квалифициран електротехник" и си 'измиват ръцете'.
Лепнах едно скрийн-шотче/схемичка от едно видео посочено от @hidrazin
, (ако не бъркам източника) и се опитах да понадраскам нещо, като схемички, които да са от полза и за други, четящи като мен и търсещи ПРАВИЛЕН и БЕЗОПАСЕН начин да си решат проблема, и всичко да си им работи, та дори и газов котел и без да се налага да си събарят къщите, за да правят нова инсталация...
Вариант на съвременна къща със зазамено входно табло:
Нов съвременен апартамент с трипроводна инсталация:
Стар (панелен)
апартамент с двупроводна инсталация и занулени контакти:
П.П.
За мен вече ситуацията е ясна - усъвършенстван 1-ви вариант. Като за начало - нещо средно м/у вариант 1 и 2 (аварийно) т.е. с прекъсване само на фазата докато подготвя новото табло на двора, че старото е мн. малко и няма място за нищо, и му бия заземителя (напролет), па и 'бунгалце' може да му спретна
.
Ако някой се интересува по-подробно за 'усъвършенстването' - в Net-а има много информация, но и аз мога да покажа моят вариант.
Каквото и да правите - МИСЛЕТЕ и го правете БЕЗОПАСНО - и за вас, и за околните.
... и помнете, че всичко, което правите го правите на свой собствен риск !!!
Та, покрай последните дивотии на енергото с няколко дневна липса на електрозахранване и след това идва 110V за час-два после пак половин ден липсва и аз се сдобих с Генератор (с голямо Г)
Мноооооого четене - тя тая тема я има 20-тина 30 полезни поста, я няма - то много хапане, скубане, плюене, ... мерене ... както и да е - ИЗЧЕТОХ Я, както и няколко други - мислене
И резултатите са следните:
- на всяка от фазо-нулевите клеми на контакта на ген-ра фазомера с глимка свети слабо, а електронния показва 110 V.
- измерване фаза - корпус/заземяване - 0 V и към двете клеми.
- измерване между двете фазо-нулеви клеми на контакта - 225 V.
- занулен/заземен единия фазо-нулев извод - на другия фазомера с глимка свети нормално, а електронния показва 220 V.
- измерване на верига м/у всички клеми на контакта (в изключено/неработещо състояние) - (условно) безкрайност.
До колкото се опитвам да разбера причината нещата да са такива, каквито са - ами универсалност. Да може генератора да се ползва по различни предназначения и то винаги безопасно. И затова, когато нещо има риск да не е разбрано правилно - пише "да се прави от квалифициран електротехник" и си 'измиват ръцете'.
Лепнах едно скрийн-шотче/схемичка от едно видео посочено от @hidrazin
Вариант на съвременна къща със зазамено входно табло:
Нов съвременен апартамент с трипроводна инсталация:
Стар (панелен)
П.П.
За мен вече ситуацията е ясна - усъвършенстван 1-ви вариант. Като за начало - нещо средно м/у вариант 1 и 2 (аварийно) т.е. с прекъсване само на фазата докато подготвя новото табло на двора, че старото е мн. малко и няма място за нищо, и му бия заземителя (напролет), па и 'бунгалце' може да му спретна
Ако някой се интересува по-подробно за 'усъвършенстването' - в Net-а има много информация, но и аз мога да покажа моят вариант.
Каквото и да правите - МИСЛЕТЕ и го правете БЕЗОПАСНО - и за вас, и за околните.
... и помнете, че всичко, което правите го правите на свой собствен риск !!!
Детето
- специалист
Схемите са много хубави, но при 2 и 3 разчитаме на земното което идва от енергото.
Първият въпрос е това до колко е законно да си захранваш имота с генератор и да имаш връзка към кабелите на енергото.
Другия въпрос е, спряло е ел. захранването и техниците работят отвън по таблото. Някой върти ключа да прекъсне фазата и пали генератора, но техниците в този момент разкачват нулата към имота. Какво се случва?
Първият въпрос е това до колко е законно да си захранваш имота с генератор и да имаш връзка към кабелите на енергото.
Другия въпрос е, спряло е ел. захранването и техниците работят отвън по таблото. Някой върти ключа да прекъсне фазата и пали генератора, но техниците в този момент разкачват нулата към имота. Какво се случва?
Трифон П.Трифонов
- майстор
Детето
- специалист
вт дек 19, 2023 12:13 pmТрифон П.Трифонов написа:Идиот с камион, минава и къса жиците към имота.вт дек 19, 2023 11:35 amДетето написа:- въпросът беше поставенмного назад и съвсем елегантно, понеже не е по темата.
- делничен ден или аварийна група по празници?
Така харесва ли ви аварията
Трифон П.Трифонов
- майстор
вт дек 19, 2023 12:51 pmДетето написа:Идиота може да връхлети по всяко време.вт дек 19, 2023 12:13 pmТрифон П.Трифонов написа:Идиот с камион, минава и къса жиците към имота.вт дек 19, 2023 11:35 amДетето написа:- въпросът беше поставенмного назад и съвсем елегантно, понеже не е по темата.
- делничен ден или аварийна група по празници?
Така харесва ли ви аварията![]()
Питах за групата "енергетици"- в делничен ден или по празници разкачат нулата?
Ако пак не си разбрал, все пак би могъл да избереш един отговор, въпреки, че Иванов отговори, но само на 50%.
Един истински енергентик, уважава всяка нула, по възможност при всякакви обстоятелства.
Не разбирам такъв сценарий- не, че е невъзможен....
По скоро биха отстранили авария с прекъсната нула.
Чете ли им инструкциите при такава постановка?
Да си писал за някоя киностудия фентъзита?
Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература