• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

hidrazin - майстор
Извода е - заземявайте си агрегатите... :-D

Прикачен файл:
Земно.jpg
Земно.jpg (66.59 KиБ) Видяна 655 пъти

:partyman:
kozl - майстор
Изображение

Този е по-заземен и без колеца :-D
В саксия с домати, чушки примерно, нямаш ли заземен?
Най много да забия един повторен заземител на моето табло.
Тъкмо се пада над колибата на Рошко, да го третира редовно със соли.
ves-ko - специалист
Да взема и аз да се 'изкажа', че отдавна не бях влизал във форума...

Та, покрай последните дивотии на енергото с няколко дневна липса на електрозахранване и след това идва 110V за час-два после пак половин ден липсва и аз се сдобих с Генератор (с голямо Г) :) , макар и с дръпнати очички, ама Hi-Tec (инверторче).

Мноооооого четене - тя тая тема я има 20-тина 30 полезни поста, я няма - то много хапане, скубане, плюене, ... мерене ... както и да е - ИЗЧЕТОХ Я, както и няколко други - мислене :? , пречертаване и пак четене, мислене :? и за накрая и малко тестове, за по-сигурно, че за пръв път се сблъсквам с подобна техника.

И резултатите са следните:
- на всяка от фазо-нулевите клеми на контакта на ген-ра фазомера с глимка свети слабо, а електронния показва 110 V.
- измерване фаза - корпус/заземяване - 0 V и към двете клеми.
- измерване между двете фазо-нулеви клеми на контакта - 225 V.
- занулен/заземен единия фазо-нулев извод - на другия фазомера с глимка свети нормално, а електронния показва 220 V.
- измерване на верига м/у всички клеми на контакта (в изключено/неработещо състояние) - (условно) безкрайност.

До колкото се опитвам да разбера причината нещата да са такива, каквито са - ами универсалност. Да може генератора да се ползва по различни предназначения и то винаги безопасно. И затова, когато нещо има риск да не е разбрано правилно - пише "да се прави от квалифициран електротехник" и си 'измиват ръцете'.

Лепнах едно скрийн-шотче/схемичка от едно видео посочено от @hidrazin :supz: , (ако не бъркам източника) и се опитах да понадраскам нещо, като схемички, които да са от полза и за други, четящи като мен и търсещи ПРАВИЛЕН и БЕЗОПАСЕН начин да си решат проблема, и всичко да си им работи, та дори и газов котел и без да се налага да си събарят къщите, за да правят нова инсталация... :partyman:

Вариант на съвременна къща със зазамено входно табло:
Прикачен файл:
Gen_to_House.jpg

Нов съвременен апартамент с трипроводна инсталация:
Прикачен файл:
Gen_to_House-1.jpg

Стар (панелен) :yawinkle: апартамент с двупроводна инсталация и занулени контакти:
Прикачен файл:
Gen_to_House-n.jpg

П.П.
За мен вече ситуацията е ясна - усъвършенстван 1-ви вариант. Като за начало - нещо средно м/у вариант 1 и 2 (аварийно) т.е. с прекъсване само на фазата докато подготвя новото табло на двора, че старото е мн. малко и няма място за нищо, и му бия заземителя (напролет), па и 'бунгалце' може да му спретна :yawinkle: .

Ако някой се интересува по-подробно за 'усъвършенстването' - в Net-а има много информация, но и аз мога да покажа моят вариант.

Каквото и да правите - МИСЛЕТЕ и го правете БЕЗОПАСНО - и за вас, и за околните.
... и помнете, че всичко, което правите го правите на свой собствен риск !!!
Детето - специалист
Схемите са много хубави, но при 2 и 3 разчитаме на земното което идва от енергото.
Първият въпрос е това до колко е законно да си захранваш имота с генератор и да имаш връзка към кабелите на енергото.
Другия въпрос е, спряло е ел. захранването и техниците работят отвън по таблото. Някой върти ключа да прекъсне фазата и пали генератора, но техниците в този момент разкачват нулата към имота. Какво се случва?
вт дек 19, 2023 11:35 amДетето написа:
- въпросът беше поставенмного назад и съвсем елегантно, понеже не е по темата.
- делничен ден или аварийна група по празници?
Детето - специалист
вт дек 19, 2023 12:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Идиот с камион, минава и къса жиците към имота.
Така харесва ли ви аварията :-D
вт дек 19, 2023 12:51 pmДетето написа:
вт дек 19, 2023 12:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Идиот с камион, минава и къса жиците към имота.
Така харесва ли ви аварията :-D
Идиота може да връхлети по всяко време.
Питах за групата "енергетици"- в делничен ден или по празници разкачат нулата?
Ако пак не си разбрал, все пак би могъл да избереш един отговор, въпреки, че Иванов отговори, но само на 50%.
Един истински енергентик, уважава всяка нула, по възможност при всякакви обстоятелства.
Не разбирам такъв сценарий- не, че е невъзможен....
По скоро биха отстранили авария с прекъсната нула.
Чете ли им инструкциите при такава постановка?
Да си писал за някоя киностудия фентъзита?
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: