Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
пон дек 18, 2023 12:50 pmandy_forresite написа:
...
Буфер на плетен котел - безсмислено при наличен контрол на гориво/въздух в няколко степени.
По-добре е да се редува калпаво гориво, семки от 300 лева в топлото време и качествени дървесни за студеното.

Трипътен или друг вентил за къс/кратък кръг - имаш пренос на топлина от горе надолу в котела от където и загуби, но малки. Броячът може да не ги хване, но се увеличава мако темп. димните г.
80 градуса на буфер, за да ги направи котелът трябва да гори с гр. 85 дълго време (и това да стане без да се задействат аларми, предпазни вентили и критични режими на помпи), да предположим че може. След което прегрелият котел тряба да изстине, до колко? 35-45 градуса преди да започне новото нагряване, а този режим ебава майката на метала.
Жако - специалист
нед дек 17, 2023 2:40 pmkalin72 написа:
Трифоне, ти верно си едно малко сърдито старче, макар и помагащо в нужда :)
Здравейте има забавни въпроси отдавна несъм влизал в този форум.
От както минах на климатици от миналата зима.
Много ми е помогнал този човек и никога не съм го възприемал за сърдит.
Но за строг и прицизен към точността за всичко.
Трифонари ти си винаги полезен само човек да те разбира.
speka_rs - майстор
вт дек 19, 2023 10:48 am6osi6 написа:
Буфер на плетен котел - безсмислено при наличен контрол на гориво/въздух в няколко степени.
Аз съм от хората, който ползват Грейко 20 кВт с 1000 л буфер. И да си призная, че котела се държи много адекватно. Като не мога да говоря, че спестява гориво. Със сигурност пести работно време на котела и това котела да пали по 10 пъти на ден. Отделно всякакви налепи по кюнците комина и т.н.
Всеки си знае колко струва, това и какво може да се направи със собствени сили и средства.

п.с. Буфера много помага да не си участник в поредната тема за проблеми с пелетния котел
вт дек 19, 2023 10:32 pmspeka_rs написа:
вт дек 19, 2023 10:48 am6osi6 написа:
20 клвт. за 70м2?!! Някой писа, че не бил удушен!
...
п.с. Буфера много помага да не си участник в поредната тема за проблеми с пелетния котел
Не ми пречи- от "другите" участници съм, както и ти.
Няма как разхода да е еднакъв, особено в комбинация с антикондензен.
Наистина, нямам преки впечатления или статистика, понеже винаги ми е била така комплектована конфигурацията.
Зная обаче какво е да караш автомобил без термостат през зимата. Разхода е коренно различен, "комина" затлачен...
ivanovbg - майстор
От моя опит мога да кажа, че антикондензен вентил за пелетен котел не само че не е нужен, а и вреден. Вдига разхода с почти 50%.
ср дек 20, 2023 10:16 amivanovbg написа:
От моя опит мога да кажа, че антикондензен вентил за пелетен котел не само че не е нужен, а и вреден. Вдига разхода с почти 50%.
Ко, ко написа пак бе?!
Изводите за достоверността, предвид "изключителният" ти опит, всеки може да си направи.
Не зная да имаш котел, но и не твърдя, че нямаш.
Виждам, че нищо не те спира да напишеш поредната глупост.
Пелетна камина, евентуално преоразмерена, експлоатирана на 45-55 градуса, не е еталон за съпоставка, нито е за хвалене.
Който чете редовно, вероятно помни, в съответната тема писанията, за преправяне на 16ка в 10ка.
Да, топлят си пущините, но не е това, което може и трябва да бъде.
Не ги карат много тия Май баси!

Печката, с водна риза съм си окомплектовал с антикондензен.
Представям си я без него.
Паля, помпата забодена в контакта, вдига температура в продължение на часове.
Къщата ще се стопли за същото време, но;
- студена горивна камера= жесток налеп от креозот- сажди= намалено топлоотдаване
Не вярвам някой да не знае, но все пак- саждите са неизгорено гориво= загуба.
- студен комин= влошена тяга, евентуално пушене в помещението, натрупване на креозот, споменатите сажди=проблем с чистене, евентуално запалване.

Наистина ли само аз имам печка с антикондензен?
За пелетни знам няколко, но са като бели лястовици.
ivanovbg - майстор
Печка става, но аз за пелети говоря. Там се настройва при колко градуса да се пуска помпата. Все едно си е с антикондензен вентил, щот като падне температурата под зададеното я спира.

Проблема е, че с вентила много бързо влиза в модулация и при хладен буфер не може да го сгрее с дни. Без вентила го прави на 60градуса от горе до долу и после в модулация го поддържа
ср дек 20, 2023 1:21 pmivanovbg написа:
Печка става, но аз за пелети говоря. Там се настройва при колко градуса да се пуска помпата. Все едно си е с антикондензен вентил, щот като падне температурата под зададеното я спира.

Проблема е, че с вентила много бързо влиза в модулация и при хладен буфер не може да го сгрее с дни. Без вентила го прави на 60градуса от горе до долу и после в модулация го поддържа
Ганчо, който не може да си кара ферарито, обяснява ли му го това, или вярваш, че ферарито е скапано?
Само при теб е проблем. Не си чел до сега, ако искаш да си изясниш нещата, ще трябва.
Как контролираш температурата на водата към радиаторите си?
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср дек 20, 2023 1:59 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
При мен е комбинирано подово с радиатори. Бях пуснал и схемата в друга тема. С термоглави на всеки радиатор, а подовото смуче от буфера.
ср дек 20, 2023 1:57 pmivanovbg написа:
С термоглави на всеки радиатор,....
Показателно. Проблемът не е на инсталацията, а на "проектанта".
Подовото ти мисля имаше смесителна група.

Реши ли някой, че има нужда от буфер, хубаво е да се запознае детайлно в съответната тема и със съответните схеми!
Да се запознае и със съответните разходи! Арматурата и управлението, на мен ми струваха колкото самият буфер, а той конкретно е двойно по скъп от обикновен буферен съд.
След това да помисли още веднъж!

Иванов, бях писал някъде- ти нямаш буферен съд. Имаш хидравличен изравнител.
Това, че стига да захрани подовото ти 2-3 часа, зависи от няколко фактора.
Слънчев и топъл ден, акумулирана преди това топлина в жилището и пр.
200л. е буферен съд за ТП, не за твърдогоривен кютук.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: