Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
ср дек 20, 2023 4:00 pmivanovbg написа:
Ето моята схема. Къде е грешката дето мислиш че има?
И според мен трябва:
1 ва помпа да е на котел ( камина ) бойлер, буфер . Топла вода с приоритет, като не се ползва помага на буфера да се стопли по-бързо.
2 ра умна помпа за радиатори, щом всички са с термоглави.
3 ( и 4) за подовото със всичкото клапани там.

Изпълнявал съм такива системи и работят много добре.
Ако не можеш да си сгрееш буфера, значи имаш проблем със ситемата или майстора и.
ivanovbg - майстор
ср дек 20, 2023 10:55 pmspeka_rs написа:
ср дек 20, 2023 4:00 pmivanovbg написа:
Ето моята схема. Къде е грешката дето мислиш че има?
И според мен трябва:
1 ва помпа да е на котел ( камина ) бойлер, буфер . Топла вода с приоритет, като не се ползва помага на буфера да се стопли по-бързо.
2 ра умна помпа за радиатори, щом всички са с термоглави.
3 ( и 4) за подовото със всичкото клапани там.

Изпълнявал съм такива системи и работят много добре.
Ако не можеш да си сгрееш буфера, значи имаш проблем със ситемата или майстора и.
Напълно са излишни когато си с пелетна камина или котел който не е твърде преоразмерен. Помпа си има вградена в камината или котела. Всичката топла вода пелетарката минава първо през бойлера и после отива в буфера - от това по голям приоритет няма. Тъй като пелетарката можеш да я настроиш на каквато си поискаш температура на водата - примерно 60 градуса и бойлера ще ти е винаги на 60 градуса. Не можеш го прегря и не можеш го изстуди. Сложил съм 150 литров и 4 души къпане един след друг го свалихме едва с 5 градуса.

Умната помпа за радиаторитее напълно излишна. Помпата на пелетарката е достатъчно мощна да си върти през радиаторите. Ако всички термоглави затворят щот стане достатъчно топло всичката вода просто ще циркулира през бойлер и буфер.

Проектант и майстор съм си аз, но проблема, че незагряваше буфера достатъчно се оказа че точно антикондензния винтил е несъвместим с пелетарката.
Последна промяна от ivanovbg на чет дек 21, 2023 12:48 am, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
ср дек 20, 2023 10:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
Нафта, дърва, дърва+ акумулераща печка.
В момента- дърва, пелети, газ, климатици, термопомпа.

Нищо стандартно няма в схемата ти. Стандартни са компонентите, като такива и туй то.
Сбирщайн от тръболяци.
Слънцето свързано само за отопление!!! Колко слънце има през зимата, Иванов, та го пращаш в подовото. През лятото какво- топлиш гравитачно бойлерът?! Топлиш през посредник, чиито обем е като на бойлер, с още няколко процента загуби! Кога серпентината му е подвързана правилно- през зимата или през лятото?!

Показах ти само една от схемите на Атмос, а ти не направи разлика, щом наричаш своята стандартна.
Нито една, от всичките им схеми, няма без да е осигурен котелът.
Сериозни производители не дават гаранция, ако не е подвързано нещото с антикондензен.
Само в България чичо Тричко може да изсипе чувал пари за Hargassner и да спести от арматура.
Не ги карат много тия.

Иванов, дискусия с теб по темата е загуба на време.
Трифоне ти се ебаваш. Не знам колко ти е голяма къщата, но ако си наредил тез отоплителни уреди у вас - доста си я стеснил.

Еми така го вързах, щот го сложихме лятото отоплението, че още не бяхме решили дали ще е печка или термопомпа, а трябваше да се тества подовото, а и да изсъхне замазката му хубаво. Та свърши работа и сега си стои так монтирано и не работи. Просто се ползва за разширителен съд на системата. Напролет ще го мислим, но може да подпомага ако е слънчево.

Тия схеми от Атмос са за котел на твърдо гориво, но тук говорим за пелетни горелки. И явно не се топлиш на пелети иначе веднага да си разбрал защо антикондензния вентил пречина пелетната печка.
чет дек 21, 2023 12:47 amivanovbg написа:
......
Тия схеми от Атмос са за котел на твърдо гориво, но тук говорим за пелетни горелки. И явно не се топлиш на пелети иначе веднага да си разбрал защо антикондензния вентил пречина пелетната печка.
Набий си в подобието на мозък- пелетите са твърдо гориво!
Говориш, но просто говориш. Ако спреш, никой няма да разбере колко си далеч от темата отопление- останалите ще те забравим.
Няколко гигабайта инфо съм качил само за пелетарника и периферията му- юпси, генератори, плавен мек старт и пр.
Инженерите топлотехници не са ти чели простотиите, та на пазара още се продават трипътни пречки. Последни наличности, а народът не знае месията Иванов.
Не се посвени да опонираш човек, на когото това е професията, подплатена със знания, получени на правилното място и с дълга практика. Дори не се светна да се запознаеш с историята му, та да не се излагаш.
Весели празници!
ivanovbg - майстор
Май не разбираш. Проблема не е в горивото, а в автоматиката. Обикновения котел няма такава автоматика. Автоматиката на горелката следи температурата на водата и не пуска помпата докато не стигне определената температура. Отделно като наближи зададената температура на водата пелетния котел си намалява мощността и ако температурата не спада под зададения хистерезис, той не си я вдига. В моя случай тези температури са близки и антикондензния винтил дублира тази функция.

За да работят коректно тези функции пелетната горелка трябва да е преоразмерена.

Например съм задал температура на водата 60⁰ , а антикондензния вентил е на 45⁰. Паля първоначално горелката е на 5-а степен и малкия кръг почва да загрява. Стига 45⁰ и помпата се включва. Завърта се малкия кръг и вентила почва да отваря големия кръг. Дотук добре, но като стигне 50⁰ горелката почва да си намалява мощността. Става на четвърта, трета, втора, първа като температурата едвам достига 55⁰. Понеже не смогнахме да сложим топлоизолация през деня всичко е нормално и системата си постига 60⁰, но през ноща когато температурата отвън почне да спада и първа степен не е достатъчна да поддържа 60⁰ в системата температурата почва да пада. Лошото е, че тогава антикондензния вентил почва да притваря, водата в малкия кръг се задържа на 55, но в големия почва да изстива, а горелката няма как да разбере това и си стои на първа степен. Та така, като станем сутринта буфера вече е на 35 градуса, бойлера и той е изстинал, радиаторите са почти студени и температурата на къщата е паднала от 24⁰ на 20⁰.

След консултации с няколко инжинери и проектанти на водещи фирми - всички ми казаха, че антикондензния вентил е излишен за горелките и даже пречи, в което и сам се уверих.

Като махнах антикондензния вентил и стана на един кръг всичко си дойде на мястото. Закова температурата в буфера и бойлера на 60⁰ и температурата на къщата си стои 24. През деня като отвън е над 5-6⁰ водата в буфера се качва на 64⁰, горелката се гаси, но помпата на камината остава да работи защото се изключва на 45⁰. Така следи температурата в буфера и бойлера и падне ли на 56⁰ пали горелката отново. Конденз в камината нямам.

Между другото нямам нужда от никакви допълнителни скъпи контролери. Температурите в трите спални се контролират от термоглавите на радиаторите, а на първия етаж е заковало 24⁰. Буфера по този начин на свързване от 200литра се е увеличил на 350 при нужда, ако се повреди нещо горелката и ще кара един ден докато я отремонтираме. Да сме живи и здрави и напролет да почнем изолацията.
Весели празници и на теб.
andy_forresite - майстор
При антикондензен на 55° е малко да се зададе 60 градуса на водата. Поне 10 градуса трябва да има разлика, за да има какво да се праща към радиатори, бойлер, буфер, подово... Когато човек има термоглави по радиаторите си няма защо да се плаши от задаване на 70-75 градуса в камината/котела. Няма да стане по-топло в стаите. Също така не е едно и също да има антикондензен на малък кръг и циркулационната помпа да се вкл/изкл. на някакви градуси. Дали са 45, 50 или 60, все не е като андикондензен. Причината да не е едно и също е, че всеки път като се включи помпата тя прибутва студената вода от системата във водната риза. Точно това не трябва да става от гл. т. по-дълъг експлоатационен срок на "пелетарника". А антикондензният отначало се отпецва с дупчица колкото игла, започва да пропуска тънка струя от студената вода и постепенно увеличава тази "пролука" следейки какво отива в котела. Това котелът да е набрал 60-70 градуса и в него изведнъж да навлязат 15-20-градусова вода от радиатори и пр. консуматори, няма как да стане. Както каза 6osi6, това е стрес за метала. Това е като да имаш две душкабини една до друга, като в едната душът е с 12 градуса вода, а в другата 37 градуса; къпеш се 10 секунди на 37 градуса и влизаш в другата с 12 гр... ама стоиш 10 секунди и там без да бягаш; после пак се връщаш на 37 за 1 минута и пак 10 секунди на 12°... Както и да е.

С две думи да докладвам резултата от краштеста (заданието 55° и 70° за водата в котела). Общо за 10,5 часа горене на два интервала, при задание 55 градуса ми икономиса 5 кила бонбони, но умрЕх от студ. Мисля че е ясно --> малко топлоопроизводство = малко топлотдаване от радиаторите. Аналогия с автомобил - даваш газ - харчи много и понавървява; галиш газта - по-малко гори и по-малко върви. Тези 5 кг са по брояча на управлението. Цветните стълбчета за разход по часове са по-нисички отколкото при 70°. Термостатичният вентил беше на минимума 30 или 40 градуса ... не знам точно, може и 35 да е.
За пелетен котел и твърдогоривен изобщо, такива ниски температури са вредни. Не правете това у дома.
чет дек 21, 2023 9:07 amivanovbg написа:
...
Весели празници и на теб.
Ако знаеш колко е просто само.....
Писал гъм го многократно, писали са го и инженери- всъщност, не е упоменато изрично, понеже се подразбира, а простото нещо е пред теб на схемата.
Започвам да ценя знанията си, поради което те оставям сам да откриеш топлата вода.

Благодаря за пожеланието. Весели на всички!
Някой да не си помисли, че промоцията почва от сега?! Хахааа!
ivanovbg - майстор
Явно не знаеш. Мерси все пак.
чет дек 21, 2023 12:15 pmivanovbg написа:
Явно не знаеш. Мерси все пак.
Да бе, не ползвам, нямам, не съм чел, някой ти повярва?!
Мога ли, или не мога да ти повтарям пожелания?!
Айде да се скриеш някъде! Ако искаш, може да имитираш малка пръдлива фея, докато отлиташ!

Бойлер 500л., подсигурен от 6 източника.
Имаш ли фантазия да си го представиш?!
Само бомбе или ....особено бомбе, може да твърди подобно нещо.
Щом не знаеш, че къпя статистките на Пентхаус.....
ivanovbg - майстор
чет дек 21, 2023 12:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
Щом не знаеш, че къпя статистките на Пентхаус.....
Хубаво е, че поне за теляк ставаш. :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: