• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bigdragon - майстор
чет дек 21, 2023 12:33 pmgogo7777 написа:
чет дек 21, 2023 12:06 pmhidrazin написа:
.....
Локалното заземяване не замества и НЕ МОЖЕ да ти замести нулата от енергото!
Но пък локалното заземяване е достатъчно за да ти гарантира безопасно използване на агрегат.
:partyman:
Точно и ясно.
А стана ли ясно, когато сме на генератор, според наредбите
на енергото
, да прекъсваме ли нулата или не :?:
Детето - специалист
чет дек 21, 2023 12:06 pmhidrazin написа:
чет дек 21, 2023 11:00 amДетето написа:
... най вече заради яростното защитаване на това, че задължително единя край на намотката трябва да го вържем към земя. Но по тези две схеми се разчита само и единствено на това което идва от енергото, но се вижда че нулата понякога прекъсва.
Това с червеното - както разчиташ на него през 99,9% останалото време в годината, когато не си на агрегат.
Лично аз си имам земно за което си имам протоколи, че е изпълнено както трябва.
Имам си и "backup box" на Huawei който при спиране на захранването от мрежата прекъсва връзката (фаза и нула) които идват от ел. таблото на улицата.
В момента на прекъсване на ел. захранването backup box събира заедно нула и земя които са от страната на имота. Така инвертор и генератор не разчитат на нулата от мрежата. Пък и такава схема са дали от Huawei.
чет дек 21, 2023 3:33 pmiliya_i написа:
Това с биенето на колове, който, както, каквито и където му падне е нож с две остриета.

Трифон в случая може да е заземил не само горния етаж, ами и комшиите от ляво, дясно, отсреща и до края на улицата според ситуацията.

И в комшиите си свети, апък в Трифон направо гори.

Но нали е професионалист, справил се е :-D .
Съжалявам, че не се е случило според както сочи професионализмът ти.
Коментираш каквото онова, в главата си. Имах предвид- справил съм се и продължава да ми се случва, с генератор, и занулени контакти.
gogo7777 - майстор
чет дек 21, 2023 3:51 pmbigdragon написа:

на енергото
Писах за независимо захранване. Енергото и наредбите не ме интересуват.
:wink:
bigdragon - майстор
чет дек 21, 2023 6:31 pmgogo7777 написа:

на енергото
Писах за независимо захранване. Енергото и наредбите не ме интересуват.
Добре, обаче мен ме интересуват...
hidrazin - майстор
на енергото
, да прекъсваме ли нулата или не
Нещо си се обАркал - местното ти енерго (ЕРП) както и никое друго ЕРП няма и не може да има наредби, закони, правилници...
Те само могат да ги четат и изпълняват. Както и всички които практикуват електричарство + тези които си слагат генераторчета.
Както и ти си решил - Ще се обзавеждам с дизелов генератор
Със сигурност когато си изпълниш задълженията по закон, то от местното ЕРП ще те уведомят дали да си прекъсваш нулата или не.
Та тогава ще разбереш кое, как ...
Чл. 121. Клиент, който желае да инсталира собствен източник за резервно захранване, е длъжен да уведоми писмено оператора на електропреносната мрежа, съответно оператора на електроразпределителна мрежа, и да осигурява достъп на техните представители до резервния източник за извършване на проверки.

(2) Операторът на електропреносната мрежа, съответно операторът на електроразпределителна мрежа, определя на клиентите задължителни технически условия за инсталиране на собствен източник на резервно захранване съгласно наредбата по чл. 83, ал. 1, т. 1.

(3) Операторът на електропреносната мрежа, съответно операторът на електроразпределителна мрежа, има право да преустанови електроснабдяването на клиента, в случай че не спазва задълженията си по ал. 1 и 2.
Та така де. Ще получиш от местното ЕРП списък с изисквания и после ще ще дойдат да ги проверят.
И ако всичко е О.К. ще знаеш дали да прекъсваш нулата и ще можеш законно да си използваш генераторчето. :cool:
iliya_i - майстор
чет дек 21, 2023 4:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет дек 21, 2023 3:33 pmiliya_i написа:
Това с биенето на колове, който, както, каквито и където му падне е нож с две остриета.

Трифон в случая може да е заземил не само горния етаж, ами и комшиите от ляво, дясно, отсреща и до края на улицата според ситуацията.

И в комшиите си свети, апък в Трифон направо гори.

Но нали е професионалист, справил се е :-D .
Съжалявам, че не се е случило според както сочи професионализмът ти.
Коментираш каквото онова, в главата си. Имах предвид- справил съм се и продължава да ми се случва, с генератор, и занулени контакти.
Трифоне, под професионализъм имам предвид в огнегасенето.
А каква беше причината да се прекъсне нулата към къщата?
Дали няма нещо общо със заземяването на махалата?
gogo7777 - майстор
bigdragon написа:

Добре, обаче мен ме интересуват...
Ами почесай се де......ако не сам, енергото също чеса.
hidrazin - майстор
чет дек 21, 2023 4:33 pmДетето написа:
Лично аз си имам земно за което си имам протоколи, че е изпълнено както трябва.
Имам си и "backup box" на Huawei който при спиране на захранването от мрежата прекъсва връзката (фаза и нула) които идват от ел. таблото на улицата.
В момента на прекъсване на ел. захранването backup box събира заедно нула и земя които са от страната на имота. Така инвертор и генератор не разчитат на нулата от мрежата. Пък и такава схема са дали от Huawei.
Лъжеш. Прекъсва фазата и нулата но не прекъсва земното от ел.таблото на улицата.
А Ху..АйВей разчитат че инсталацията ти (включително тази от улицата) е по стандарт и отговаря на европейските изисквания - трипроводна.
Та и в този случай дори Ху..АйВей не прекъсват изцяло връзката с мрежата и оставят земното от местното ЕРП.
P.S. Ба си и нещастието. Да си купиш инвертор Ху..АйВей и заради това да се наложи да купиш за 1000 кинта и тенекиена кутия с три релета и два контактора. :lol:
Толкова ли се свършиха читавите инвертори че баш такъв?
чет дек 21, 2023 6:40 pmiliya_i написа:
.....огнегасенето.
А каква беше причината да се прекъсне нулата към къщата?
Дали няма нещо общо със заземяването на махалата?
Съвсем нескромно- да, отвъд тази "материя", там съм профи.

Мощно късо съединение е причината да се прекъсне нулата от РК извън имота и таблото с електромерите. До този момент то беше В имота. Късата клечка.
Това табло е местено веднъж, като жиците са снаждани. Предполагам там е компрометирана връзката- под мазилка. Не съм къртил да търся.
Няколко дни бяхме на времянка, след което монтираха табло на границата и изнесоха електромерите .
Ако имахме заземяване, ако бяхме на различни фази, нямаше да има такъв проблем.
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: