ср дек 20, 2023 7:13 pmТрифон П.Трифонов написа: За същото загатна и Козлин, макар да имаше по малко информация. Не толкова подробно, но и той разбра, въпреки, че не помни. Затова в тази тема подхвърли, че обикновено оставаме вързани към мрежата, по някой начин.Ако Трифон има в предвид "невидимите" връзки, може да се съглася, че е същото. Ама в случая с гатанката заземяването през стоманените водопроводни тръби го приемам като видима връзка.
И така всички занулявания са заземени през водопровода.
А са се нагряли само 2 занулявания

Това при бойлера и това при помпата на БГВ от слънчевия колектор.
Моята логика открива още едно заземяване при исталацията за БГВ.
И така веригата се затворила през "видимия" (при бойлера) и "невидимия" (при система БГВ).
Що видим и що невидим

Е това загатвам и аз няколко пъти в темата. Като последното бе от снимката на агрегата "заземен" в кофа земя, а той всъщност е метален и в контакт с метална к-ция, която е фундирана в земята. Това вече е "заземяване".
Защо заземяване в кавички

Защото заземяването трябва да отговаря на норми, за да бъде определено като такова. А ако не отговаря на нормите - ми това пак е заземяване, но "неочаквано".
Да припомня гатанката:
ср дек 20, 2023 3:32 pmТрифон П.Трифонов написа: - случва се инцидент с инсталацията.При свален главен бушон се пали инсталацията. Защо не се пали пре несвален
- под товар напрежението се срива.
- при свален главен бушон, инсталацията се пали от зануляването на помпена група за БГВ от слънчеви колектори. При бойлера беше в окаяно състояние- пред запалване.
Попитах и продължавам да питам г-н Иванов, понеже той обяви заземяването на инсталацията през бойлера за добро. Този бойлер до последно беше подвързан с метални поцинковани тръби.

Единственото за което си помислих, че тарифите са на различни фази и веригата освен през "заземлението" се затваря и през различните фази. И така тока през "заземлението" е по-малък от достатъчния за подпалка. Трифон сваля предпазителя на една от двете партиди и насочва тока само през заземлението и джиците стаат "реотани" от превишен ток.
Да ама не. Сам Трифон опровергава с това, че двете тарифи са към една и съща фаза

При свален предпазител при тарифи свързани към една и съща фаза моята логика ми подсказва, че тока през "заземлението" требе да е по-малък, поради отпадане на паралелен кръг с консуматори, а то тогава се подпалили проводниците

И другото което съм загатвал е многозначието в езика ни. Според мен това постоянно ни заблуждава.
Така генератор с една намотка стана с две фази. И ако на такъв генератор "фазомера" свети и на двата края на намотката това означава ли, че генератора е двуфазен

Изглежда обаче, че единствено аз съм ползвал двуфазен генератор, за което вече писах.
И пак да припомня моята гатанка:
Къде се затваря веригата, за да светне глимката на "фазомера" ако проверителя е изолиран към допирните си точки към под и стени?