Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Изпял съм си песента аз. Не мога да определя ти за какво ставаш.
Въобще не ми е важно. Свързано е в пространственото ти разположение в темата/раздела.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет дек 21, 2023 9:07 amivanovbg написа:
След консултации с няколко инжинери и проектанти на водещи фирми - всички ми казаха, че антикондензния вентил е излишен за горелките и даже пречи, в което и сам се уверих.
Г-н серач на метеното, престани да пълниш темата с глупости, за пореден път ти се моля! Кои са тези проектанти на водещи фирми и какво проектират? Интериорен дизайн предполагам, защото на тях всичко им пречи, не им се връзва на дизайна. За разлика от твоето ЕЖК, аз контактувам с производители и вносители на пелетни съоръжения и мога да ти кажа, че много от тях не признават гаранция, ако няма антикондензен вентил, други го монтиран още в завода, трети удължават гаранция, ако има такъв монтиран. Не давай наставления по теми, за които до оня ден си питал - едно че се излагаш, но по-важното е, че подвеждаш много хора, които са дошли тук да научат нещо!
Пропущил съм за комуникацията с инженерите.
чет дек 21, 2023 9:07 amivanovbg написа:
След консултации с няколко инжинери и проектанти на водещи фирми - всички ми казаха, че антикондензния вентил е излишен за горелките и даже пречи, в което и сам се уверих.
Този човек е толкова повърхностен, та не му е проблем да споделя фантазиите си, като ги представя за действителност.
Исках да кажа, че лъжа за него е нещо нормално. Не ми приляга толкова тактичност.
Повърхностен лъжец!
Само инженерите, предполагам поне трима, биха могли да го защитят, при което ще се извиня форумно.
ivanovbg - майстор
Трифоне, Лазаре, абе вия сте ебати тъпите монтажници. За чий ви е антикондензен вентил на пелетна печка или котел като помпата не тръгва дорде не е загрята водата в котела/ камината 50⁰ и спира ако падне с 2⁰ по долу. Цепете си дръвата и си мълчете.
Шефе, прибери си версиите, моля!
Не ми пречи, но е зловреден за раздела.

Инженерите говорят чрез него!
Тежко и горко на клиентите му, предвид капацитета който показва.
ivanovbg - майстор
Само ми отговори каква работа ще върши антикондензния вентил като под 50 ⁰ не се движи водата и напускам темата.
gnt69 - майстор
чет дек 21, 2023 10:42 pmivanovbg написа:
Само ми отговори каква работа ще върши антикондензния вентил като под 50 ⁰ не се движи водата и напускам темата.
Четох четох и съвсем се обърках. При пускането на камината докато превърти водата в системата студената вода която идва във водната риза с какво я затопляш. :partyman:
ivanovbg - майстор
С нищо. То помпата не върти водата докато не загрее до 50 градуса, после се пуска за малко, водата изстива на 48 и спира докато пак не се качи температурата на 50. И така няколко пъти докато не почне да влиза вода с температура поне 40 градуса и почвада върти постоянно. Но това е само първоначалното пускане в първия ден на студа. Температурата на поддържане на водата съм я настроил на 60 и в зависимост от потреблението на къщата горелката или модулира или се включва на първа, втора, трета.. После в режим на денонощна работа температурата на водата кога ти спада под 40? Зададено е да поддържа 60, на 64 се гаси, а като спадне на 56 се пали. Та кога да работи този антикондензен вентил? А наистина пречи. Понеже поддържа връщащата вода с почти константна температура контролера на горелката не може да разбере, че буфера или бойлера изстиват и не позволява на горелката да вдигне степените и да компенсира.

А буфера за какво ли е? На два дни примерно трябва да се почисти горелката. Казваш на горелката да се изгаси - някъде за 14-15 минути се гаси - чистиш я половин час примерно и като я пуснеш водата е спаднала на 55-6 градуса. Другия плюс на буфера е, че към него можеш да включиш всякакъв източник на топлина. Имам и 5 слънчеви панела по 300 вата и мисля като се затопли да ги метна на покрива и с един нагревател да помагат за отоплението в есенните и пролетни месеци. Лятото пък ще ги прехвърля да греят бойлера.

Колкото на инженерите и проектантите с които съм говорил са на Зефир и Дарик щот сме приятели и им поддържаме колите. Те ми проектираха и подовото. Схемата на свързване аз си я измислих. Те ми смятаха само дебити, оптимални сечения и обеми. Тази е последната и най оптималната схема.

Надявам се като направим и външната изолация радиаторите да отпаднат от схемата и да се ползват само аварийно ако нещо се повреди по подовото.
Иванов, сензора е на изхода и контролира помпата според Т на изхода.
На входа влиза студена вода и така постоянно, докато горе не стане 80, а на входа 60.
Тогава ти гори оптимално печката, без антикондензен.
Преди това, горивната камера ти е постоянно тормозена от студена вода. Как да се развие огън, като го охлаждаш. Като работи на 50-55, долу, на входа ти е 35-40. Да, конденз няма, но.....прочети пак предното! Далеч от оптимално.
При отопление с радиатори, помпа се разчита според мощността и делта 20гр.
"Инсталаторите" знаят че с трипътни са 1-2% от пелетоводителите и затова повтарят- "настройте си Т на водата 70-75 градуса".

Излизай вече, че толко безмозъчно скоро не е имало!
Ниво на компетентност 1.
ivanovbg - майстор
пет дек 22, 2023 7:32 amТрифон П.Трифонов написа:
Иванов, сензора е на изхода и контролира помпата според Т на изхода.
На входа влиза студена вода и така постоянно, докато горе не стане 80, а на входа 60.
Тогава ти гори оптимално печката, без антикондензен.
Преди това, горивната камера ти е постоянно тормозена от студена вода. Как да се развие огън, като го охлаждаш. Като работи на 50-55, долу, на входа ти е 35-40. Да, конденз няма, но.....прочети пак предното! Далеч от оптимално.
При отопление с радиатори, помпа се разчита според мощността и делта 20гр.
"Инсталаторите" знаят че с трипътни са 1-2% от пелетоводителите и затова повтарят- "настройте си Т на водата 70-75 градуса".

Излизай вече, че толко безмозъчно скоро не е имало!
Ниво на компетентност 1.
Трифоне, верно си остарял и освен за теляк на статистките от Пенхаус за друго нямаш знания.

Бъркаш много като сравняваш съвременна пелетна горелка със стар котел на твърдо гориво. Да ти проведа кратък курс:
Пелетната горелка е изолирана от стените на котела, докато жарта е в контакт с тях. Така че на горелката и е все тая колко е температурата на котела и тя след като се разгори, температурата на изгаряне на пелетите е винаги оптимална. То затова си има настройки на всяка степен на мощност.

Проблема е, че като се отнема температурата на димните газове е възможно да се получи конденз със всички вредни от това ефекти. Затова минималната температура за отнемане без конденз е 50, а оптималната 60. Тия твои 70-75 се отнасят за котли на твърдо гориво и работата на пелетния котел/камина на такава температура само води до преразход.

При правилно оразмерена горелка/котел с буфер оптималната разлика за температурата на вход изход е не повече от 8-10 градуса.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: