Защото има едно нещо дето се казва emissivity coefficient. IR термометър мери вярно ако този коефициент е правилно зададен. На евтините даже няма опция за задаването му. Контактен термометър не се интересува от това и мери винаги вярно.
пет яну 05, 2024 12:31 pmHursa написа: След като на метър от вътрешната страна на стената е 12 градуса, колко ли ще е в по близо до стената. Трябва да е по голяма разликата, би трябвало - това са си големи топлозагуби. Та вероятно сте сбъркали, като сте се спрели на "подово".Ако не е добре изолирана замазката на подовото от плочата и стените не е "би трябвало", а е със сигурност. Ако обаче е добре изолирана и успява да стопли драма няма.
Иванов гледа на своята ситуация и налага мнение над всички. Ама ей го на - аз топля 230м2 къща 9kW термопомпа и драми нямам. Ама нямам 60см каменен зид и имам прилична топлоизолация. И съм с 3см ХПС под подовите замазки. За декември съм изхарчил 705kWh за отопление на къщата и БГВ с термопомпата. КОП-а е бил 2.96 за същият месец.