• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Защото има едно нещо дето се казва emissivity coefficient. IR термометър мери вярно ако този коефициент е правилно зададен. На евтините даже няма опция за задаването му. Контактен термометър не се интересува от това и мери винаги вярно.
brum - майстор
пет яну 05, 2024 12:31 pmHursa написа:
След като на метър от вътрешната страна на стената е 12 градуса, колко ли ще е в по близо до стената. Трябва да е по голяма разликата, би трябвало - това са си големи топлозагуби. Та вероятно сте сбъркали, като сте се спрели на "подово".
Ако не е добре изолирана замазката на подовото от плочата и стените не е "би трябвало", а е със сигурност. Ако обаче е добре изолирана и успява да стопли драма няма.

Иванов гледа на своята ситуация и налага мнение над всички. Ама ей го на - аз топля 230м2 къща 9kW термопомпа и драми нямам. Ама нямам 60см каменен зид и имам прилична топлоизолация. И съм с 3см ХПС под подовите замазки. За декември съм изхарчил 705kWh за отопление на къщата и БГВ с термопомпата. КОП-а е бил 2.96 за същият месец.
ivanovbg - майстор
То и аз нямам драми защото си топли нормално, но нямам и изолация. Догодина ще пиша как е с нея.

Както казах дилатационната фуга е да обира разширенията, а не за топлоизолация както тука казват. Иначе щеше да се казват изолационни фуги. Подовото ми е проектирано от проектантите на две фирми щот сме приятели и те ми казаха това. Иначе първоначално и аз мислех като вас.
brum - майстор
За туй съм съгласен. Дилатационната е баш за разширения.
stoyansbg - специалист
Има ли някакъв проблем някои от кръговете да минават през стената вместо през прага на вратата? Ще се получат доста кръгове и ако трябва всички да излязат през една врата ще са доста нагъсто. Освен това, за някои кръгове ще е по-напряко да са прекарат през стената.

Какъв тип изолация се слага на тръбите непосредствено до колектора, за са не се загрява прекомерно помещението с колекторите? И на входа и изхода ли се слагат и по колко метра? Предполагам, че мога са оставя 1-2 кръга без изолация, за да има все пак някакво отопление и в пералното, където ще са ми колекторите?
ivanovbg - майстор
Няма проблем да минават през стената , но в гофре.

При колекторите също в гофрета. Гледай растера на неизолираните с гофре тръби да се запази. Примерно на 3-4 изолирани една неизолирана.

Свали от линка наръчника на монтажника от предишния пост и го прочети.
stoyansbg - специалист
пон яну 08, 2024 5:26 pmivanovbg написа:
Няма проблем да минават през стената , но в гофре.

При колекторите също в гофрета. Гледай растера на неизолираните с гофре тръби да се запази. Примерно на 3-4 изолирани една неизолирана.

Свали от линка наръчника на монтажника от предишния пост и го прочети.
Благодаря за съветите. Ти какъв диаметър гофре използва? Ф23 за ел инсталации като https://elenergy.bg/pvc/176068-gofriran ... byala.html става ли за 16х2 тръби?
ivanovbg - майстор
Да. Важното е тръбата свободно да се движи вътре. Въздуха в гофрето е изолатор да не прегрява локално пода.
stoyansbg - специалист
За теста под налягане смятам да свържа тръбите към колектори, а колекторите към хидрофора. Ако не протече няколко дни, ще почна замазката. Какви необорудвани колектори да купя, така че да мога да навържа тръбите без излишни разходи, но все пак да мога на по-късен етап да ги оборудвам с каквото е необходимо - дебитомери и др. Питам, защото в Дека Трейд гледам едни с отвори само отдолу, където се свързват стоп кранчета и тръбата към тях. А като гледам снимки на такива с дебитомери ми изглеждат с отвори отгоре и отдолу. Тия с отворите само отдолу биха ми свършили работа сега, но по-късно сигурно ще трябва да ги изхвърля, ако слагам дебитомери.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17

Тема "Подготовка за водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: