• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Master_Kenobi - V.I.P.
pipbel написа:
Днес реших да сложа ПУ пяна на 3-те врати, ама нещо май се "поолях" както виждате. Еййй, много се раздува това нещо бе :shock: :sad:
:-D Май, ти е за пръв път, а? Не е лошо като начало. :-D
Вече я има по магазините, тая, двукомпонентната, с малкото раздуване. (В друга тема ревах, че лятото само се чуваше а нея.) Два пъти по-скъпа е, но ако е за интрериорни врати си заслужава.
pipbel - майстор
Бе не ми беше за сефте, ама малко се престарах. :-D
10 големи флакона по 300мл заминаха :shock:
Както и да е - излишната пяна вече е изрязана надлежно.
Днес тръгвам по магазините да търся лакове на водна основа - както разбрах трябва да гледам за 2-3 "железни" марки - Сократес, Сикенс или Садолин.
Съфорумците вече ме разубедиха за ленения безир. Отпада. Купените вече 3 кутии ще ползвам да намажа гредите и ребрата по тавана.
Между другото - вратата на гаража в сегашната ми къща е дървена. Отвън верно че е със боя (дето се люшти периодиочно), ама отвътре е вече 30 години само на ленен безир и не е мръднала.
Друг е въпроса че между едновремешния и сегашния ленен безир сигурно има космическа разлика. :sad:
pipbel - майстор
Ба си форумите, пълни са с противоречиви мнения :x
Пуснах тема в дърводелството за ленения безир и почти ме отказаха от него, ама ето ти сега още едно мнение, дето звучи убедително при това : :?
Има голяма разлика между ленения безир и лака за дърво!Безира е съхливо ленено масло/глицеролови естери на мастни киселини/ и има добра пропускливост в дълбочина на дървото и създава голямо напрежение при контактната повърхност с водата . Така предпазва от влага и последващо гниене,докато лака съдържа разтворени в разтворител смоли/естествени или изкуствени/и създава само филм върху дървото и ролята му е по-скоро естетическа.Лаковете на водна основа са икономична алтернатива на лаковете с разтворител,където е използвана вода, вместо смес от въглеводороди и смолата е емулгирана.Предполага се ,че след изпаряване на водната фаза се образува същия повърностен филм и ,че ще има известно проникване и в дълбочина,което мен ме съмнява предвид на това,че системата се състои от грамадни молекули,което пречи на пропускливостта.Така ,че преди нанасянето на какъвто и да е лак е добре да се използва топъл безир,може и синтетичен.
Аз взех следното решение - 2 от вратите ще ги мина само с лак, а на третата ще направя комбинацията ленен безир + лак.
След време ще докладвам кои врати изглеждат по-добре.
Нямам време да чакам дискусията, още повече едва ли ще достигнете някога консенсус. :sad:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Има си очевидни истини и тогава не е необходим консенсус.
Лак и безир са съвсем различни неща и не си пречат. Безир като масло е да речем естествена съставка на дървесината и я поддържа свежа за дълго време. лак доколкото в дървесината има смоли също е нещо естествено (все пак зависи какъв лак), но поради естеството си е само в повърхностно взаимодействие. Идеалното е добре напоено с безир дърво, добре изсъхнало и впоследствие лакирано с ПОДХОДЯЩ лак. Лак който хем прониква в дървото (а не стои отгоре като найлон), хем е с такава структура, че му позволява да диша.
по принцип търсим компромис между класическите лакове (скъпи музикални инструменти) които се произвеждат тъжно и съответно са скъпи, полагат се бавно и сложно, имат абсолтно благо отношение към дървото, но се нуждаят от предпазване от удар и влага (!) и съвременните лакове.
Хич не се моткай едно така, друго онака, защото най-малкото вратите ти ще са с различен цвят след различната обработка. Безиросай, изчакай да изсъхне и лакирай.
Domashen_maistor - специалист
:finga: Само че доктора сам ще си я прави :lol: Щото знае и може!
pipbel - майстор
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=12935

Вчера ходих до Бриколажа и взех импрегнатор на Сократес (8.50лв/кутията) и лак на същата чешка фирма (13лв)- цвят бор.
Имаше и на Сикенс и Левис, ама освен че бяха поне двойно по-скъпички, не видях и грунд/импрегнатор, та заложих на братята славяни.
Утре ще импрегнирам вратите и ще ги оставя така до пролетта, че гледам дават нанасяне на лака при минимална температура поне 10 С.
На снимките - това отгоре е лака, а под него - импрегнатора.

Прикачен файл

SS850034.jpg
SS850034.jpg (128.17 KиБ) Видяна 6737 пъти

Прикачен файл

SS850033.jpg
SS850033.jpg (129.42 KиБ) Видяна 6737 пъти

Прикачен файл

SS850032.jpg
SS850032.jpg (148.63 KиБ) Видяна 6737 пъти
tassel - специалист
Не знам защо си се спрял на чамови врати за външни :? Аз също имам 3 такива и трите се изметнаха и светнаха около чеповете. Смятам да ги махам вече. Дано твоите да са по-добри.
pipbel - майстор
Не съм се спрял аз, а жената докато бях навън.
И аз за входна предпочитам от широколистна дървесина да е, дъб, бук и т.н. ама само сух чам имал местния дърводелец и бързах да затворя. Засега това решение ме удовлетворява.
Ще видя как ще се държат във времето и ако се наложи по нататък ще ги сменя. Само 660лв са общо, така че няма да е голяма загуба.
pipbel - майстор
Дойде реда и на камината.
Личи си че са професионалисти момчетата.
Когато са идвали на оглед явно не са си губили времето, взели са точни размери и дойдоха с подробен чертеж и частите на облицовката се редят като лего.
На 1 снимка се вижда къде е отвора в детската на 2-я етаж за въздуховода както и отвора в стената за въздуховода към съседната спалня. Вентилаторчето е 50W, надявам се да не дига голяма гюрултия.
Изпитанията - другата седмица.

Прикачен файл

SS850091.jpg
SS850091.jpg (102.74 KиБ) Видяна 6354 пъти

Прикачен файл

SS850087.jpg
SS850087.jpg (87.42 KиБ) Видяна 6354 пъти

Прикачен файл

SS850081.jpg
SS850081.jpg (96.17 KиБ) Видяна 6354 пъти
pipbel - майстор
Вече е и в действие. Гори...а и топли. И то 3 стаи. Че и коридора понеже няма вътрешни врати все още....
Системата е проста и ефективна. А вентилаторчето едва се чува.
Доволен съм от избора си. :cool:
Както и че не ги послушах да правя излишно дълги въздуховоди, сега метража е по-малък и със сигурност по-ефективен, просто разположението ми го позволява :)

Прикачен файл

SS850114.jpg
SS850114.jpg (83.99 KиБ) Видяна 6261 пъти

Прикачен файл

SS850108.jpg
SS850108.jpg (80.49 KиБ) Видяна 6261 пъти

Прикачен файл

SS850102.jpg
SS850102.jpg (106.22 KиБ) Видяна 6261 пъти

Прикачен файл

SS850099.jpg
SS850099.jpg (87.09 KиБ) Видяна 6261 пъти