• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Aframe - напреднал
Ами, опитвам се и без това да сменя вкъщи от 5.2 на 9.2.2, ама жената несъгласна :-D :-D Та сега ще имам добро оправдание :-D Само се притеснявам, че тогава ще трябва други напитки да осигуря, няма да мине само с бира :-D
MamaMy - майстор
съб яну 13, 2024 6:22 pmAframe написа:
Идейно изглежда рисунката, супер!

Прав си за дървото, но се чудя метални греди по ската с планки по тях, на които да легнат по-високи греди (напречно) от дърво и вече отгоре каквото си следва като слой, доакто стигнем термопанела.. Предполагам под този термопанел трябва да има тънка скара, дървена, под нея ОСБ, под него дървените греди и ватата, а под тях се пада метала. За мембрани ще се въздържа да говоря, че ми е мистика и ще чакам архитекта да каже.

Вярно е, така металът ще се вижда, но мисля ще е ОК, ако се съобрази с интериорната визия. Мислим да гоним що-годе такава визия, дори смятам една от стените в дневната да бъде завършена с гипсофазер или циментфазер в суров вид (зависи кое изглежда по-добре) и видими глави на винтове. Под него ще е осб-то, боядисано в черно, та фугите да не бодат очите. Това, с комбинация с други циментови DYI неща ще допринесе към цялостна интериорна визия, А пък си е спестяване от време и усилие гипсокартона да се замаже по фугите, да се грундира, да се боядисва и т.н.

Друг плюс, който отчитам е, че металът си остава вътре - не е отвън, не е във ватата, а си е изцяло вътре и май ще е по-добре. Не мога да намеря снимка в нета на такива чакащи планки по ската, но смятам си ги представяш, ако не - ще ги визуализирам с идейния чертеж, който се надявам да приключа идните дни, че така и не мога да финализирам разпределението... :lol:
Термопанелите нямат нужда от мембрани, скари, плоскости. Изолацията и тя си е в тях. Когато поръчваш искай с метални керемиди отгоре и с имитация на дъски отдолу. Хващат се с винтове с гумени шайби директно в гредите. Билната греда може и да е желязна. Тя държи фермите на равни разстояния. Ламарината им е прахово боядисана и издържа много дори и без никаква поддръжка. Ако изградиш външните стени с такива, нямаш нужда от мазилки и боядисване. Нещо като халетата на Метро, Лидъл, Била... Абе свобода на избор на материали и технологии.
resistbody - майстор
пет яну 12, 2024 9:27 pmkr1100 написа:
Ламаринените термопанели за покрив дрънчат при дъжд.
Нямам проблем с дрънчене, снимката в мнението преди твоето е на моя сграда...
На новата пак е термопанел, но не е имитация на керемида а обикновена гофра, за да ми е по-лесно да монтирам PV панели в бъдеще...
Реално никога не бих направил покрив с друго... пъти по-евтино и здраво от керемидите...
resistbody - майстор
пет яну 12, 2024 9:27 pmkr1100 написа:
Ламаринените термопанели за покрив дрънчат при дъжд.
Нямам проблем с дрънчене, снимката в мнението преди твоето е на моя сграда...
На новата пак е термопанел, но не е имитация на керемида а обикновена гофра, за да ми е по-лесно да монтирам PV панели в бъдеще...
Реално никога не бих направил покрив с друго... пъти по-евтино и здраво от керемидите...
Aframe - напреднал
Тия дни не съм писал, т.к. общо-взето чакаме и си мисля идейния проект и разпределенията. Тамън го начертая и му намирам кусур, та хайде отначало. Междувременно пуснах няколко запитвания към строители, някои ми казаха неща, които ми допадат, други - не-толкова. Една конкретна фирма дори даде цена от 190 000лв на прима виста :-D и то след бая подробно разяснение. Откъде идват тези 140 000лв цена за труд - не разбрах :-D

Тъй като архитекта ни е близък и работи в бранша ще разчитам немалко и на него за идеи за бригада за строежа, пък някои неща - сами.

Нещо, което ми направи впечатление… всички фирми, с които обсъждах ми казаха да махна метала - нямало смисъл. Изцяло дървено. На мен, все пак ми се струва, че носещото може да е от метал и намирам доста плюсове в това. Една от фирмите, след като се чухме казаха, че точно такива къщи правят и е добра идея, дори самите те живеят в такава. Човека дори беше доста отзивчив, даде пример за борса за метал и тн.

Ще кача идейния проект като е готов да кажете кусури. Поздрави!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб яну 20, 2024 3:32 pmAframe написа:
... Откъде идват тези 140 000лв цена за труд - не разбрах :-D
...
50-100-150-200 на ден на проС работник и нагоре си смятай. Ако ти имаш по-удобни, давай насам
schuldiner - майстор
Както винаги съветвам, идейният проект го взаимствай от разпределението на панелките /ама не с Г-образна кухня :) /. По-изчистено трудно...
За мен е учудващо, че избягват стоманената конструкция. Да не би да е по-лесно колона по колона кофражи, арматури, а после зидарии, пояси... Но ако се сравнява с дървена - да, дървената е още по-лесна и достатъчно надеждна за подобна постройка.
ПП Останах с впечатление, че ще строиш с роднини и приятели.
Aframe - напреднал
съб яну 20, 2024 5:30 pmschuldiner написа:
Както винаги съветвам, идейният проект го взаимствай от разпределението на панелките /ама не с Г-образна кухня :) /. По-изчистено трудно...
За мен е учудващо, че избягват стоманената конструкция. Да не би да е по-лесно колона по колона кофражи, арматури, а после зидарии, пояси... Но ако се сравнява с дървена - да, дървената е още по-лесна и достатъчно надеждна за подобна постройка.
ПП Останах с впечатление, че ще строиш с роднини и приятели.
Панелките, каквото и да говорим имат добро разпределение. Опитвам се хем да съвместя тях, хем нещо с по-модерна визия. Разпределения много, съвети от архитекти също, даже се хванах да отворя една бая дебела и тежка книга за идеи.. ще гледам да кача последния вариант.

Нямам идея защо бягат от метала. Държат да е изцяло дървено, а пък на мен ми допада идеята за видим метал тук-таме. Чудя се дали няма да е по-устойчив и във времето, все пак.

Относно строежа - да, тръгнах с тази идея, но реших да си сверя часовника малко. Не съм решил на 100%, но при възможност да съвместя и взема най-доброто от двете - ще се възползвам. Има някои неща, които колкото и да съм мераклия, може би е по-добре да се оставят на хора, професионалисти. Но да видим. Хубавото е, че имам познати, които строят, мога и на тях да се опра. Всичко се свежда до следващата стъпка, а тя е срещата с архитект и задействането на цялата работа - след това, хорото ще се играе по един или друг начин. :-D
resistbody - майстор
Една конкретна фирма дори даде цена от 190 000лв на прима виста :-D и то след бая подробно разяснение.
Това за колко квадрата, че по мненията гледам няма да е голяма..
Това с контейнерите дето си го коментирал... май си ми писал в фейса или просто има и други дето мислят като теб...
Aframe - напреднал
нед яну 21, 2024 11:00 pmresistbody написа:
Една конкретна фирма дори даде цена от 190 000лв на прима виста :-D и то след бая подробно разяснение.
Това за колко квадрата, че по мненията гледам няма да е голяма..
Това с контейнерите дето си го коментирал... май си ми писал в фейса или просто има и други дето мислят като теб...
Беше за 64-70 квадрата :-D
Кое визираш за контейнерите :? Може и да съм бил аз - може и някой друг, малък е света :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Нова година - нов късмет (май...) - Дървена къща с метална конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: