• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
resistbody - майстор
нед яну 28, 2024 1:16 pmD.Kalchev написа:
Предлагат се плоскости от ЕПС с различна плътност или обемно тегло. В проекта ли се смята и залага какъв да се постави? Ако не е проблем, кажете вие какъв сте сложили?
EPS 70 (12-14 кг/м3) Проекта ми беше с 10см, вдигнах на 20см по мое желание...
nelina_london - специалист
нед яну 28, 2024 1:16 pmD.Kalchev написа:
Предлагат се плоскости от ЕПС с различна плътност или обемно тегло. В проекта ли се смята и залага какъв да се постави? Ако не е проблем, кажете вие какъв сте сложили?
Много малко се променя съпротивлението с увеличаване на плътността .По-скоро ,по-плътният има шанс за по-малък спад на показателите във времето ,но точно как се променят и с колко за различните плътности , незнам .Проучила съм редица изследвания,но те обикновено са от заровени EPS ,не са свалени от една и съща стена .
Нашият е стандартен- 15-18 кг /м3 .
skostadinov - специалист
Човече ако питаш мен от скъпи тухли няма никакъв смисъл. Заложи на Porotherm 25ца Thermo и не го мисли повече Другите пари вложи в колкото се може повече изолация. Там е на принципа на мечо пух. Не знам от къде сте ги гледали тези цени 5лв на тухла porotherm. Сега видях актуалната ценова листа и 1бр. Porotherm Thermo e 3.1 без ДДС. Ако не се лъжа толкова си беше и когато аз купувах Май-Юни 2023. Поротерма е перфектното съотношение цена качество. Според мен са доста здрави и до сега не съм имал никакви драми при дупчене/анкериране и т.н. До колкото знам са по-прави отливките от гръцките/турските/сръбските. Но то си е малко на късмет каква партида ще удариш. Говорил съм с представител. По принцип всичко дистрибутори са длъжни да спазват ценовите политики на Wienerberger и не би трябвало да те товарят с цената. В краен случай можеш да помолиш за оферта от районния търговски представител. После тази оферта никой дистрибутор не може да я прескочи. Така ми каза на мен този дето отговаряше за моя район. Хубаво е да намериш някой по-близо до теб, за да ти е по-евтин транспорта. После ще трябва да върнеш и палетата, за да ти кредитират сумата която ще платиш за тях (мисля около 26-28лв на пале беше). Та като си близо и това ще ти е от значение.
Относно изолацията. Ако си се спрял на EPS слагай колкото може повече. Труда е един и същ, а разликата в материалите (на фона на всичко останало) е минимална м/у 10см и 20см например. Избери лепило което позволява дюбелите да са преди самите плочи (както е при мен със системата на Baumit). Така дебелината няма да ти оскъпява дюбелите и съответно няма да имаш термомостове. А и като цяло е по-лесно изпълнението, и по право става защото като коват дюбелите през плочите там винаги хлътва леко eps-а.
ЕПС-а на Baumit го правят Austrotherm. При тях ако искаш и 30см дебели плочи можеш да поръчаш.
Плътността мисля 18-20кг е оптимална.

От там на сетне всичко зависи от майсторите. И златни тухли и изолация да купиш, резултата може да е потресаващ.

Аз лично за голяма част от материалите работих с Budmax и една местна фирма на 500м от мен. И 2те фирми ми даваха доста добри цени и останах изкл. доволен от обслужването и т.н. Като взимаш цени винаги калкулирай и доставката защото това променя играта като дръпнеш чертата и сравняваш оферти.
И аз винаги се чудя защо всеки ,който строи се втелява толкова много с марката на термоблоковете (кухите тухли) .Преди години ,когато са имали носеща функция -ОК ,но сега са си един пълнеж .
Другото нещо ,което също ме узумява как се слага 10 -12 см EPS на стени и 5 см . фибранче на покривната плоча/тавана .

Тези дни се занимавам с едни замервания на Т на стъклопакета в слънчеви дни .Обаче няма ,кой да ми замери нещо подобно на троен стъклопакет с 4S стъкло .Целта е да видя дали соларния фактор си отговаря . И май нещата наистина клонят на там ,че подово + К-б-К идва прекалено топло за зимата .Разбира се ,зависи и от съотношението прозорци /обем ,засенчването и изложението .
D.Kalchev - специалист
нед яну 28, 2024 5:20 pmskostadinov написа:

... Относно изолацията. Ако си се спрял на EPS слагай колкото може повече. Труда е един и същ, а разликата в материалите (на фона на всичко останало) е минимална м/у 10см и 20см например. Избери лепило което позволява дюбелите да са преди самите плочи (както е при мен със системата на Baumit). Така дебелината няма да ти оскъпява дюбелите и съответно няма да имаш термомостове. А и като цяло е по-лесно изпълнението, и по право става защото като коват дюбелите през плочите там винаги хлътва леко eps-а.
ЕПС-а на Baumit го правят Austrotherm. При тях ако искаш и 30см дебели плочи можеш да поръчаш.
Плътността мисля 18-20кг е оптимална. ...
Под системата на Baumit това ли се има в предвид?

https://www.youtube.com/watch?v=zuZKquay1-k
Не ,че нещо ,но виждали ли сте отлепен EPS ?Имах една учителка ,която казваше : "А,сега задачка-закачка" .Къде остава лепилото на отлепения по някаква причина стиропор от нова тухла ,като тази в клипчето ?На стената или на листа ? Пробвайте да отлепите лист стиропор ,с вече здраво лепило .Тогава ще си отговорите каква е функцията на тези дюбели .
Лепилото си е добро ,няма спор .Тествано лично и сравнено с други .Предишният им метод с лепилото Стар контакт - класическо дюбелиране по ъгли и бетонови елементи бе по-добро .
D.Kalchev - специалист
нед яну 28, 2024 8:36 pmnelina_london написа:
Не ,че нещо ,но виждали ли сте отлепен EPS ?Имах една учителка ,която казваше : "А,сега задачка-закачка" .Къде остава лепилото на отлепения по някаква причина стиропор от нова тухла ,като тази в клипчето ?На стената или на листа ? Пробвайте да отлепите лист стиропор ,с вече здраво лепило .Тогава ще си отговорите каква е функцията на тези дюбели .
Лепилото си е добро ,няма спор .Тествано лично и сравнено с други .Предишният им метод с лепилото Стар контакт - класическо дюбелиране по ъгли и бетонови елементи бе по-добро .
И аз имах учителка по физика в 8-ми клас, която казваше: "А сега, задачка-закачка.". А физиката в 8-ми клас беше, като за университет 1-ви курс по думите на другарката Ингьозова. Та... Какво правим с ЕПС-а и дюбелите? С дюбели или без дюбели? В крайна сметка ще правим къща, няма да е 20 метра висок блок.
Просто казвам ,че когато Баумит представиха Стар контакт ,идеята бе да не се ползват дюбели в тухлите и е за сгради до 10 м .За "отпаряне" на стиропора най-критични са ъглите .Бетоновите елементи също са съмнителни ,макар че лепилото го тествахме на бетон и бе безупречно .Ако толкова не искате грешки свързани поставянето на дюбели ,ги направете потънали навътре,с шапка/капачета от стиропор .Правят се със специална " фреза" да я нарека .Шепа дюбели по ъглите и бетона какъв термомост да направят ?
И аз съм от тези ,които се втеляват в детайлите,после поглеждам отстрани, разбирам кое е имало смисъл и кое -не .Затова ,напоследък си правя замервания на разни неща,водя си статистика и се надявам ,че ще стигна до извод ,кой компонент с колко допринася за подобряване на ЕЕ .От кое може да се спести и кое си струва цената .
Последна промяна от nelina_london на нед яну 28, 2024 10:46 pm, променено общо 1 път.
skostadinov - специалист
нед яну 28, 2024 7:38 pmD.Kalchev написа:

Под системата на Baumit това ли се има в предвид?

https://www.youtube.com/watch?v=zuZKquay1-k
Точно това да. Но има подобни дюбели и лепила, които не са на Baumit и са по-евтини. Примерно дюбели на ejot.
Ако основата е здрава, веднъж като хване лепилото и никакви дюбели да няма, просто няма падане. При мен докато правеха изолацията имаше дни в които имаше зверски ветрове, а по ъглите на къщата където се прави застъпването на Eps-a имаше стърчащи плочи.
Щом този зверски вятър не можа да подпори и отлепи тези плочи смятам, че при завършена фасада в която всичко е лепено на рамка + кюфтета в средата и няма откъде да проникне силна струя вятър, то няма никакъв шанс да падне Eps-a

И аз подкрепям Нели в това, че сега като се обърна назад виждам, че в голяма част от нещата е било безсмислено да се втилясвам толкова и на места съм дал не малко пари за напълно ненужни материали и операции. Но човек се учи докато е жив.
нед яну 28, 2024 10:26 pmnelina_london написа:
...За "отпаряне" на стиропора най-критични са ъглите...
https://photos.app.goo.gl/FkAu4CSpHkoNeR6q9
Тази стеничка е ориентирана на югоизток. Вижда се какво-що и как.
"Чаршафа", с част от листите, е пуснал бримка от североизточният ъгъл.
Неправилно оформени ъгли, обикновено водят до такива снимки.
На един от семинарите, "лекторът" остана изненадан когато след като са изминали 24 часа от лепенето и преди дюбелиране, отлепихме без никакви повреди лист изолация. Лепилото остана на стената.
Стара система на известна табела в бранша.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Съвети при проектиране/строеж на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: