• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
нед фев 11, 2024 9:35 pmprasse написа:
Някъде съм срещал тази теория за дискънекта на товарите, ама пусто бързане в тоз живот, де да знам къде да търся...
Е то какво да търсиш за напълно логични неща? И като станат практика, даже не се замислящ за тях.
Гледай го какви ги е надробил:
нед фев 11, 2024 8:13 pmB0bi написа:
Работната нула. Захранващата нула ...
Даже не знам кой тъпанар в измислил понятието "работна нула". Тоя вкара и "захранваща" нула...
При двупровдна инсталация имаме фаза L и PEN (комбиниран защитен и неутрален проводник).
При трипроводна инсталация имаме фазов проводник L , нулев проводник N и защитен проводник PE.
Относно питането ти за "дискънекта на товарите" общото правило за изключване на товарите е елементарно.
При инсталации изпълнени по правилата (валидни от десетилетия - трипроводни) нулата вече НЯМА никакви защитни функции и не се разчита не нея за това.
Разчита се на защитния проводник, който не трябва да се прекъсва - означава да не минава през предпазители, ключове, релета, контактори...
Допустими ми са некомотируеми връзки.
Тогава (при трипроводна инсталация) приоритет става НАДЕЖДНОТО изключване. (защитата от токов удар вече сме я реализирали).
Много по-надеждно изключване имаме когато комутираме освен фазата и нулата.
Малко остана и i486 да се досети защо - ЦЪЪЪК
Та това е правило не само при бойлерите ами и всички консуматори с голяма мощност, както и такива в опасни помещения.
Толкоз. Не четат и не мислят бре.
:partyman:
P.S. Добре че топлата вода е открита преди десетилетия от хора четящи книги и учебници.
Че със сегашните фейсаджии е тотал щета. Ето. От преди десетилетия ... Да не казвам и че е от "мрачните" години на соца... :-D

Прикачен файл:
Щепсел от соца 1.jpg
Щепсел от соца 1.jpg (25.98 KиБ) Видяна 869 пъти

И с ШУКО-то е така. Първо се изваждат "иглите" и накрая заземителните/занулителните пластини.
При включване е обратното...
prasse - специалист
Книгите и учебниците са голяма работа. =D>
Не всичко е в Интернет...
B0bi - специалист
Какъв умствен багаж трябва да имаш, за да искаш обяснение за "работна, предпазна и захранваваща нула"? Варно тези ттермини се използват в практиката и когато нямаш много такава, ти се губят.
Обяснявам за незнаещите:
"Захранваща" е проводникът, по който токът "излиза" към трафопоста. По нея протича както работният, така и токът за сработване на защита ( или "PEN")
"Работна" е проводникът, по който работният ток "се връща" към източника (или "N").
"Предпазна" - протича ток само при авария / пробив (или PE).
"Болтчето" е точка на разделяне на PEN на PE и N. Та вие не знаехте ли за топлата вода с такъв мирис?
И пак забихте във ваще си плитчини. Питах с какво прекъсването на нулата, в конкретния случай, допринася за безопасността?
hidrazin - майстор
Чакай че теб те забравих...
пон фев 12, 2024 8:17 amB0bi написа:
Какъв умствен багаж трябва да имаш, за да искаш обяснение за "работна, предпазна и захранваваща нула"?
Как какъв багаж? Багаж притежаван от хора които са учили, чели учебници и имат образование в дадената сфера.
Такива понятия НЯМА.
пон фев 12, 2024 8:17 amB0bi написа:
Обяснявам за незнаещите:
Айде нема нужда! Тия лъжовни и неправилни понятия ги обяснявай във фейса или на някоя руса от пазара.
Но определено има нужда да прочетеш някой учебник по електротехника. Или поне наредба 3 ...
Относно:
с какво прекъсването на нулата, в конкретния случай, допринася за безопасността?
Обяснил съм в предния пост. Ако не можеш да го разбереш, вече не е мой проблем. Другите го разбраха.
Няма как да ти го обясня по-просто. Ако друг може - да заповяда.
ЗА ОСТАНАЛИТЕ:
1.При ново строителство или основен ремонт на жилище и бойлер монтиран в банята задължително се поставя бойлерно табло/ключ извън банята.
2.Ключът трябва да прекъсва и фазата L и нулата N но в никакъв случай защитния проводник РЕ.
3.Във варианти 1 и 2 няма възможност за двупроводна инсталация.
Всички нови инсталации са трипроводни а при основен ремонт на жилище старата инсталация трябва да се стане трипроводна.
4.При заварено положение с двупроводна инсталация между бойлера и таблото:
-Проверете си бойлерното табло. В него трябва да се прекъсва само фазата. Другия който е PEN не трябва да минава през ключа и да се комутира.
Може да е снаждан в бойлерното табло но снаждан с некомутируема връзка.
-При липса на бойлерно табло - силно препоръчвам поставянето на такова но никого не мога да задължа.
В този вариант евентуални инциденти си остават за ваша сметка и съвест.
Ако съм пропуснал някакъв вариант - моля да ме подсетите/допълните.
B0bi - специалист
Нищо не си пропуснал, но и не каза нищо в отговор на конкретния въпрос в червено. А той е понеже:
съб фев 10, 2024 12:20 pmi486 написа:
В крайна сметка въпросът от темата се трансформира в друг въпрос: защо прекъсвачът трябва да прекъсва и нулата, а не само фазата? На практика при двупроводни линии, нулата заобикаля прекъсвача и (трябва да) е постоянно свързана. Тогава за какво е двоен прекъсвач + връзки за поддържане на едната линия?

12 страници преливаме от пусто в празно, за да ни светнеш накрая, че при двупроводни инсталации нулата (PEN) не се прекъсва.
Терминологията в учебниците е важна в училище за пред учителите. При работа с хора се ползват малко по-различни изрази. Когато обясняваш на съвсем непрофесионалист, е редно да се изразяваш разбираемо. Иначе звучиш високопарно.
hidrazin - майстор
съб фев 17, 2024 8:44 amB0bi написа:
Нищо не си пропуснал, но и не каза нищо в отговор на конкретния въпрос в червено. А той е понеже:
съб фев 10, 2024 12:20 pmi486 написа:
В крайна сметка въпросът от темата се трансформира в друг въпрос: защо прекъсвачът трябва да прекъсва и нулата, а не само фазата? На практика при двупроводни линии, нулата заобикаля прекъсвача и (трябва да) е постоянно свързана. Тогава за какво е двоен прекъсвач + връзки за поддържане на едната линия?
Отдавна съм отговорил ама няма кой да чете. ЦЪЪЪК
Айде специално за теб обяснено като за неспециалист - Защото заводите произвеждат изделията си по стандарт и в съответствие с правилниците и законите.
Тях не го интересува че все още има някой с опасна, двупроводна инсталация към бойлера и специално за него да произвежда еднополюсни ключове.
В тая връзка - който задава тоя въпрос и то няколко пъти, тоя човек няма никаква работа да бара и свързва каквото и да е в бойлерно табло.
На другите им е ясно как да подменят бойлерно табло и как да свържат нещата... :)
12 страници преливаме от пусто в празно, за да ни светнеш накрая, че при двупроводни инсталации нулата (PEN) не се прекъсва.
То не само аз ами и други го написаха ама няма кой да чете. И част от неразбирането е точно заради онези измислени понятия и загърбването на правилната терминология.
Ето например ТУК съм написал че не трябва да се прекъсва и съм го написал уж за по-разбираемо.
При двупроводна инсталация за неспециалистите има само фаза и нула а не PEN проводник. И виж какви каши стават...
Терминологията в учебниците е важна в училище за пред учителите. При работа с хора се ползват малко по-различни изрази. Когато обясняваш на съвсем непрофесионалист, е редно да се изразяваш разбираемо. Иначе звучиш високопарно.
И поради горното, и по принцип трябва да се използва правилната терминология.
Какво да обясняваш на съвсем непрофесионалист?
Тоя който използва понятия като "работна, предпазна и защитна нула" няма работа из ел. инсталациите.
Първо на училище, учи правилната терминология и чак тогава практика.
Е, може да копа канали и конзоли, да носи кабели, да гипсира, да прави дупки, да опъва кабели... :-D
Още нещо неясно?
Боби, зададе въпрос "за къф чеп се прекъсва...".
На ме не ми стана ясно-.
Би ли споделил своето виждане по въпроса?!
hidrazin - майстор
съб фев 17, 2024 9:57 amТрифон П.Трифонов написа:
На ме не ми стана ясно-.
Би ли споделил своето виждане по въпроса?!
нед фев 11, 2024 10:36 pmhidrazin написа:
... общото правило за изключване на товарите е елементарно.
При инсталации изпълнени по правилата (валидни от десетилетия - трипроводни) нулата вече НЯМА никакви защитни функции и не се разчита не нея за това.
Разчита се на защитния проводник, който не трябва да се прекъсва - означава да не минава през предпазители, ключове, релета, контактори...
...
Тогава (при трипроводна инсталация) приоритет става НАДЕЖДНОТО изключване. (защитата от токов удар вече сме я реализирали).
Много по-надеждно изключване имаме когато комутираме освен фазата и нулата.
mika - специалист
Ако фазата и нулата са свързани за двата края на нагревателя , а защитния проводник с корпуса на бойлера, то с какво непрекъсването на нулата ще допринесе за безопастността повече, отколкото прекъсването и?
За почти всички кръгове в таблата използвам комбинирани ДТЗ. Значи ли, че тези автомати са опасни, щом прекъсват и нулата?

"Чл. 1793. (1) Препоръчва се използването на ЗП с вграден автоматичен прекъсвач, осигуряващ защита срещу свръхтокове."
B0bi - специалист
hidrazin написа:
При двупроводна инсталация за неспециалистите има само фаза и нула а не PEN
:shock: Ти сериозно ли? Нулевият проводник не е заземен? Къде всъщност си видял френски усукан кабел от стълб до къща с три проводника? Занулените контакти в къщите на практика нямат връзка със земя? След разделянето на "PE" и "N" в апартаментно/етажно табло вече има заземяване, но от електромера на стълба до АТ проводникът е "нула", но не - "PEN"?
Тогава (при трипроводна инсталация) приоритет става НАДЕЖДНОТО изключване
.
Това е въпросът
В какво се изразява? Би трябвало да знаеш, че запаралелването на полюси на прекъсвач (контактор) не се препоръчва. Има се предвид, че практически никога разкъсването/свързването на веригата не става свръх точно във времето. Полупериода на на синусоидата е 0,01сек. "Едновременността" на изключването трябва да е с много по-малък интервал разлика. Ако изобщо говориш за предотвратяване на искренето. Щото другата "надеждност" е "леко безсмислена" (ако залепнат контактите на фазовото прекъсване).
Всъщност в такъв случай, много удачно би било да се прекара фазата на двойно прекъсване :idea: А защо не и на тройно ... и повече. Абе тия производители, да ти кажа, изобщо не мислят за потребителите. А може би, след този мой пост, ще се самосезират и ще започнат произвеждането на точно такива прекъсвачи :lol:
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18

Тема "Бойлер-фаза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: