нед фев 11, 2024 9:35 pmprasse написа: Някъде съм срещал тази теория за дискънекта на товарите, ама пусто бързане в тоз живот, де да знам къде да търся...Е то какво да търсиш за напълно логични неща? И като станат практика, даже не се замислящ за тях.
Гледай го какви ги е надробил:
нед фев 11, 2024 8:13 pmB0bi написа: Работната нула. Захранващата нула ...Даже не знам кой тъпанар в измислил понятието "работна нула". Тоя вкара и "захранваща" нула...
При двупровдна инсталация имаме фаза L и PEN (комбиниран защитен и неутрален проводник).
При трипроводна инсталация имаме фазов проводник L , нулев проводник N и защитен проводник PE.
Относно питането ти за "дискънекта на товарите" общото правило за изключване на товарите е елементарно.
При инсталации изпълнени по правилата (валидни от десетилетия - трипроводни) нулата вече НЯМА никакви защитни функции и не се разчита не нея за това.
Разчита се на защитния проводник, който не трябва да се прекъсва - означава да не минава през предпазители, ключове, релета, контактори...
Допустими ми са некомотируеми връзки.
Тогава (при трипроводна инсталация) приоритет става НАДЕЖДНОТО изключване. (защитата от токов удар вече сме я реализирали).
Много по-надеждно изключване имаме когато комутираме освен фазата и нулата.
Малко остана и i486 да се досети защо - ЦЪЪЪК
Та това е правило не само при бойлерите ами и всички консуматори с голяма мощност, както и такива в опасни помещения.
Толкоз. Не четат и не мислят бре.

P.S. Добре че топлата вода е открита преди десетилетия от хора четящи книги и учебници.
Че със сегашните фейсаджии е тотал щета. Ето. От преди десетилетия ... Да не казвам и че е от "мрачните" години на соца...

Прикачен файл:
Щепсел от соца 1.jpg (25.98 KиБ) Видяна 870 пъти
И с ШУКО-то е така. Първо се изваждат "иглите" и накрая заземителните/занулителните пластини.
При включване е обратното...